Kulutusjuhla

Pähkinöitä ja riittävästi rasvaa

Viistolla pinnalla  -blogin Kaura muuttaa ruokavaliotaan ravitsemusterapeutin suosituksesta: ”Aikoinaan laihdutin puolessa vuodessa parikymmentä kiloa Painonvartijoissa ja opin siellä syömään vähärasvaista, kasvispainotteista sapuskaa painoa hallitakseni. Proteiinit ja rasvat jäivät siis pahasti paitsioon. Traanin ohella painosta lähti paljon myös luuta ja lihasta, eli kamaa, jota kenenkään yli 30-vuotiaan naisen ei pitäisi millään muotoa päästää pakoon itseltään. En pitäisi ihmeenä, vaikka tämä ruokavalio olisi osaltaan edistänyt kilpirauhasen autoimmuunitautia.

Sittemmin olen oppinut arvostamaan eriväristen kasvikunnan tuotteiden lisäksi proteiinia ja hyviä rasvoja, mutta ravitsemustyyppi, joka on hoikka, minua vanhempi ja erittäin terveen oloinen nainen, antoi ohjeet syödä paaaaljon enemmän rasvaa. Rasvaa, iik! Sitä kamaa, jota paikkarit opettivat ottamaan 2 tl päivässä ja siinä se. Samoin pähkinät ja siemenet ovat olleet harvinaista herkkua, kun ne ovat niin runsasenergisiä. Nyt pitää ehdottomasti ottaa kourallinen päivässä! Ja kylmäpuristettuja öljyjä (vaihdellen) 1 rkl per ateria, 3 rkl päivässä. Leivän päälle ei mitään margariineja, vaan voita, kautta Teutateksen.” (Mari Koo)

3 Comments

  1. Niinpä. Valtavirran ravintosuositukset ovat olleet aika yksioikoisia ja vielä yksioikoisempana pidän niiden ympärillä käytävää juupas-eipäs -kiistelyä. Joitakin vuosia sitten juoksin paljon ja uskoin tähän mantraan, että lenkkipäivinä paljon hiilareita. Ihmettelin kun sillä hölkkämäärällä oli koko ajan vaikeuksia painon kanssa. Liikun paljon edelleen, tosin vähän monipuolisemmin kuin pelkästään lenkkeilemällä ja pyrin välttelemään hiilihydraatteja. Millekään tiukkislinjalle en tosin ole lähtenyt, mutta heti huomaa jos lipeää liiaksi hiilaripuolelle. Paino nousee ja olo on ähkyinen. Ehkä kannattaisi ottaa perusasioista vauhtia, mm. jo intialaisten ayerveda lähti ajatuksesta, että kaikenlaisten ihmisten ei pidä syödä samanlaista ruokaa voidakseen hyvin. Sen sijaan, että vängätään hiilareita vs. ei hiilareita kannattaisikin ehkä lähteä siitä, että on erilaisia ihmisiä joilla aineenvaihdunta toimii eri tavoin. No, en ole ravintoterapeutti, joten tämä on ihan subjektiivista, mutta eivätpä ne valtavirran ravintosuosituksetkaan kohdallani toimineet.

  2. Jipii! Hyvä ravintotyyppi!

    Minä kärsin atooppisesta ihosta ihan tosissani, kunnes luin jostain netistä, että reilu rasvan syöminen voisi auttaa. Se auttoi, ja hetkessä minusta tuli terveihoinen (lääkäritkin ihmettelevät, miksi tiedoissani kummittelee sana ’atoopikko’ kun en selvästikään sellainen ole). Silloin tajusin, miten sairasta on syödä ruokaa, joka on todella kauas jalostettu luonnollisesta muodostaan. Ei ole normaalia, että esim. maidosta poistetaan rasva!

    Ja miten kurjaa on, että niin moni kärsii vaivoista, joihin löytyisi helppo apu vähän normaalimmalla (eli rasvaisemmalla) ruokavaliolla.

  3. Morjes! Kivaa saada kommentteja täälläkin! Nyt toista viikkoa rasvaa kitusiini kaataessa ja kasviksiin jne. painottaessani on sanottava, että olo on kohentunut. Paino on pudonnut kilon :-0 Ei siinä niin pitänyt käydä!