Kulutusjuhla

Liikkuvaa laajakaistaa, toimivuutta ja sopimusehtoja

Viime viikon lopulla DNA pääsi mainostamaan, että mokkulat eli liikkuvat laajakaistat ovat kasvattamassa kovasti suosiotaan. Tero Lehto kuitenkin kritisoi näiden laajakaistojen toimivuutta:

”Operaattoreilla on markkinointi hallussa, mutta 3G-verkkoihin panostamisessa olisi vielä parantamisen varaa. Pk-seudullakin törmää helposti vielä siihen, että puhelin putoaa 2G-tilaan. Vasteajat ja nopeudet eivät pysty vakaina. Minun kotonani Espoossa saa juuri ja juuri 3G-tilan pysymään päällä, vaikka tämä on suht tiheästi asuttua kerrostaloaluetta.

Kuluttajille markkinoidaan nyt langatonta yhteyttä samoin termin kuin DSL-liittymiä. Rohkenen ennustaa, että tämä aiheuttaa isoja ritoja kuluttajaviranomaisille, kun todellisuus selviää asiakkaille.”

Minua laajakaistojen myynnissä nyppivät sopimusehdot. En mitään laajaa vertailua ole tehnyt, mutta näyttää siltä, että sopimukset ovat yleensä määräaikaisia kahdeksi vuodeksi (sisältää sen USB-palikan ja yhteyden), aivan kuten näissä kännykän ja liittymän kytkykaupoissakin.

Sama meininkin on muissakin palveluissa. Esimerkiksi Welhon tarjouksessa 4M- tai 10M-liittymän tilaaja pistetään tekemään vuoden määräaikainen sopimus.

Minä voisin sitoutua esimerkiksi puolen vuoden sopimuksiin. Silloin toinen osapuoli eli yritys saisi sentään kuuden kuukauden varmuuden siitä, etten vaihda edullisimman tarjouksen perässä jonnekin toisaalle.

Mutta vuosi tai kaksi on pitkähkö aika: mistäs sitä tietää, miten oma elämä menee ja laajakaistat, etenkin nuo liikkuvaiset, kehittyvät? Huonolla tuurilla olen jumissa hintavaan ja huonoon sopimukseen.

Huom: kirjoittaja ei tajua edelleenkään nettiliittymistä juuri mitään, mutta käyttää mielellään avoimia langattomia verkkoja kahviloissa ja muissa paikoissa.

7 Comments

 1. Kaiken lisäksi mokkulalla on vain vuoden takuu, vaikka sitä sitoutuu maksamaan kaksi vuotta.

 2. Enpä ole kyllä huomannut 3G-verkossa kummempia ongelmia ennen kuin lähtee oikeasti liikuttamaan sitä mokkulaa. Tässä mielessä television juna/linja-auto chattailyt eivät vastaa missään määrin todellisuutta, sillä paitsi että yhteys hidastuu 2G-tasolle nopeissa kulkuvälineissä, yhteys myös katkeilee etenkin erilaisissa jatkuvaa datavirtaa hamuavissa sovelluksissa, kuten chateissa.

  Ei silti, jos nyt ostaisin intternetin, ostaisin mokkulan.

 3. Kyllä se liikkuva laajakaista kelpaisi meikäläisellekin. Ongelma vaan on, että 3G-verkon kuuluvuusalueelle on matkaa noin 35 km. Ja sitten kun sinne päin tulee reissua, niin aina löytyy jostain avoinkin langaton verkko. Toisaalta enpä mihinkään nettisurffailuun langatonta yhteyttä kaipaakaan. Sähköpostit lukaisen, jos olen koko ”virka-ajan” reissun päällä.

 4. Suhru, tuo on kyllä masentavaa. Mutta tässä yhteydessä on hyvä muistuttaa, että takuu on vain valmistajan tai myyjän antama lisäetu, jolla ei sinällään tässäkään tapauksessa ole suurempaa merkitystä ole: kyllä tuollaisen mokkulan pitää oletusarvoisesti kestää mielestäni vähintään vuosi. Ja jos hajoaa alle kahdessa vuodessa, niin ainakin minä valitaisin ja vaatisin hyvitystä.

  Matti, kyllä tässä kovasti kiehtoisi vaihtaa internet kokonaan mokkulaan. Mut katellaan nyt…

  Kari, avoimia verkkoja alkaa onneksi todellakin kaupungeissa olla jo kohtuullisen hyvin käytettävissä.

 5. Mokkula toimii ihan hyvin esim. täällä Oulussa(4 km. keskustasta). Espoo on tietysti eri asia ;).

 6. Minulla on muutamakin asia noita liikkuvia laajakaistaa ja sen toimivuutta vastaan. Ensinnäkin sorruin jo aikoinaan erään tietyn operaattorin kytkykauppapuhelimeen, johon olen sopimuksen mukaan kaksi vuotta naimisissa. Vuosi ja risat mennyt ja puhelin alkaa osoittaa aavistuksenomaisia merkkejä ”prakaamisesta”.

  Onnellisena hoksasin eräässä vaiheessa, tarvitessani langatonta yhteyttä, että puhelimeeni riittää, kun ottaa vain lisäpalveluna ”mokkulaa” vastaavan palvelun. Seuraus: ei erillistä ”Mokkulaa” mutta 1M laajakaista yhteys – tai niin ainakin kuvittelin.

  Todellisuus: kummallakaan paikkakunnalla, jossa olen sitä tarvinnut on koneeni ilmoittama nopeus ollut noin 150 -480 kbps. Mikä lienee ollut todellinen nopeus, koska ”lainattu” nettiyhteys naapurin langattoman verkon kautta tuntuu olevan sujuvampi nettisurffailun kannalta, kuin puhelimeni laajakaistayhteys. Ja tähän sopimukseen olen vuodeksi sitoutunut …

 7. Maaseudun puhelinlinjat ja laajakaistat.
  Hiukan taustatietoa edellä mainituista asioista: Olen kolmentoista vuoden ajan toiminut maaseudulla atk. neuvojana ja käynyt noin tuhannessa maaseudun yrityksessä. Olen toimittanut asiakkaille tietokoneet, ohjelmat ja opettanut niiden käytön, samoin pankkiyhteydet sähköpostin ym.
  Monille kylille saatiin laajakaistayhteydet puhelinlinjaa tai valokaapelia pitkin.
  Niihin käytettiin myös runsaasti yhteiskunnan varoja, hyvä niin. Nyt tuo kaikki työ ja yhteydet ovat valumassa hukkaan. Yhteyksiä ollaan korvaamassa @450 verkon palveluilla. Tämä on jonkinlainen palvelu niille joilla ei ole mahdollisuutta muuta kautta saada laajakaistayhteyttä. Valitettavasti vain sillä ei voida korvata jo olemassa olevia yhteyksiä niin, että taattaisiin samat palvelut ja toimintavarmuus kuin nykyisellä verkolla. Monella irtisanotulla on myös nopeampi liittymä kuin mitä tilalle tarjotaan. Myös puhelinten osalta mennään huonompaan suuntaan.
  Nykyisillä tekniikoilla ei voida taata puhelinyhteyksiä sähkökatkostilanteessa, tukiasemia on ilman kunnollista varavoimaa vailla tuhansia ne olisi varustettava ehdottomasti diesel agrekaateilla jotta toiminta voitaisiin taata. Myöskin TeliaSoneran minullekin ilmoittama kuuluvuus vain katolle asennettavalla lisä antennilla ei voi olla riittävä. Minulla on Soneran liitymä jolla olen saanut vain yhden puhelun soitettua piipun päältä, tällä pitäisi korvata hyvin toimiva lankapuhelin. Meillä on myös leirintäalue on mukavaa ollut jo 20 vuoden ajan ilmoitaa asiakkaille, että täällä ei Soneran yhteydet toimi, saatte olla aivan rauhassa !
  Olen hankkinut viime helmikuussa 2008 @450 yhteydellä toimivan laajakaistayhteyden minua sen toiminta ei vakuuta. Verkko on tehty niin harvaksi, että kunnollista yhteyttä ei saada kuin korkealle asennettavalla suunta-antennilla, tukiasemia on noin 100 km välein ja niiden yhteyksien määrä vain muutamia kymmeniä. Tuolle sadan kilometrin ympyrälle sopii tuhansia käyttäjiä joille kaistaa riittää vain rajoitetusti jos ollenkaan! On myös huomioitava, että kenttä on oltava moitteeton megan yhteysnopeudella jos kaistaa riittää. Sitä löytyy vain ani harvoin toistaiseksi. Tukiasemien määrä pitäisi nostaa moninkertaiseksi nykyiseen nähden. Tukiasemat on myös sijoittettu vääriin paikkoihin eli asutuskeskuksiin siellä nillä ei ole muuta tarvetta kuin saada mahdollisimman suuri väestöpeitto nyt se vain  teoreettinen. Kaistan rajoittamin myös tulisi kieltää koska se sallimalla annetaan operaattorille rajaton valta tarjota yhteyttä jolla ei todellisuudessa tee mitään mm. mokkulat 3g verkon ulkopuolella.
  Myös Prioriteettin rajoittaminen 5gt jälkeen on järjetön, mahdollistaa vain hyvin rajoitetun netin käytön, yksi ohjelmistopäivitys on jo 3gt joten prioriteetin ylitys estää netin käytön pahimmillaan kuukausiksi. Operaattori voi myös kohtuuttomien ehtojen perusteella katkaista yhteyden kokonaan. Palvelun tarjoajat on pakotettava tarjoamaan joka tilanteessa sitä nopeutta mistä maksetaan muussa tapauksessa operaatorin tulee olla korvasvelvollinen eikä mitään nimelliskorvauksia vaan todellisesta haitasta, voi olla tuhansia euroja.
  Myöskään tuo megan yhteys mitä ollaan kaavailemassa miniminopeudeksi ei ole riittävä, toki sillä voidaan maksaa laskuja ja rajoitetusti surffailla netissä mutta kunnolliseen liikkuvaan kuvaan se ei riitä. Myöskin tulevaisuuden tarpeet olisi otettava huomioon.
  Kaavailut uusista nopeista yhteyksistä ovat hyviä ja kannatettavia mutta niistä ei ole apua tahän tilanteeseen. Rakentamisaikakin veisi useita vuosia eikä sitovia päätöksiä ole tehty,

  Myös täysin huomiotta on jäänyt mahdollinen kriisitilanne missä langattomat verkot ovat käyttökelvottomia esim: ydinasella ilmakehässä aiheutettu sähkömagneetinen pulssi mikä tuhoaisi kaiken nykytekniikan ja tiedon välityksen. Silloin olisi mahdollista ottaa käyttöön lankalinjat ja vanha puhelintekniikka millä vielä voitaisiin yhteyksiä hoitaa. Mikäli linjat hävitetään ei tätäkään mahdollisuutta voida käyttää. Meidän tulee myös varautua näiden tilanteiden hoitoon parhaalla mahdollisella tavalla ja säilyttää hyvä ja toimiva lankaverkko.

  Katson tietämykseni ja kokemukseni perusteella, että nyt ollaan tekemässä korvaamaton virhe jos annetaan operaattorin rajattomalle ahneudelle valta tehdä mitä haluaa.
  Oli myös virheratkaisu myydä operaattoritoiminnot ulkomaalaisille, nyt kaikki viestiliikenne on Ruotsin kontrolloitavissa, kenen ulkovallan lie tulevaisuudessa ?