Kulutusjuhla

Kestovaipat äitiyspakkauksessa

Valpurilla on vaippa-asiaa: ”Kelassa ovat menneet päättämään, että äitiyspakkauksessa on jatkossa tarjolla vain kestovaippoja, toki niitäkin vain näytteeksi. Kertakäyttöiset mallit sen sijaan poistetaan, koska kansalaisia halutaan kannustaa entistä ekologisempiin valintoihin.

Päätös on hyvä. Kestovaippa on  useimmille tuoreille vanhemmille kertakäyttöistä vieraampi esine. Vaippavalmistajilta alkaa ymmärtääkseni joka tapauksessa tippua suoramarkkinointia ja näytepakkauksia  lähellä laskettua aikaa. Viranomaisten ei siksi minusta ole tarpeellista alkaa vaippafirmojen markkinointiavuksi. Näytteitähän ne äitiyspakkauksessa mukana olevat vaipat joka tapauksessa ovat, suurimman osan vaipoista jokainen joutuu hankkimaan itse. [- – -]

Tärkein syy kestoiluun on kuitenkin ihan tunnepohjainen niin kuin meillä ituhipeillä aina. Olen vaihtanut omat kuukautissiteeni ajat sitten kuukuppiin. Vaihto auttoi tajuamaan miten inhottavalta siteet oikeastaan ihoa vasten tuntuvat. Miksi siis haluaisin väkisin kääriä lapseni takapuolen vielä paksumpaan muoviin kuin omani?

Kelan päätöksestä kuitenkaan tuskin kannattaa huolestua kertakäyttöisten vaippojenkaan ystävän. Päätös kun ei tarkoita sitä, että peruspampersit tulevaisuudessakaan olisivat kiellettyjä.” (Mari Koo)

4 Comments

  1. Mun mielestä joku Kelalainen ituhippi on nyt hiukka liikaa kilahtanut. Eikös siellä äitiyspakkauksessa voisi olla tarjolla molempia vaihtoehtoja? Usea tuntemani vanhempi kuin käyttää lennossa vaihdellen sekä kestoa että kertaa arjessaan eri tilanteiden mukaan.

  2. Loistavaa! En meinaa uskoa todeksi. Nyt varmasti moni sellainen, joka ei muuten tulisi ajatelleeksi ekompaa vaihtoehtoa, innostuu kokeilemaan sitä. Ja kertakäyttövaippojahan saa jokaisesta marketista jos sellaisia haluaa mieluummin käyttää.

  3. Nykyäitiyspakkauksessa on tänä vuonna yhteensä neljä vastasyntyneen kertakäyttövaippaa ja yksitoista vähän isommalle sopivaa. Niin että pelkkä näyte ne joka tapauksessa ovat, samoin kuin pakkauksen kestovaippavalikoimakin, toisin kuin varsinaiset lastenvaatteet. Meilläkin on tarkoitus käyttää sekä kestoa että erikoistilanteissa kertaa, mutten koe menettäväni mitään kun viranomainen ei kertavaihtoehtoa erikseen pyri esittelemään. Vaippafirmat pitävät siitä kyllä itse huolen, ja todellakin, useimmille ne kestovaipat kuitenkin edelleen ovat se vieraampi vaihtoehto.

  4. Synnäriltä saa kuitenkin mukaan kertiksiä vaippafirmojen lahjapakkauksissa, ja niitä tulee postin mukana kotiin. Itse sain n. vuosi sitten äp:ssa yhden kestokuoren ja yhden sisällyksen, eikä sillä kyllä oikein makuun vielä päässyt. Hyvä, että niitä on useampi, että voi oikeasti testailla.