Tällä viikolla julkaistun kotien sähkönkäyttötutkimuksen mukaan valaistus kuluttaa eniten (22 %) kotien sähköstä. Aimmin ykkössijalla olivat kylmälaitteet (nykyisin 13 %). Kolmantena tulee kodin elektroniikka.

”Eniten sähkön kokonaiskulutus on kasvanut omakotitaloissa eli noin 60 prosenttia. Kasvu oli samaan aikaan kerrostaloissa 29 prosenttia ja rivitaloissa vain 13 prosenttia. Kerros- ja rivitaloissa muun muassa tietokoneiden ja viihde-elektroniikan kasvu on vastannut kylmälaitteiden ja mahdollisesti myös valaistuksen tehostumisen tuomaa säästöä.

Kerros- ja rivitalojen keskikulutus ei kuitenkaan ole lisääntynyt vaan kulutuksen kasvun selittyy pääosin asuntojen lukumäärän lisääntymisellä. Uusissa kerrostaloissa keskikulutus on tosin nousussa huoneistokohtaisen ilmanvaihdon yleistymisen myötä.”

Oman kodin sähkölaitteiden kulutusta varten ainakin Helsingin Energian asiakkaat voivat lainata sähköyhtiöltä viikoksi kulutusmittarin. Se auttaa löytämään paljon kuluttavat laitteet: kulutusmittareilla voidaan mitata pistotulppaliitännäisiä laitteita, mutta ne eivät sovellu esimerkiksi lieden ja saunan kulutuksen mittaamiseen.

Pinserin Sami kertoo seikkaperäisesti Wattsonista, laitteesta, joka kertoo koko kodin sähkönkulutuksen. Sami kirjoittaa kokemustensa perusteella:

”Erilaisten laitteiden sähkönkulutuksen tutkiminen on välitön hyöty, etenkin kun Wattsonilla pääsee mittaamaan myös sellaisia kulutuksia jotka ovat tavallisella kulutusmittarilla vaikeita tai mahdottomia: miten paljon lattialämmitys kuluttaa virtaa tai miten yllättävän paljon kuluu sähköä silloin kun olet mielestäsi sulkenut kaikki laitteet.

Pidemmällä aikavälillä Wattsonin hyöty syntyykin tilastoista. Sähkön säästäminen saa aivan uusia mahdollisuuksia, kun voit verrata säästötoimenpiteidesi vaikutuksia päivien tai kuukausien tasolla.”