Kulutusjuhla

Ehkäisyn hinta ja vertailu

Tein Hesarin Hinta ja laatu -sivuille juttua ehkäisystä ja sen kustannuksista, ja juttu julkaistiin viime viikon keskiviikkona (23. tammikuuta, D 1). Koska pari tuttua on hinnoista kysellyt, niin ajattelin julkistaa hintataulukon:

Ehkkäisyn hinta

70 laskennallinen yhdynnän vuosimäärä perustuu Elina Haavio-Mannilan ja Osmo Kontulan tutkimuksiin. Aiheesta on juttua mm. MTV3:n sivuilla. Jokainen voi tietysti jalostaa hintoja omaan tarpeeseensa.

Halvimpia ovat siis nuo vuosien käyttöön soveltuvat kierukat tai ihon alle asetettava implantaatti. Minipillereistäkin löytyy edullisia vaihtoehtoja.
Kondomeista halvimpia ovat esimerkiksi ruokakauppojen ”brändittömät” tuotteet, ja netistäkin tietysti löytää edullisia mahdollisuuksia.

Hormonaalisten ehkäisymahdollisuuksien hintoja kartoitin lääkäreiltä. Useimpia näistä voi tuotemerkkikohtaisesti katsastella vaikka Yliopiston apteekin sivujen lääkehintahaun avulla. Hinnoissa voi toki tapahtua muutoksia monista syistä, kuten kaikissa muissakin tuotteissa.

Esimerkiksi Helsingissä nainen voi saada ensimmäisen implantaatin tai kierukan veloituksetta. Tämä ei vaadi synnytystäkään, kuten joissakin kunnissa. Ja toisissa kunnissa ilmaiseksi ei kukaan saa mitään.

Aika monessa kunnassa nuori saa ensimmäisten kuukausien e-pillerit, mahdollisesti myös renkaan tai laastarin, ilmaiseksi.

Siitä naisten kondomista voi lukea vaikka Tohtori.fi:stä.

3 Comments

  1. Helsingissä ainakin hormonikierukan ensikäyttäjä saa kierukkansa ilmaiseksi. Tämän tosin vaivautuivat kertomaan vasta kun oli rahalla moinen apteekista hankittu. No refunds.

  2. Minusta tuo yhdistelmäpillereiden hinta kuulosti pahalta siihen verrattuna mitä itse niistä maksan, mutta kun ne on tarkoitettu sairauden hoitoon (eikä huvitteluun) niin hinta onkin aika paljon edullisempi, vähän reilut kaksikymppiä puolelta vuodelta.

  3. Kriisi: Jep, näin on Helsingissä. Kovin suureen ääneen terveydenhoito ei asiaa kerro, esim. nettisivuilta on turha etsiä tietoa. Myös se implantaatti on ekakertalaiselle maksuton, näin minulle ehkäisyneuvolasta kerrottiin. Näissä on taustalla kansanterveyslaki ja sen tulkinnat, jotka vaihtelevat kunnittain.

    Näkymätön: Aivan, Kela-korvauksen ansiosta hinnat tietysti pienenevät. Ja olen kuullut tapauksista, joissa lääkäri kirjoittaa pillerit vanhasta tottumuksesta sairauden hoitoon (esim. akne), vaikka sitä ongelmaa ei enää ole ja tarkoituksena on pelkkä ehkäisy.