Kulutusjuhla

Libero pelastaa metsät

Hieman huvittuneena lueskelin tässä muutama päivä sitten Liberon vaippamainoslehtistä, jossa kyseinen vaippafirma mainostaa ottavansa ympäristön huomioon:

”…vaipoissa käytettävän imumassan valmistukseen tarvitaan puuta. Istutamme kuitenkin kolme uutta puuta yhden kaatamamme tilalle. . . . Huolehtimalla ympäristöstämme mahdollisimman hyvin turvaamme lastemme tulevaisuuden. Onko teillä samanlaiset arvot? Jos tekin pidätte luononsuojelua tärkeänä, voitte jatkaa Libero-vaippojen käyttöä hyvällä omallatunnolla.”

Sehän niissä kertakäyttövaipoissa juuri se pahin ongelma onkin, puun kuluminen. 🙂 ( Yksi kertiksiä käyttävä lapsi tuottaa n. 1500 kg maatumatonta vaippajätettä ennen kuin oppii kuivaksi, maatuminen kestää useita satoja vuosia ks. www.kestovaippayhdistys.fi)

Jos joku haluaa vielä varmistaa lapsensa jätösten säilymisen jälkipolville, voi hankkia sellaisen roskiksen, joka kelmuttaa käytetyt vaipat yksitellen muovikelmuun roskikseen laitettaessa. Ei nähkääs haise.

Meille kestovaippojen käyttö oli selvää jo ennen lapsen syntymää, mutta yritän ymmärtää myös niitä, jotka valitsevat toisin. On se kuitenkin aika kornia, että kertiksiä mainostetaan ympäristöystävällisenä valintana.

5 Comments

 1. Minä olen käsittänyt, että se kestovaippojen jatkuva peseminen aiheuttaa jotain huiman pahaa ympäristölle pesuainejäämien kautta. En tiedä tästä sen enempää – voi olla kertakäyttövaippatehtaiden propagandaa.

  Itselläni ei lapsia ole, mutta ihan sen maatumattoman jätekasan takia valitsisin kyllä kestovaipat. Mutta näissä asioissa tulee aina mieleen, ettei mikään valinta ole itsestään selvä tai helppo.

 2. Ostamalla ympäristöystävällisiä pesuaineita, pääsee entistä vähemmän myrkkyjä vesistöihin. Eli pesuainelaadusta se on kiinni eikä vaipoista, vaikka toki vaippojen myötä on enemmän pyykkiä. Ympäristölle haitallisempaa on jättää jälkeensä iso kasa kertakäyttövaippoja. Tutkimuksen mukaan kertakäyttövaippa vaatii yli kolminkertaisen materiaalipanoksen verrattuna kestovaippaan. Sääliksi käy pieniä muovikääreisiin kiedottuja vauvoja. Hekin tarvitsevat tulevaisuudessa luonnonvaroja ja puhtaan elinympäristön.

 3. Tokihan ympäristöystävällisten pesuaineiden lisäksi myös vedenpuhdistamoilla on oma osansa jätemäärän pienentämiseen. Eli ympäristön kuormitus on kestovaipoilla merkittävästi kertakäyttövaippoja pienempi. Itse asiassa kaupungissa on ihan sama käyttääkö fosfaatillista, vai fosfaatitonta pesuainetta.

  Mahtaakohan tuo kolme istutettua tainta ihan korvata kaadettua puuta? Tuskin Liberolla kuitenkaan täysikasvuisia puista istuttavat.

 4. Kiitos vastauksista! Nyt uskallan yhä enemmän vannoa kestovaippojen nimeen. (Nykyään kuulee kaikkialta niin paljon eri valmistajien propagandaa milloin mistäkin aiheesta, että on ihan mahdotonta muodostaa mielipidettä mistään, ellei saa eteensä tiukkaa tutkimustietoa. ’Ympäristöystävällisyys’ tuntuu olevan erityisen helppo sana liitettäväksi milloin mihinkin tuotteeseen.)

 5. Kestovaippojen pyykkäämisessä on tietysti huomioitava myös pesukoneen käyttämä energia, josta suurin osa menee veden lämmittämiseen koneen omilla vastuksilla (kun ei näissä kotikoneissa ole yleensä mahdollista ottaa lämmintä vettä sisään…). Ja sitä pyykkiä pitää pestä yhden-kolmen päivän välein vaippojen kokonaismäärästä riippuen. Silti kertsien jäteongelmaan ja luonnonvarojen kulutukseen nähden se on aika pientä.

  Oma valintamme on kestovaippojen (harsot + villakuoret) lisäksi lapsen opettaminen (enimmäkseen) vaipattomaksi mahdollisimman pian; aloitimme sen syntymästä ja neljän kuukauden kohdalla alkoi kantaa hedelmää. Suosittelen. Voi vaatia aluksi hieman enemmän vaivannäköä, mutta luulen, että lopulta tämä on vaivattomampi tie, kun vaipoille saa lopullisesti heittää hyvästit.

  Blogasin aiheesta pari viikkoa sitten: http://peacemaker.homeip.net/blog/2008/08/07/pissakakkajuttu