Kulutusjuhla

Greenpeace: Suomessa myydään paljon uhanalaisia kaloja

Greenpeace on tarttunut Kulutusjuhlassakin pohdittuun eksoottisen kalojen myyntiin ja järjestö odottaa kauppaketjuilta sekä lisäselvityksiä että toimia:

”Suomi — Greenpeace on hiljattain tutkinut Pohjoismaisten vähittäiskauppaketjujen kalan- ja äyriäisten hankinnan kestävyyttä. Tutkimuksesta käy ilmi, että vähittäiskauppaketjut myyvät runsaasti uhanalaisia ja tuhoisasti kalastettuja kala- ja äyriäislajeja. Myös Suomessa myydään kestämättömästi kalastettuja lajeja, ja vähittäiskauppaketjujen on syytä tarkastella mitä ne myyvät, ja poistaa kestämättömät lajit valikoimistaan.
– – –

Greenpeace on koonnut ns. punaisen listan kaikkein yleisimmin myynnissä olevista uhanalaisista tai tuhoisasti kalastetuista lajeista. Listalla on mm. ankerias, turska ja punakampela sekä Suomessa yleisesti myynnissä oleva tonnikala ja trooppiset katkaravut. Myös Suomessa ollaan oltu yhteydessä vähittäiskauppaketjuihin ja niiden vastauksia kalan ja äyriäisten hankinta- ja myyntipolitiikasta odotetaan.”

Koko Greenpeacen tekemä ”Kalan ja äyriäisten punainen lista” on saatavilla pdf:nä. Listaan on helmikuussa koostettu Pohjoismaissa yleisimmin myynnissä olevista kala- ja äyriäislajeista, joiden kannat ovat uhanalaisia tai joita pyydetään meriluontoa tuhoavalla tavalla.

4 Comments

  1. MIkä tonnikala on ylikalastettu? Jeesus mikä lista. Ehkä Greenpeacen ei kannattaisi sotkeutua ympäristöjuttuiihin, vaan sen kannattaisi keskittyä ydinosaamisensa, eli ydinkokeiden häirintään.

  2. Pekka, kannattaa varmaan kysellä Greenpeacelta ne tarkemmat tiedot. Mutta eihän se nyt mikään uusi uutinen ole, että kalastuksessa on monenlaista ongelmaa ja hämärämpääkin toimintaa.

  3. Päivän (11.3.) HS:n Tiede ja luonto -sivuilla on artikkeli otsakkeella Tonnikalan kohtalo: sushi.
    ”Tonnikalalajien 23 tunnettua kantaa hyödynnetään kiivaasti. Ainakin yhdeksää kalastetaan niin paljoin kuin ne sietävät ja neljää liikaa, YK:n ravinto- ja maatalousjärjestö AO raportoi vuonna 2006.”
    Jutun mukaan ertiyisen huonosti voivat Atlantin tonnikalat.

  4. Ikävä kyllä, tonnikalapurkki ei kerro aina, mistä se on oikeasti kalastettu! Itse halvin ostamani hiutale vedessä on ns. jätekalaa, joten parempi kai se on köyhän suussa kuin mätänemässä meressä?