Tällä hetkellä ainakin kahdella tuotevalmistajalla, Hackmanilla ja Finlaysonilla, on kampanjat, joissa voi viedä vanhat tavaransa (kattiloita ja vuodevaatteita) kauppaan ja ne annetaan eteenpäin uusiokäyttöön tai hyväntekeväisyyteen. Samalla asiakkaalle luvataan kampanjaetuja, mutta mitään ostovelvoitetta uusia tuotteita kohtaan ei toki ole.

Finlaysonin kierrätykseen päätyvät tuotteet menevät Pelastusarmeijan kautta eteenpäin.

Hackman kierrättää kattilat, pannut ja muut tuotteet uudelleenkäytettäviksi Kuusakosken tehtaille, joissa niistä valmistetaan esimerkiksi kännykän osia tai rakennuspalkkeja, kerrotaan Finfoodin uutisessa. Jostain syystä Hackman ei kampanjasta kerro edes tuon tiedotteen vertaa omilla nettisivuillaan.

Mielestäni olen nähnyt jotain mainoksia, joissa asiakkaalle luvataan esimerkiksi 20 prosentin alennus uudesta tuotteesta, mikäli kattilansa kiikuttaa liikkeeseen.

En ole itse kertaakaan ostanut mitään niin, että olisin vienyt vanhoja tuotteitani tilalle. Vanhat vuodevaatteet saa nakattua kierrätykseen muutenkin. En tosin varmaan ole niitä, jotka vaihtavat tyynyjä ja peittoja niin usein, kuin Finlayson toivoisi: ilmeisesti peitot kuuluisi monien näkemysten mukaan vaihtaa muutaman vuoden välein, mutta meikäläinen koisii tyytyväisenä vanhempien vällyjen alla, kun ei mitään allergioitakaan ole.

Hackmanin kampanjassa hyvää on se, että talteen kertään sellaista, joka ei enää kelpaa käyttöön. Vanhan ja käyttökelpoisen tilalle uuden hankkiminen ei tietysti ole järkevin vaihtoehto.