Kulutusjuhla

Jokin muu kuin Applen mp3-soitin

Sekamelska etsii sopivaa mp3-soitinta: ”Olen koko illan yrittänyt selvittää mikä olisi paras mahdollinen mp3-soitin (juoksuun ja lenkkeilyyn, eli ei liian hifi mutta tarpeeksi iskunkestävä, jokunen giga tallennustilaa riittäisi), ja mikä taas helpoin, nopein ja edullisin tapa ostaa siihen musiikkia. – – – Voi olla että natisen tietämättömiä ja turhia, ja olen suorastaan idiootti kun en ole vielä hankkinut omaa Podia miljoonine telakoineen ja oheistilpehööreineen, mutta jostain syystä haluaisin ensin selvittää kaikki mahdolliset ja olemassaolevat ei-Apple -laitteet… Kaikki vinkit ovat siis tervetulleita, puolesta ja vastaan.” (Mari Koo)

16 Comments

 1. Olen ollut täysin tyytyväinen Creativen perusmalliin – ehkä siksi etten koskaan pidellyt iPodia käsissäni.

 2. Samoin, paitsi olen pidellyt pikkusiskon iPodia käsissä eikä se nyt niin erikoiselle tunnu. 🙂

 3. Vähän aihetta sivuten: Briteissä ollaan musiikin verkkomyynnissä ottamassa käyttöön erityistä logoa aitojen, eli käyttörajotteista vapaiden MP3-tiedostojen tunnistamisen helpottamiseksi. Yhdyn Erkan toiveeseen siitä, että tuon käyttö laajenisi myös muualle.

 4. Selkeät näppäimet ja erillinen päälle/pois-nappula olisi hyvä. Itselläni on Creative Zen Stone-soitin, enkä tykännyt siitä, kun päälle laittaminen vaati aina monen minuutin eri nappuloiden renkkausta (samassa nappulassa on/play/pause) ennen kuin selvisi, että johtuuko musiikin kuulumattomuus siitä, että olen vahingossa laittanut soittimen pauselle vai siitä, että akku on lopussa tms. Mitään logiikkaa en havainnut tuossa soittimen päälle laittamisessa, vaikka minulla on ollut soitin jo toista vuotta. Eli kun haluan soittimen päälle, aloitan vähän kaikkien nappuloiden renkkauksen, kunnes musiikki alkaa kuulua – tai sitten ei. Ja kyllä, olen lukenut käyttöohjeet, mutta kun soittimessa ei ole näyttöä ei ole hajua mikä komento on mennyt perille ja mikä ei.

 5. Uu, kiitos tästä. Piti käydä avautumassa alkuperäiseen postaukseen että menee perille.

 6. Miten olis joku Nokian puhelin? E71 muuten hyvä mutta pikkuplugilla, joku mihin saa muistia lisää, 3,5 mm liitin headsetissä + siihen kunnon Sennheiserin kuulokkeet, niin ei tartte kantaa puhelinta erikseen lenkeillä. Itse olen päätynyt tuohon vaihtoehtoon just siksi että ei ole liikaa tavaraa mukana sitten taskuissa.

  • Mulla on Nokian E71 ja se on tosi hyvä puhelin ja taskutietokone. Musiikkisoittimena se oli kuitenkin hieman pettymys, moni uudempi musakappale vetää särölle eikä äänenlaatu ole kovin kehuttava. Niinpä päädyinkin yllä mainostamaani Sony Walkmaniin.

 7. Kannattaa katsoa myös Hong Kongista tavaraa myyvän E-Villen (http://www.e-ville.hk) soittimet. Esimerkiksi Diel Roc ja Diel Symphony ovat varsin hyviä laitteita, eivätkä maksa kuin muutaman kympin. Rajua iskunkestävyyttä löytyy puolestaan Plenasta ja Streamista, mutta näissä käyttömukavuus ei ole aivan parhaasta päästä.

 8. Jos haluaa loistolaatuista ääntä ja huippuviimeistelyä, niin suosittelen Sonyn Walkman-sarjaa, esim NWZ-A828. Muistia on 8 gb, ja äänenlaatu on todella hifiä. Mukana tulee myös tosi laadukkaat korvaan istuvat nappikuulokkeet, jotka todella saundaa hyvältä! Hinta on yli 160 euroa, mutta bonuksena laitteessa on bluetooth, eli piuhaton kuuntelukin onnistuu bluetooth-kuulokkeilla. Positiivisinta on ulostuloteho, isoilla kotihifikuulokkeillakin laite potkii mahtavasti…

  • Tuosta Sonyn Walkmanista vielä: soitin on tosi kevyt ja tyylikäs, eikä vaadi mitään asennuksia. PC:hen vain kiinni ja soitin löytyy nopeasti ja kappaleet voi siirtää hiirellä soittimeen resurssinhallinnan kautta. Sony on myös luopunut tiedostosidonnaisuuksista ja tämä peli tukee kaikkia formaatteja, myös DRM-suojattuja WMA-kappaleita, joita saa ostaa esim. musiikkilataamosta. Videopuoli vaatii hieman työstöä ja kolmannen osapuolen konvertointiohjelman, mutta kunhan videot saa siirrettyä, Sonyn 2,4 tuuman näyttö toistaa ne todella laadukkaasti. Laite on myös asetuksiltaan taattua Walkman-laatua: ekvalisaattorit toimivat hyvin, biisit saa tasattua suht. samalle volyymitasolle dynaamisella normalisoijalla ym, ym… Tosi professionaali peli, suosittelen!
   PS. Mulla on vuosien käyttökokemus Creativen soittimista, joita pidin parhaina ennen Sonyyn tutustumista. Ipod-maailmaan en ole vihkiytynyt, varmasti laatulaitteita nekin, mutta Itunesiin sidottu käyttö ärsyttää ja samalla se, että niitä on jokaisella.

 9. Näin laitteita jonkin verran työn puolesta testailevana voisin suositella kolmea eri vaihtoehtoa Apple-maailmalle.
  1) PERUS: Creative Zen, mutta tästä se vanhempi malli, ilman X-Fitä. Uudempi, pienillä pyöreillä napeilla varustettu malli on käyttömukavuudeltaan heikompi.
  2) HALPIS: Hong Kongissa toimivalla suomalaisperäisellä E-villellä (www.e-ville.hk) on ihan käypiä alle 50 euron MP3-soittimia myynnissä. Käyttömukavuus ei ole usein paras mahdollinen, mutta hinta/laatu-suhde parempi kuin riittävä useimpiin tarkoituksiin.
  3) YHDISTELMÄ: Puhelimessa olevat MP3-soittimet ovat usein varsin laadukkaita ja säästää taskutilaa kun voi kanniskella vain yhtä toosaa mukanaan. Itse siirryin iPodista Zenin kautta Nokian 5800 -malliin, joka tyydyttää musiikinkuuntelutarpeet tällä hetkellä varsin hyvin. Niin ja onhan siinä se puhelinkin.

 10. Creative Zen on hyvä soitin, samaten kun varmaan Ipodit myös. Mutta jos ajatellaan sitä musiikin hankkimista, niin viittaan taas tuohon Sonyyn; biisit voi siis hankkia esim Musiikkilataamosta (n. 1 – 1.5 EUR/kpl) tai sitten voi asentaa ilmaiseksi Nokia Music-softan. Nokiallakin rupeaa olemaan biisikanta hyvä ja kappaleet maksaa tasan euron. Jos lataa enemmän krediittiä kerralla, saa bonusta, esim. 25 eurolla 27 biisiä, jne.
  Itse käytä molempia yllämainittuja ja noista Nokia on helpompi, kaksi klikkausta vaan ja ostettu kappale siirtyy omalle koneelle ja jos Walkman on kiinni koneessa, musan voi samantien siirtää sinne.
  Puhelimista vielä, 5800-mallista ei ole kokemuksia, mutta E90, E71 ja E66 ovat ainakin musiikkisoittimina vähän ”rupuja”

  • Sonyn helppoudesta piti vielä sanoa, että musan siirto onnistuu ilman erillisiä softia tai ajureita, mikä on loistojuttu

 11. E-sarjan puhelimet ovat lähinnä bisnesmalleja tämän 5800:n ollessa XpressMusic-nimensä mukaisesti musiikin ja videoiden toistoon sekä surffaukseen soveltuva nuorisomalli. 5800:n ja etenkin Dielien eduksi lasken myös tuon formaattivapauden etenkin videoiden kohdalla. Molemmat syövät lähes millaista muotoa tahansa, joten mitään tiedostomuunnoksia ei tarvita. Sonyssä kannattaa olla sitten tarkkana, jos puhelimen ostaa, että ostaa sen Walkmanin, sillä ainakin K-sarjan puhelimissa tuo musiikkipuoli oli kovasti askeettinen.

  Tärkeänä pidän itse myös sitä, että tiedostonsiirto onnistuu resurssienhallinnan kautta ilman erillistä softaa, koska yllättäen Linuxille ei ole juurikaan laitevalmistajilla omia versioita mistään siirtokikkareista. Onneksi nykyään valmistajat tuntuvat pikkuhiljaa luopuvan Windows-sidonnaisista ja yleensä todella surkeista softistaan. Poikkeuksena Creative, jonka Zenin musasiirtosofta ja etenkin videokonvertointisofta olivat uusimmassa X-Fi-mallissakin jossain vuoden ’93 tasolla. Samaten Zenille satikutia muutenkin käsittämättömän huonosta videotuesta, jonka ansiosta käytännössä kaikki materiaali piti kierrättää sen oman rupusoftan kautta.

  • Kuuntelin monta vuotta Creativen Zen Vision:M soitinta ja laadukas ja kestävä pelihän se on. Vidoepuoli toimi myös moitteetta, mutta kyllä se musiikki näissä laitteissa mielestäni on pääosassa.
   Sonyn Walkmanin hankittuani (siis oikein soittimen, ei puhelinmallia) totesin että laadulla ja laadulla on eroa. Sonyssa ei ole vielä tullut vastaan mitään puutteita. Flashmuistin ansiosta laite käynnistyykin silmänräpäyksessä ja akku kestää musiikin kuuntelua n. 40 h, kun ei ole pyöriviä kiintolevyjä.
   Videopuoli on Sonyssa hieman työläämpi kuin Zenissä. Zen X.Fi-malliin en ole tutustunutkaan. Mutta kuten sanottu, ei näillä parin tuuman näytöillä oikein videota kauaa jaksa tihrustaa…
   Musasiirtosoftat on tosiaan yleensä huonoja, joten ehdoton etu laitteelle on se, että ei tarvitse asennuksia.

 12. Tässä sitä ollaan, vuoden 2010 alussa ja meitsillä on taas kalusto vaihtunut 🙂 Tällä kertaa taskussa on todellakin sitten Applen iPhone jossa tietenkin on myös iPod. Kyllä täytyy sanoa että omppu on taas ylittänyt itsensä, eli kyllä tämä musiikkisoittimena hakkaa kaikki aiemmat laitteeni. Äänenlaatu on yhtä hyvä kuin yllämainitsemissani Creativeissa ja Sonyssa ja toiminnot lyömättömät! Mackintosh-tietokoneen ja itunesin kanssa todellinen musiikinystävän unelmajärjestelmä. Jos erikseen olisi mainittava jokin erikoisominaisuus, niin se lienee on-the-go-soittolistojen tekomahdollisuus ja äänenvoimakkuuden täydellinen tasausmahdollisuus. Ja tietenkin iPhonen kosketusnäytön ensiluokkaisuusa ja verkkoyhteydet vielä parantavat asiaa. Eli hieman väärä keskusteluketju tälle mutta Apple vei nyt voiton!