Kulutusjuhla

Jätelavoilta löytää

Eilen illalla lähdin Käpylästä pyörällä kohti kotia, kun vastaan tuli kiinnostavan näköinen jätelava. Rompetta riitti hiustenkuivaajasta hajonneeseen tuoliin ja koriste-balalaikasta vedenkeittimeen. Nappasin itselleni mukaan kesäkassin (vaatii pesun, mutta on ehjä ja vetoketjutkin toimii) sekä siniseksi maalatun, puisen laatikon.

Laukku ja laatikko roskalavaltaJätelavoja olen tiiraillut ennenkin, mutta koska tilaa on itselläni vähän, niin en poimi tavaraa mukaani kuin harkiten, ja isommat huonekalut vaatisivat jo tehokkaamman kuljetusvälineen kuin polkupyörä.

Paljon olisi käyttökelpoista tai pienellä kunnostuksella toimivaksi saatavaa tavaraa tarjolla pitkin Helsinkiä. Erityisesti kuulemma keskustan suunnalla kannattaisi tarkistaa jätelavat, joille yritysten remonttien yhteydessä siirretään irtaimistoa astioista lähtien.

On sääli, että hyvää tavaraa kannetaan surutta menemään, mutta onneksi sitä moni muukin noukkii mukaansa, joten eivät sentään kaikki päädy suoraan kaatopaikalle.

Jos aikaa ja intoa olisi, niin roskisdyykkausella voisi tehdä vallan mainioita hankintoja.

Entisen taloni jätekatoksesta pelastin ainakin laatikollisen rullakon, johon vaihdon vain nätimmät vetimet. Sittemmin kyseinen huonekalu on kiertänyt veljeni käyttöön.

Olisi hauskaa kuulla myös muiden löydöistä!

6 Comments

 1. Joku toimittaja (HS) joskus vuosia sitten kirjoitti lehteen tästä aiheesta ja siitä vasta kohu nousikin, kun oikeasti niitä roskalavan tavaroita ei saa ottaa. Uskomatonta!
  Vuosien varrella on jos jonkinlaista rompetta tullut kannettua lavoilta kotiin pesukoneesta lähtien. Muuta lavalta löydettyä kodissani on mm. sänky, levykaappi, kirjahylly, Teema-astioita, vaatteita, digiboksi jne.
  Kaikista kamalinta on, kun keskustan vanhojen talojen vinttejä tyhjennetään. Toivon todella, että ainakin suurin osa lavoille päätyneistä aarteista on löytänyt uuden omistajan ennen kaatopaikkaa. Eräs mies kertoi löytäneensä Iso-Roban lavalta kultakoruja.

 2. Vanamo, onhan meillä kaikenlaista säännöstelyä siitä, mitä saa tehdä ja mitä ei: vaikea on ymmärtää, ketä oikeasti haittaa se, jos toiset keräävät tavarat talteen. Vissiinkin joitakin vain nyppii ajatus, että muut hyötyvät jostain heille tarpeettomasta. Omituista ajattelua, mutta ehkä sitä ilmenee.

 3. Meidän talon roskakatos on oikea aarreaitta toisinaan. Rikastuneet entiset opiskelijat muuttaa uusiin koteihin ja jättää kaiken vanhan taakseen. Muutaman vuoden sisällä olen kantanut kotiin bambuverhon, rottinkiset parvekekalusteet, tv-tason, työtuolin, kaksi kirjahyllyä ja kenkätelineen, kenties jotain muutakin mikä ei nyt muistu mieleen. 🙂

 4. Lavalta ja roskakatoksesta mukaan lähteneet: mattoja, valaisimia, lipasto, sohvapöytä, parveketuoli, keittiöjakkara, kukkia, kukkaruukkuja, monia kirjoja. Joskus on ollut tarjolla kenkiä ja vaatteitakin, mutta koko asettaa siinä kohtaa jotain rajoituksia.

  Silloin kun Mummovuoressa on kevätlavapäivät, siellä kannattaisi vierailla päivittäin, saa antiikkia ja hyväkuntoista tavaraa. Nimimerkillä aikaisemmin asuin siellä.

  Tunnustan. Dyykkaan.

 5. Ehh, Malmilla myös dyykataan ihan reilusti! Lavalta on löytynyt mm. radio-kasettisoitin (toimiva!) ja kasetteja, leluja (ehjiä) ja olisi ollut muutakin tarjolla, ei vain meille sopivaa. ”Jätehuoneesta” on tullut mukaan useampia mattoja (likaisia, ei ole jaksettu pestä!), bambuverhot (eivät sopineet ikkunoihin, joten parvekkeelle matoiksi), vaatteita (muille jakeluun), kehyksiä (siis taulun), kirjoja (kuka prle kehtaa!), lehtiä, upea UFO-lamppu, joka on se tanskalainen design-tuote (yli 400 juuroa nykyisin maksaisi…), ööö, mitäs vielä?! Malmilla on myös Tilketorilla välillä lavapäivät, jolloin ympäristöä tyhjätään – ilmoitan heti, kun näen ,D Tosi-isosti muuten harmitti, kun Adulta uusi koulutustilojaan – lavat olivat täynnä pöytiä, tuoleja jne. toimisto- ja koulutuskalustoa. Täysin käyttökelpoisia mihin tahansa toimistoon, mutta arkkitehti oli uusinut kalustuksetkin… yritin soittaa parillekin ihmisille niistä, mutta ei ollut autoja käytössä. Harmi, harmi, harmi!

 6. Meille ovat muuttaneet roskiksesta: keittiön ruokailukalusto sekä lipasto, 2 pirtin penkkiä, 3-osainen iso kirjahylly, vitriinikaappi, useita kirjahyllyn alakaappeja, 2 koulupöytää, neljä laatikostoa, valaisin, pari tuolia, tietokoneen keskusyksikkö (siinä pyörii nyt XP), ompelukone ja nahkainen nojatuoli.
  Ja aina tulee katsottua roskiskatoksia ja lavoja sillä silmällä.