Kulutusjuhla

Passikuva-automaatti toimi yllättävän hyvin

Viime viikolla tuli tarve saada passikuva, ja tietysti varsin nopealla aikataululla. Koska olin Helsingin keskustassa liikkeellä, niin suuntasin passikuva-automaattiin: tunnetustihan passikuvissa näyttää enemmän tai vähemmän kummalliselta joka tapauksessa, joten automaattikuvat kelpaavat minulle varsin hyvin.

Hinta neljälle kuvalle oli kuusi euroa, eli ei se sinällään ihan halpaa huvia ollut. Mutta ilahdutti se, että maksuvälineenä toimi Visa (tai Master Card) kolikkojen lisäksi. Tapanani ei ole juuri pitää käteistä mukana, mutta kortin eli tässä tapauksessa magneettinauhan vinguttaminen onnistui kätevästi.

Automaattien teknologia oli myös muutoin parantunut sitten viime visiitin (josta on kieltämättä vuosia). Neljästä kuvasta sai valita parhaan, josta kaikki neljä kuvaa tulostuivat. Homman olisi ilmeisesti voinut aloittaa myös kokonaan alusta, mutta tyydyin siihen, jossa ilmeeni ei näytä niin typerältä. Ylipäätään käytettävyydeltaan automaatti oli varsin yksinkertainen: parilla nappulalla valittiin halutut toiminnot, eli ei liikaa liikkuvia osia.

5 Comments

 1. Kerro vielä, kelpasiko se poliisillekin! Viimeksi (tammikuussa 2007) kun kävin hakemassa poliisilta henkkareilta kehottivat välttämään passikuva-automaatteja koska ne eivät tee oikeanlaisia kuvia. Sain helposti ja kohtuuhintaan kuvat sitten valokuvausliikkeestä.

 2. AJK, no minähän en kuvaa tarvinnut ”viralliseen” tarkoitukseen, joten en tiedä, mikä on tarkkaanottaen passikuvien tilanne. Sikäli siis harhaanjohtavaa oli käyttää tässä termiä passikuva… Ei kai ne kuvausliikkeidenkään otokset niin paljon maksa, joten jos ihan oikeaan passiin tarvitsisi kuvan, niin sitten olisin oletettavasti liikkeessä käynyt kuvauttamassa.

 3. Varsinaista passikuvaa vartenhan on nykyään melkoinen liuta kaikenlaisia määräyksiä. Uskoisin, että automaatissa pystyy helposti säätämään kohdalleen kuvan koon ja kuvausetäisyyden, jotta kasvot näkyvät halutussa koossa (kasvot 32-36 mm kuvassa, joka on 47 mm korkea). Kuvattavaa on syytä ohjeistaa, että katsoo kameraa pää suorassa vailla päähineitä suu ja silmät peruslukemilla. Tausta epäilemättä on automaateissa riittävän vaalea ja neutraali. Haastavimmaksi voisi kuvitella valaistusolosuhteet, kun salama ei saisi heijastua silmälaseista eikä kasvoille saa langeta varjoja burkhasta tai muusta mahdollisesta koristuksesta.

  Ohessa poliisin omat täsmälliset ohjeet passikuvalle. Samoja ohjeita voinee soveltaa myös eri maiden viisumihakemuksiin. Esim. Intian viisumihakemukseen tulee toimittaa myös yksi passikuva. Viimeksi puoli vuotta sitten liitin hakemukseen digikuvan, joka oli vahvasti passikuvasääntöjen vastainen retusointeineen kaikkineen, mutta läpi meni. Varmaan samoin on automaatissakin mahdollista tuottaa viranomaisille kelpaavia kuvia, jos tuntee vaatimukset ja osaa varautua niihin.

  http://www.poliisi.fi/poliisi/home.nsf/pages/1420C6E88D44489BC225701900350B51?opendocument

 4. Mulle ainakin sanottiin, että automaattikuvat EIVÄT käy virallisiin papruihin eli KELA-korttiin, henk.todistukseen, passiin! Että olkaa tarkkoina…

 5. Minä hain uuden henkilökortin Helsingin Kaartinkaupungin poliisilaitokselta ja kuvani oli otettu passikuva-automaatilla. Kuva kelpasi oikein hyvin!

  Sorry jäi muutama kirjain puuttumaan näppäimistön vian vuoksi 😀