Kulutusjuhla

Nokia vihertää elektroniikkayhtiöistä parhaiten

Nokia on ykkönen Greenpeacen elektroniikkayhtiöiden vertailussa: ”Nokia on noussut selvään johtoon Greenpeacen elektroniikkavertailussa. Nokia sai seitsemän pistettä kymmenestä mahdollisesta. Toiseksi sijoittunut Samsung sai 5,7 pistettä. Vertailussa on mukana 18 elektroniikka-alan kansainvälistä yritystä.

Nokia on alan edelläkävijä vaarallisista kemikaaleista luopumisessa sekä energiatehokkuudessa. Yhtiö saa 25 prosenttia energiastaan uusiutuvista energialähteistä, ja se aikoo nostaa osuuden 50 prosenttiin vuoteen 2010 mennessä. Nokia nousi nyt vertailun kärkeen korjattuaan puutteet vanhojen tuotteiden kierrätyksessä Intiassa.” (Mari Koo)

6 Comments

 1. Ei siis tarvitse potea kovin huonoa omaatuntoa siitä, että omistaa uuden Nokian kännykän…

 2. Tuossa vertailussa ei tainnut olla mukana tuotteiden kestävyyttä? Se on kuitenkin yksi tärkeimmistä tekijöistä vihreydessä.

  Itselläni oli peräkkäin useita Nokian matkapuhelimia, jotka kestivät vuoden per luuri. Sitten ostin ensimmäisen Samsungin ja se on ollut minulla jo yli kolme vuotta eikä ole tarvinnut edes viedä korjattavaksi, vaikka on lennellyt maahankin kymmeniä kertoja.

 3. Sahrami, totta: teknologiaa tai mitä tahansa muutakin ostettaessa pitkä käyttöikä on tietysti aina suuri tekijä ympäristönäkökulmasta. Tosin aika moni vaihtaa toimivankin puhelimen helposti uuteen. Hienoa olisi, jos puhelinten kuoret voisi pitää samana ja vain päivittää tai muuten muokata luuriaan kehittyneemmäksi, mutta se taitaa olla mahdotonta.

 4. ”Itselläni oli peräkkäin useita Nokian matkapuhelimia, jotka kestivät vuoden per luuri.”

  Myöhäinen vastaus, mutta kuitenkin.

  Tuo kuulosti todella omituiselta; minulla on ihan päinvastainen kokemus Nokiasta. Ei ole ollut mitään suorituksellisia ongelmia yhdenkään Nokian puhelimen kanssa. Edellinen puhelimeni kesti niin monia vuosia, etten enä tarkkaan tiedäkään. Olisikohan 7-8 vuotta? Monia kertoja tippui kiviportaille tai asfaltille, mutta on täysin kunnossa ja toimiva edelleen, vaikka päätyikin varapuhelimen asemaan laatikkoon (n.8 käyttövuoden jälkeen) nyt jo noin kaksi vuotta sitten. Juuri eilen tarkastuslatasin sen, koska olin kuullut ihan yleisesti, että akut saattaa rikkoontua jos ne jättää tyhjäksi liian pitkäksi ajaksi.

  Sain nimittäin vanhemmiltani heidän Nokia kännykän ’tyrkytyslahjaksi’ käytettynä (noin 2v). Seuraavatkin pari vuotta on nyt toiminut aivan moitteettomasti.

  Olen muuten kyllä aivan samaa mieltä. Nykyään valmistetaan liian paljon elektroniikkaa ”nopeaan kiertoon” taloudellisen kasvun tavoittelussa. Muistan 80 luvun lopulla isäni vielä opettaneen, että ostaa mieluumin kalliin ja kestävän, kuin halvan ja heikkorakenteisen/rikkoontumisalttiin. Silloin hinta merkitsi vielä oikeasti laatua ja kestävyyttä.

  Eikä sitä, että esine on usein vain hieman eri näköinen ja muutamalla lisä virityksellä.

  • Kiitos vastauksesta! 🙂 Minulla oli se Samsung käytössä neljä ja puoli vuotta, juuri vaihdoin uuteen, vaikka ei siihen vieläkään tullut mitään vikaa. Heittelin sitä varmasti kymmeniä kertoja parketille, asvaltille ja joskus portaita alaskin. Nyt ostin uuden Samsungin, toivottavasti kestää yhtä hyvin. Vaihdoin uuteen kun halusin kamerakännykän ja sellaisen, missä on nettiselain.

   Mutta toivon kyllä suomalaisena, että nokialaiset olisivat parempia ja niitä ostettaisiin. Itse olin niin tyytyväinen Samsungiin, että pitäydyin siinä.

   Yritän lukea vertailuja kestävyydestä ja jos minulla on ollut aiemmin hyvää kokemusta jostain merkistä, pitäydyn siinä. Vastaavasti esim. Elektroluxin kylmäkalusteet ovat meillä joutuneet korjaukseen muutamassa vuodessa, joten sitä merkkiä en enää osta.

 5. Itse sorruin monen vuoden jälkeen Nokiaan, jonka kosketusnäyttömalli on ollut nyt vuoden ajan käytössä. Ja voi herran pieksut. Kyllä oli taas viimeinen kerta tätä rapaa, mutta kun puhelin nyt kuitenkin uskomattomista käytettävyyslapsuksistaan huolimatta toimii puhelimena, en tohdi vaihtaa uuteenkaan.

  Jotain rajaa vihreydelläkin jos tuote on täysin keskeneräisenä markkinoille työnnetty, insinööreille suunniteltu gadget-romu. 😛