Kulutusjuhla

Kulutusjuhlijan vuosisummaus

Kuluttaja-asioiden kannalta vuodelta 2007 nousee mieleeni seuraavat seikat:

– Digitelevisioon ja sen myötä digisovittimiin liittyneet keskustelut ja tv-lupamaksut.

– Tuotteiden turvallisuus mm. maailmanlaajuisesti laajamittaisten liikaa lyijyjä sisältäneiden lelujen vuoksi.

– Tuotantoeläinten kohtelu ja ilmastonmuutoksen vaikutukset: eettis-ekologiset kysymykset ovat nyt ihan toista kuin ”viherpiipertäjien hömpötyksiä”. Tämän myötä esimerkiksi luomuun ja reiluun kauppaan liittyvät asiat ovat olleet pinnalla, samoin kuin hyväntekeväisyyslahjat ja tavaran sijaan elämysten hankkiminen. Energiaan, sen hintaan ja käyttöön liittyvät kysymykset kytkeytyvät tiiviisti ilmastoajatteluun.

– Kuluttajien vaikutusvallasta keskusteleminen: netti tarjoaa yhä useammalle väylän paitsi etsiä tietoa, myös jakaa sitä. Keskustelupalstat ja -ryhmät ovat Suomessa olleet jo pitkään, ja kommentit lentelevät niissä. Suomalaisissa blogeissa käsityö- ja ruokablogien rinnalle ovat nousseet trendi- ja muotiblogien vankka ryhmä, jotka ovat tietysti silkkaa kuluttamista. Facebook ja sen kuluttajuuteen liittyvät seikat (ryhmien perustaminen, markkinointi, joukkojen kerääminen puolesta/vastaan) jne. oli loppuvuonna mediassa paljon esillä.

– Suuret automarketit, pienet kaupat ja aukioloajat ovat päivittäistavarakaupan aluetta. Massiivinen kauppakeskus Ideapark avattiin vuosi sitten joulukuussa, ja automarketteja pukkaa pitin Suomea yhä lisää. Monet (kuten minä) haluavat silti myös pieniä kauppoja oman kodin läheisyyteen. Sunnuntaiaukiolojen lainsäädännöstä väännettiin kättä pitkin vuotta.

– Elintarvikkeiden hinnat lähtivät nousuun maailmanlaajuisesti. Ja tietysti täällä Suomessakin. Hintojen uskotaan jatkavan nousuaan jatkossakin, ja tästä varmasti puhutaan paljon myös vuonna 2008. Tuotantohinnat koskevat myös muita tuotteita: jälleen kohdataan myös eettis-ekologiset seikat.

– Asuntojen hinnoista keskustellaan aina, ja vuoden mittaan esitettiin erilaisia arvailuja siitä, mihin suuntaan hinnat kehittyvät. Hintojen nousu hidastui, ilmeisesti pysähtyikin monin paikoin, ja myyntiajat pidentyivät, mutta mitään massiivisia muutoksia ei nähty.

– ”Pieni on kaunista” -ajattelua ja tuunausta on tullut yhä lisää mm. vaateteollisuudessa vastapainona massatuotannolle. Pienet vaatemerkit, kierrätys yms. sopivat tähän päivään.

– Ravintoloissa tupakkalain vaikutukset ja siitä käyty keskustelua puhutti myös. Suomalaiset tuntuvat olevan nykyisin myös valmiimpia panostamaan ulkona syömiseen aikaa ja rahaa, ja perinteisen ”yhden ison” lisäksi halutaan vaihtelevia olutvalikoimia, siidereitä jne.

– Viihde-elektroniikka, pelikonsolit ja vastaavat jatkoivat melkoisen menestyksestä kulkuaan, samoin taulutelevisiot, MP3-soittimet, monenlaiset matkapuhelimet ja vastaavat vimpaimet. Näihin liittyen tietysti myös esimerkiksi netin musiikkimyynti on saanut lisäpotkua, ja sillä puolella vuoden tapaus taisi olla se, kun Radiohead pisti levynsä jakoon nettiin asenteella ”maksa mitä haluat”. Ylipäätään musabisnes elää murroksessa.

Nämä nyt tulivat näin äkkiseltään mieleeni. Tästä blogista kerrottakoon vielä se, että vuoden mittaan käyntejä oli n. 120 000, näyttökertoja reilut 188 000 ja suosituimmat hakusanat seuraavat: kulutusjuhla, veronpalautus, hamax, pesupähkinät, auto saksasta ja presta venttiili. Kaikenkaikkiaan eri avainsanoja oli yli 16 000, joiden joukossa näkyi niin raskaudenehkäisy kuin yksittäiset tuotteet jäätelöistä crocs-jalkineisiin.

5 Comments

  1. Kiitoksia hyvästä vuodesta blogin parissa, ja toivottavasti ensi vuonna jatkatte samaan malliin!

  2. Juha, kiitos vaan, eiköhän tämä blogi toistaiseksi melko lailla samaan tapaan kulje: toivon mukaan aina vaan parempana toki 🙂

    Ja tietysti kiva, että on aktiivisia lukijoita!

  3. Kiitokset myös minun puolestani Kulutusjuhlalle vuodesta 2007 ja onnea sekä menestystä vuodelle 2008. On ollut ilo lukea hyvin hiottua kommentointia kulutuksesta, joka antaa sekä ratkaisuja että aihetta ja sijaa omalle ajattelulle.

  4. Zepa: Sami O kirjoitti vuonna 2006 polkupyörään tarkoitetusta lastenistuimesta merkiltään Hamax, siitä se!

    Matti: Ah näitä kehuja, kiitos vaan! Hyvä, että myös aktiivisia kommentoijia, jotka tuovat tärkeän mausteensa keskusteluun!