Yhdysvalloissa vietettiin perjantaina ns. Black Friday’ta eli suurta kulutuksen juhlapäivää kiitospäivän ja joulun välissä. Päivään kuuluvat erilaiset tarjoukset, joiden perässä väki säntäilee.

Valitettavasti tämä ryntäily sai tällä kertaa aikaan myös vakavia henkilövahinkoja. NYTimes raportoi (via Consumerist, kiitos myös Tuomolle vinkkailusta!), miten Wal-Martin työntekijä jäi kauppaan rynneiden satojen ihmisten jalkoihin ja menehtyi.

Yli kaksituhatta henkilö oli tullut paikalle tarjousten houkuttelemina jo yöllä odottamaan ovien avautumista, jonka oli määrä tapahtua varhain aamulla eli viideltä. Henkilökunta, mukaan luettuna kuollut mies, yritti pitää ovet suljettuna ja ihmiset pihalla sovittuun aikaan asti, mutta tässä epäonnistuttiin ja väkijoukko puski sisään hajonneista ovista. Sinne alle jäi sitten myös tämä yksi työntekijä, joka kuoli sairaalassa vakaviin vammoihinsa.

Ostamisen himo menee todellakin välillä järjettömäksi. Suomessa on sentään toistaiseksi taidettu välttyä vakavammilta vammoilta.

Mutta onpahan syy pysytellä kotona ja tehdä tarvittavat ostokset vaikka nettikaupoissa. Ostosperjantain hitti nettikaupoissa Yhdysvalloissa oli Nintendo Wii. Varsinainen nettikauppojen myyntipäivä, ”Cyber Monday”, on tänään.