Kulutusjuhla

Tietotekniikka yhkaa ympäristöä yhtä paljon kuin lentäminen

Mika Lahdensivu kertoo tietotekniikan ekologisista ongelmista: ”Tietotekniikka on vähintään yhtä suuri uhka ympäristölle kuin lentoliikenne, toteaa TCO Development tuoreessa raportissaan. Ja syynä ei suinkaan ole vain se, että tietotekniikkaa käytetään yhä enemmän! Ongelmallista on koneiden “tyhjäkäynti”. Aiheesta kirjoittaa muun muassa PC för Alla -lehti verkkosivuillaan (7.4.).Jos kaikki ruotsalaisten kotitalouksien tietokoneet syövät sähköä turhaann 200 tuntia vuodessa, puhutaan jo 48 miljoonan kilon hiilidioksidipäästöistä, TCO laskee. Sama päästömäärä syntyisi esimerkiksi 6300 maailmanympärimatkasta, kun matkustusvälineeksi valittaisiin auto, lukijalle kerrotaan.” (Mari Koo)

3 Comments

 1. Omassa työpaikassani (suhteellisen iso organisaatio, 1000 konetta vähintään) tietokoneet jätetään surutta päälle yöksi. Viikonlopuksi sentään suljetaan. Ilmeisesti näin on joskus ohjeistettu keskitettyjen päivitysten vuoksi, vaikka itse en ole koskaan saanut kyseistä ohjeistusta. Olen kyllä saanut kaikki päivitykset vaikka sammutan koneen yöksi (ainahan joku kone on sammutettu).

  Siinä voi laskea, että noin sähköä kuluu 24 tuntia, eikä 8 tuntia, eli 2/3 kulutuksesta menee hukkaan…

 2. Todellakin tuo tietokoneiden yöllinen joutokäynti pitäisi saada yrityksissä ja oppilaitoksissa loppumaan. Sen mitä mikrotuessa olen ehtinyt työskentelemään, sain kokea, että monessa koulussa jätettiin koneet päälle yöksi ja sammutettiin vain viikonlopuiksi. Tästä nyt on tosin aikaa jo 8 vuotta, mutta veikkaan, ettei asia ole paremmaksi muuttunut.

  Tätä perusteltiin mm. sillä, että tietokoneet hajoavat mikäli niitä renkataan päälle ja pois (aamulla päälle, iltapäivällä pois!) ja lisäksi käynnistys kestää niin kauan, ettei aamulla ole moiseen aikaa (n. 5min max)

  Tässä on iso virtasyöppö kyllä kyseessä kun pöytämikroja ei päästetä edes valmiustilaan yön ajaksi. Toivottavasti yritykset tajuaisivat itsekin kuinka paljon energiakustannuksia moisesta syntyy. Paras tapa säästää luontoa, on säästää rahaa omasta pussista.

 3. Tietokoneiden energiankulutuksen lisäksi tulevat lisääntyneen ilmastoinnin aiheuttamat kustannukset. Koneethan tuottavat lämpöä tehokkaasti.
  Voisi kyllä melkein kuvitella jatkuvan päällä olon kuluttavan konetta enemmän kuin sammutus/käynnistys kerran päivässä.