Kuraattori oli havainnoinut alkoholin pakkausmuutosten myötä myös hinnanmuutoksia ja lähetti minulle asiasta viestiä. Eli kertakäyttöpullojen haittaveron poistuttua vuoden alussa panimot toivat markkinoille kertakäyttöpulloja. Mutta samalla ainakin Koff muutti myös pakkauskokoja:

”Koffin kertakäyttösiideripullo onkin 0,45 litraa vanhan uudelleenkäytettävän pullon 0,5 litran sijaan. Lahden valintatalossa hintaerokin oli litraa kohti melkoinen, vanha oli 5 euroa/litra, uusi 5,73 euroa litra (muistikuvan pohjalta).

Uudessa pullossa kyllä lukee, että siinä on 0,45 litraa, mutta kuinka moni tajuaa sitä edes vilkaista. Uuden pullon sisältö on pienempi ja hinta suurempi kuin vanhassa. Mihin katosi haittaveron poistuminen, mietinpä hieman. Valitettavasti ei taida mikään laki moista kieltää, mutta itse pidän asiaa viime vuosien suurimpana kuluttajakusetuksena.”

Kuraattorin mielipiteeseen lisäisin sen verran, että alkoholiverotushan (10 prosentin korotus miedoissa juomissa) muutti hinnoittelua myös, joten pelkkkä pakkauksen muutos ei välttämättä ole kokonaan hinnan takana.

Aikaisemmin Kulutusjuhlassa Eko-Matti on kirjoittanut siitä, miten oluttölkeissä on kokoeroja, joita asiakas ei välttämättä tajua. Oluen muovipulloon pakkaamisen eduista ja haitoista on myös keskusteltu.