Kulutusjuhla

Vaarallisina ”kielletyt” elintarvikkeet

Satujatarta ärsyttää kuluttajien pelottelu elintarvikkeilla: ”Hesarin eilinen nitraattijuttu meinasi taas polttaa päreet meikäläiseltä. On se kumma, että Suomessa aina säikytellään kuluttajat milloin milläkin lisäaineella. Eilen muistelimme erilaisia ”kiellettyjä” elintarvikkeita, noin äkkiseltään tulivat mieleen elohopea-appelsiinit ja maksavaurioita aiheuttava maksalaatikko (a-vitamiini). Mutta nitraatteihin palatakseni, miksei kukaan kyseenalaista kinkuista ja leikkeleistä saatavan nitraatin määrää? Varo, sika aiheuttaa syöpää!” (Mari Koo)

2 Comments

  1. Joo, samaa juttua minäkin vähän naureskelin, etenkin kun juttu loppui toteamukseen, ettei ole varmaa aiheuttaako kasvien nitraatti ongelmia ihmisessä. Ja kuinka moni syö yli 2 kertaa viikossa rukolanipun?

  2. Lihassa, leikkeleissä ja makkaroissa käytetään perinteisesti nitriittiä (NO2) kohentamaan säilyvyyttä ja väriä. Se ompi ymmärtääkseni haitallisempaa ihmiselle, varsinkin lapsille, kuin nitraatti (NO3), joka liukenee veteen ja itse asiassa kai alentaa verenpainetta. Nitriitti on häiriötekijä veren hapenkuljetukselle.

    Samaa typpeä niissä on, mutta nitriitti syntyy typpiyhdisteiden epätydellisen hapettumisen seurauksena, sanoo wikipedia. Sitä suurempi syy järsiä ennen rukolaa kuin nakkeja, ainakin jos vain typpeä haluaa. (Puistokemistin opintotuokion syynä oli, että kiinnostuin itse mikä ero näillä kahdella on. Ehkä joku viisaampi osaisi korjata ja täydentää.)