Kuluttajavirasto on tehnyt perinteikkään joulunalustestauksen 50 lelulle. Tulokset ovat varsin masentavat:

”Tullilaboratoriossa testatuista leluista vain 24 täytti turvallisuusvaatimukset. 15 lelun turvallisuudessa oli vakavia puutteita. 11 lelua täytti vaatimukset muuten, mutta niissä oli merkintäpuutteita tai lieviä turvallisuuspuutteita.

– – –

Maahantuojat ovat ilmoittaneet poistavansa vapaaehtoisesti myynnistä lelut, joissa havaittiin turvallisuuspuutteita. Yritysten on myös laitettava sanomalehtiin ilmoitukset, joissa kerrotaan vakavimpia turvallisuuspuutteita sisältävien lelujen takaisinvedosta. Kahdessa lelussa turvallisuuspuutteet voidaan korjata poistamalla lelusta vaaraa aiheuttavat osat. Merkintäpuutteet voidaan korjata merkintöjä täydentämällä.

Kuluttajat, jotka ovat ostaneet myynnistä poistettuja leluja, voivat palauttaa ne ostopaikkaan ja saada rahansa takaisin. Palauttamiseen ei tarvita kuittia. Kuluttajavirasto muistuttaa, että näitä leluja ei saa antaa lapsille.”