Kulutusjuhla

Soijakynttilöitä syksyyn

Mantelipirtelö-blogin tai-tai hankki Suomessa valmistettuja soijakynttilöitä: ”Kynttilöissäkin on nykyisin tarjolla perinteisiä parafiini- ja steariinikynttilöitä ekologisempia ja eettisempiä vaihtoehtoja. Ostin äskettäin ensimmäistä kertaa soijakynttilöitä, joita valmistaa Kynttiläpaja Kalevantuli. – – – Soijakynttilä palaa todella tasaisesti ja kauniisti, ja myös hitaammin kuin tavallinen kynttilä – yhdestä kynttilästä on siis iloa pitemmäksi aikaa.” (Mari Koo)

10 Comments

 1. Siis millä tavoin viljelyllään suuria ongelmia aiheuttava soija olisi muka eettisempää.
  Tämä on tyypillistä soija soopaa, kun joku on kerran soijaa, se sitten automaattisesti eettistä, vaikka raiskaisi soijadildolla.

 2. Viitattaisko tässä siihen, että soijakynttilä on puhdas luonnontuote, kun taas tavis parafiini on öljyntuotannosta saatavaa matskua? Eli soijakynttilästä ei tule palaessaan mitään myrkkyjä.
  Tietääjö joku asiasta enemmän?

  Netistä löytyi jotakin:
  http://www.kotitieto.fi/index.php?32&cmsshow=170;news

  Tämä onkin ajankohtainen aihe näin iltojen pimetessä – mikä tosiaan olisi ekologisin kynttilävaihtoehto?

 3. Nuo Mantelipirtelössä mainitut perusteet:

  ”- materiaalina täysin kasvipohjainen soijavaha
  – ei sisällä öljyteollisuuden raaka-aineita (kuten parafiinia)
  – lähtöisin geenimanipuloimattomasta uusiutuvasta luonnonvarasta
  – biohajoava
  – ei tuota palaessaan myrkyllisiä eikä allergisoivia aineita
  – nokeaa jopa 90% vähemmän kuin parafiinikynttilä
  – roiskeet helppo puhdistaa saippuavedellä, liuottimia ei tarvita
  – palaa matalalla lämmöllä, turvallisempi ja pidempään palava kuin parafiinikynttilä
  – sydänlankana valkaisematon puuvilla, jonka tuotannossa huomioitu Reilun kaupan säännökset”

 4. Parafiini on öljyteollisuuden sivutuote, joka voidaan jalostaa kylläkin esim. petroliksi, jos sille ei löydy muuta käyttöä.
  Se että se on osa öljyteollisuutta, ei tee siitä automaattisesti epäeettiseksi.
  Steariiniksi puolestaan voidaan jalostaa periaatteessa rasva kuin rasva.

  Käytännössä maailmalla liikkuvasta soijasta ei voi tietää onko sen ”puhdasta” vai ”monsantoa”. Miten hyvänsä, soijan viljely on mm. Argentiinan viidakoiden suurin uhka ja soijan kysynnän kasvu on saanut aikaan uuden ryntäyksen sademetsien kimppuun.

  Eettisin vaihtoehto on hautakynttilä. Siinä vaiheessa ei kuluta enää muutoin luonnonvaroja.

 5. Petja, tästä soijastahan on ennenkin todettu se, että soijasta menee n. 90 prosenttia eläinten rehuksi. Ja kun lihansyönti kasvaa maailmanlaajuisesti koko ajan, niin sen vuoksi niitä sademetsiä pistetään matalaksi kasvavan kysynnän vuoksi. Ei siis siksi, että ihmiset söisivät soijaa tai tekisivät niitä kynttilöitä, vaan siksi, että ihmiset vetävät napaansa lihaa ja karjatalouden muita tuotteita. Kasvissyöjiä tai soijakynttilöiden polttelijoita on tästä turha syyllistää.

  Ja kuten sekin on tullut todettua, niin perusruokailija ei voi tietäää, popsiiko joskus monsanto-alkuperäistä tuotantoa. Soijaa kun voi olla mitä erilaisimmissa paikoissa, niin eläinkuntaan pohjautuvissa tuotteissa kuin muissa elintarvikkeissa.

 6. Eeva, tuli muuten mieleen, että mehiläisvahakynttilä voisi tietysti olla myös aika ekologista kamaa. Jos nyt siis ei koe asiaa niin, että mehiläisiä riistetään. En osaa näin äkkiseltään asiaa tarkemmin analysoida 🙂

 7. Joo, tässä on tämä perusdilemma että ekologisuuskin pitää katsoa globaalissa isossa perspektiivissä. Ekologisuus ja eettisyyskään eivät välttämättä kulje käsi kädessä, se mikä on hyvä maapallolle ei välttämättä ole sitä kaikille tuotantoketjun ihmisille.

  Itse en ”monsanto/GMO”-, sademetsä- ja globalisaatio-argumenttien takia oikein lämpene soijakynttilälle.

  En kyllä osaa sanoa mikä olisi paras vaihtoehto, tod.näk. ”olla ilman mitään” olisi aika kova sana? Kissahuushollissa tulee turvallisuussyistä aika harvoin poltettua kynttilöitä, niin että ongelma kiinnostaa vain teoreettisella tasolla.

 8. Halo, olet taas asian ytimessä 🙂 Ekologisinta on tietysti olla ostamatta kynttilöitä lainkaan, eivähän ne sinällään mikään välttämättömyystuote ole. Ja jep, nämä vertailut ovat aina vaikeita ja mittareiden muodostaminen eri asioiden vertailuun eettis-ekologisesti on vaikeaa. Mutta toivotaan, että joskus tulevaisuudessa on paremmin!

 9. Hei!

  Olen Kynttiläpaja Kalevantulen yrittäjä ja löysin keskustelun sattumalta, kun googlasin netistä sanalla ”soijakynttilä”. Yksi syy siihen, että päädyin käyttämään kynttilöissäni soijavahaa oli se, että vahaan käytetty soija on viljelty Pohjois-Amerikassa eikä sen tieltä siten ole hakattu sademetsää. Saadakseni asiasta varmuuden tenttasin tavarantoimittajaa useaan otteeseen ja kirjallisten ilmoitusten lisäksi heidän (brittiläinen) edustajansa kertoi omin silmin nähneensä, kuinka soijapellot kasvavat tehtaan ympärillä eikä soijaa todellakaan tuoda mistään muualta. Lisätietoja käyttämästäni soijavahasta löytyy tavarantoimittajan sivuilta http://www.ngiwax.com

 10. Reeta, kiva kun löysit tiesi tännekin ja kiitos lisätiedosta!