Kulutusjuhla

Yksityisautoilijan omatuntoilua

PikkuKeiju osti auton ja pohti ympäristöä: ”Joten keijuautoksi valikoitui roimasti budjetin siltikin ylittänyt vähän käytetty World Green Car joka herätti myös keijunsisäisen luksusmuijan talviunestaan. Tässä autossa ei oikeasti ole mitään muuta vikaa kuin ehkä merkki… ja siten keulan muotoilu. Tunnistettavuus ei ollut tämän kuluttajan mielestä plussaa. Mutta siihenkin tottunee. Eikähän sekään ole enää mikään uutinen että kuluttajan on investoitava jos haluaa elää kohtuu normisti ja olla oikeasti vihreämpi. Pankkitilin nykytilanteessa pääsenkin sitten harjoittamaan sitä kaikista ympäristöystävällisintä elämäntapaa – ostamatta jättämistä.” (Mari Koo)

3 Comments

  1. Niin no lähtökohtaisesti uuden auton ostaminen ei ole koskaan vihreä teko, vaikka se auto kulkisi raanavedellä. Yhteen autoon käytettyjen raaka-aineiden ja muiden tuotannosta aiheutuvien päästöjen määrällä ajaa 20 vuotta vanhalla ”paljon saastuttavalla” autolla vaikka miten pitkään.

    Todellisuus on usein myös se, että nuo vanhat autot eivät edes saastuta enempää kuin uudet. Uusien pientenkin autojen keskimääräinen paino on noussut salakavalasti 1500-2000 kilogrammaan kun saman kokoluokan autot painoivat vielä 80-luvulla noin 500-1000 kiloa vähemmän. Suuremman massan liikuttamiseen tarvitaan aina myös enemmän voimaa, jolloin kokonaistehokkuus ei todellisuudessa parane mitenkään.

    Myös polttoaineen kulutukseen on melko turha vedota uusien autojen ostossa, sillä jo 70-luvulla valmistetut pienet autot liikkuivat hienosti 5 litralla sata kilometriä. Painoa näillä autoilla oli noin 700-900 kiloa. Ainoa järkisyy uuden auton hankintaan ovat oikeastaan turvavarusteet, ilmatyynyt ja paksu kori matkustajien ympärillä. Sitten kun joku ekologisesti ajatteleva jää vanhalla Fiatillaan uuden alle risteyksessä, on hengenlähtö välitön. Että kiitos vaan kaikille uusia autoja ostaville ”ekologeille” jo näin etukäteen 😉

  2. Saitte juuri Bloggaamista tarkoituksella -plakaatin, tosin vain aineettomasti. (http://nieminensundell.typepad.com/esinetarinoita/2008/04/bloggaamista-ta.html)

  3. rns. kiitos kovasti! Pitänee pohtia, minne pistettäisiin eteenpäin.