Kulutusjuhla

Pääkaupunkiseudun kuluttajat ovat epäekologisimpia

Keskon teettämän tutkimuksen mukaan pääkaupunkiseudun kuluttajat ovat epäekologisimpia: ajattelu on kulutuskeskeistä ja kierrätys huonointa. Ainoastaan auton käyttöä ovat pääkaupunkilaiset valmiita rajoittamaan muita enemmän.

Tämä tieto on Turun kauppakorkeakoulun Terhi-Anna Wilskan Keskolle tekemästä eettistä kulutusta käsittelevästä tutkimuksesta (pdf ja Keskon tiedote).
Kuluttajat ovat entistä ympäristötietoisia, mutta toisaalta kulutuksesta haetaan myös enemmän elämyksiä. Eli yhä useampi on sitä mieltä, että maailmassa on liikaa tavaraa ja täällä ollaan liian kulutuskeskeisiä, mutta aiempaa useampi vastaa viettävänsä aikaa mielellään shoppailen.

Wilska on esitykseensä nostanut muutaman yksityiskohdan, kuten tiedon siitä, että alle 25-vuotiaista miehistä noin kolmannes ei kierrätä edes paperia. Ammattikoulun käyneistä alle 35-vuotiaista yli puolet ei mieti lainkaan tuotantoon liittyviä epäkohtia mieluisan tuotteen löytäessään.
Tutkimuksen perusteella viidennes vastaajista oli ”Käytännön toimijoita”. He huomioivat ravinnon ja tuotannon eettisyyttä ja ekologisuutta monin tavoin ostokäyttäytymisessään.

Vajaa 40 prosenttia vastaajista haluaisi, että eettiset ja ympäristöystävälliset tuotteet olisivat kaupoissa paremmin esillä ja he olisivat periaatteessa myös valmiita maksamaan enemmän näistä tuotteista.

Tutkimukseen oli kerätty tietoja sähköisesti 1 500 suomalaiselta viime marraskuussa, ja lisäksi tietoja oli täydennetty puhelinhaastatteluin.

Lisäys:

Aiheesta myös mm. Taloussanomissa ja Talentum.comissa.

2 Comments

  1. Tuotteiden jämien loppupään voisi hoitaa paremminkin. Ainakin vielä vähän aikaa sitten oli tilanne pääkaupungissa se, ettei pihoilla ollut erilaisia jätelajittelupönttöjä. Nyt niitä alkaa olla, mutta esim. lasinkeräystä ei taida löytyä pihoilta ollenkaan, vaan lähinnä erilaisista risteyksistä. JA on MYÖS niin että jäteastoita pääsee tonkimaan ja levittelemään kamoja sieltä, esim Vaasantorilla nähtävissä UFFaa ja lasia vähän väliä pitkin aukiota.

  2. Lajittelen jätteeni niin hyvin kuin se mahdollista. Kiikutan mehu- ja maitotölkit korkkeineen (ohjeenmukaisesti pakattuna) samoin lehdet, paristot ja lasit melkein kilometrin päässä olevaan keräyspisteeseen.
    Vaan mitä tapahtuu Fazer Amican suurkeittiössä, jossa käy viisisataa lounasruokailijaa? Biojätteen lajittelu on vähän niin ja näin. Maitotölkit, niitä ei litistetä, viedään jätesäkeissä sekajätteeseen.
    Onpa pikkasen turhauttavaa. Valistus, paremminkin painostus pitäisi kohdistaa noihin superjätetuottajiin.