Kulutusjuhla

iPhonen pakkokytky on vääryyttä

Kriisi kritisoi iPhone-kytkykauppaa: ”Ei kuitenkaan mennyt päivä ihan täysin putkeen, eli lannistuin pikkaisen Soneran iPhone-hinnoittelumallista. Mitä infernaalista paskaa. Pahimmillaan fooni maksaa käyttäjälleen yli kaksi tonnia. Eivätkä mitkään tarjotut valmisratkaisut sisällä rajatonta tietoliikennöintiä. Ratkaisu on käsittämätön, kun miettii että operaattorit kauppaavat suhteellisen halvalla erillisiä rajattoman liikennöinnin paketteja.

Ja jos sulattaisikin sen, että fooni on kallis, niin en nyt vain yksinkertaisesti sulata pakkokytkyä. Ymmärrän kyllä, että jengiä houkutellaan asiakkaiksi kauppaamalla puhelimia normaalia halvemmilla hinnoilla siitä hyvästä, että sitoutetaan ne asiakkaiksi. Mutta sitä en hyväksy, että vaikka olisin valmis maksamaan koko hinnan kerralla, en siltikään saa puhelinta ilman liittymää – ja simmilukkoa. Eikö tuo nyt mene jo härskiydessään määräävän markkina-aseman väärinkäytön puolelle?” (Mari Koo)

7 Comments

 1. no voi hellanlettas. ilmeisesti iphonen tapauksessa asiakas suoranaisesti pakotetaan ostamaan se, vaihtoehtoja ei ole?!?

  samalla idioottilogiikalla voisi nillittää mistä tahansa kalliimmasta (luksus-?)tuotteesta, joka tekisi mieli ostaa ja omistaa mutta ei ole halua tai varaa maksaa siitä. köyhät itkupillit voivat ostaa ihan rauhassa 34.90e maksavan motorolan perusluurin ja siihen 10e prepaid-kortin ja jättää iphonet niille joilla on varaa siihen.

 2. Olen elänyt siinä uskossa, että väkisinkytky on suomessa kiellettyä. Eli aina pitäisi tarjota puhelinta myös ilman kytkyä ja ilmoittaa sen oikea sitoutumaton hinta.

  Ilmeisesti olin väärässä, koska tämä tuntuu onnistuvan eikä kukaan älähdä.

  En minä halua sitoutua kahden vuoden sopimukseen koska ostan puhelimen. Ostaisin mielelläni iPhonen, hintakin on kohdallaan siinä 500-600e välimaastossa kun vertaa kilpailijoihin kuten n95:een. Valitettavasti en käytä soneraa, enkä edes asu suomessa, niin tämän puhelimen ostaminen ei ole minulle vaihtoehto. Ei ainakaan sellaisena kuin sitä minulle tarjotaan.

  Joku paremmin 3g-kytkysäännöstöä tutkinut voisi kyllä tarkistaa uudestaan onko tällainen toiminta sallittua – ja jos on, niin se pitäisi kieltää. Emme halua Suomessa kuitenkaan joutua samanlaiseen tilanteeseen kuin esim. Sakassa jossa operaattorit hallitsevat rautaisella otteella kuluttajien käyttäytymistä ja repivät moninkertaisia voittoja suomalaisiin operaattoreihin nähden koska voivat sitouttaa ihmisiä pitkiin sopimuksiin ilman mitään varteenotettavaa kilpailua.

 3. Jannella taisi nyt mennä vähän pointti ohitse. Pointtihan on siis se, että vaikka rahaa olisi niin paljon ettei paskalle taivu, niin Suomesta ei ainakaan näillä näkymin ole iFoonia saatavilla ilman että joutuu Soneran kytkyorjaksi väkisin. Kukaanhan ei tietenkään puhelinta pakota hankkimaan, mutta kyse onkin periaatteesta, kuten Marttikin tuossa osoittaa: puhelin on voitava ostaa ilman että joutuu väkisin puhelinyhtiön liekaan, muuten on selvästikin tapahtumassa jotain laittomalta kuulostavaa toimintaa.

  Vielä vain pitää odottaa se Verkkokaupan suunta, ennen kuin voi oikeasti älähtää. Jos lopulta käy niin, että Sonera on ainoana saamassa puhelimen Suomeen, eikä myy myös pelkkää puhelinta sellaisenaan, niin kuluttajatahojen pitäisi nostaa äläkkä.

 4. Vaikuttaisi, että näin tosiaan saa tehdä. Kytkykauppasäännöstö pakottaa vaan tarjoamaan vastaavaa liittymää ilman puhelinta, mutta ei puhelinta ilman vastaavaa liittymää. Operaattorilukko on myös sallittu, mutta sopimuksen päättyessä se pitää purkaa.

  Tässä voisi olla porsaanreikä. Tuon kahden euron kuukausimaksun kahden vuoden sopimuksen voinee purkaa, maksaa loput kuukausimaksut tms, ja saada lukottoman puhelimen koska Soneralla on velvollisuus poistaa operaattorilukko sopimuksen purkamisen jälkeen.

  Tästä löytää lisää aiheesta:
  http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2006/20060026 §70

 5. Enpä taida minäkään Soneran asiakkaaksi iPhonen takia palata. Luuri on kyllä ostoslistalla, jos ei Suomesta niin sitten muualta Euroopasta. Ainakin tämänhetkisten tietojen mukaan sitä tulee saamaan operaattorivapaasti useistakin Euroopan maista. Käytännössä se tarkoittanee myös sitä, että iPhonen saa ilman kytkyjä verkkokaupan kauttakin. Itse puhelimen hinta (400-500 euroa) on varsin kohdallaan verrattuna vaikkapa nokialaisiin.

 6. Mitä mä en ymmärrä on se miksi pitää ottaa 2 vuoden Soneran liittymä jos iPhonesta maksaa täyden hinnan…

 7. Tuo kytkykauppahan on lähtösin Applelta itseltään, joka syystä tai toisesta on suosinut vain tällaisia pakettitarjouksia. Ja miksi iPhone on myös omalla Tahtoo-listalla? Laite on pitkällä kilpailijoidensa, kuten Nokian edellä. Tokihan noksulta löytyy puhelimia joissa on samat ominaisuudet; videotoisto, GPS ja WLAN. Hinta nousee jopa iPhonea korkeammaksi, näyttö on surkean pieni ja se käyttöliittymä. ARGH. Kannattaa katsoa esimerkiksi YouTubesta vertailuksi käyttövideota Nokian N800 Internet Tabletista ja iPhonesta. Toinen on insinöörikamaa, toinen toimii luontevasti.

  Odotukset kyllä latistuivat suunnattomasti kun Sonera ilmoitti täysin ryöstöluokkaisen hinnoittelunsa. Aivan kuin yhtiöllä olisi mennyt täysin ohi koko iPhonen idea kun eivät rajatonta tiedonsiirtoa tarjoa kenties maailman parhaaseen nettiselainluuriin! Hintaa spekuloitiin etukäteen ja toiveissa oli noin 20e/kk maksava, rajattomalla tiedonsiirrolla oleva perusiittymä ja puhelimelle noin satasen tai kahden aloitushinta. Metsään meni spekulaatiot kun Sonera alkoi sovittamaan neuvostojulisteista tuttua kapitalistin silinterihattua kutreilleen.