Kulutusjuhla

B-jättitykki-ilotulite vedetään pois myynnistä

Tuskin tulee yllätyksenä, että ilotulitekaupassa mennään vaarallisten tuotteiden ja virheellisten käyttöohjeiden puolelle. HS.fi:n uutinen kertoo:

”B-jättitykki-niminen ilotulite vedetään myynnistä, kertoo Ylen uutiset. Pelastusviranomaisten mukaan ilotulitetta ei saa missään nimessä ampua.

Ilotulite on musta, 15-senttinen raketti, jossa on punainen jalka. Sen Tukesin tuotenumero on 1090. Ilotulitteen käyttöohjeissa käsketään asettamaan paukku väärinpäin.”

Itse en aio tänäkään vuonna ostaa yhtään rakettia. Melkoisen turhaa touhua ylipäätään, ja näinä aikoina sopii tietysti turvallisuuden ohella myös muistuttaa rakettien ja ilotulitebisneksen epäekologisista ja -eettisistä puolista.

Lisäys:

Pistänpä tähän vielä Polgaran huomion rakettikaupasta:

”Vai muka lama, höh. Tuo hemmetin rakettikauppa näytti käyvän kuin siimaa, isoja ja pieniä miehiä hakemassa pauketta, useammat näyttivät ostavan iiiisoja kassillisia tavaraa. Ja koko eilispäivän ja yön tässä on saanutkin sitten kuunnella pentujen söhräämistä rakettien kanssa ja niiden räjäyttelyä. Ei jummarra, tämä pieni pää.”

7 Comments

 1. Itse en ole raketteja ostanut pian kymmeneen vuoteen, mutta onhan niitä hauska katsella ja poksautella aattoyönä. Eikä kai siinä mitään pahaa ole jos joku haluaa ampua rahansa taivaalle. Joku noita rakettejakin työkseen myy ja saa siitä elantonsa alkavan vuoden alkuun. Toisaalta Tampereellakin on monta raketinmyyntipistettä, joista tuotot menevät esimerkiksi Tapparan, Ilveksen tai muiden urheiluseurojen juniorityöhön. Joten mikäpä siinä jos paukuttelija saa ruudista riemua iltaansa ja kiakkojoukkueen junnut samalla rahaa kisamatkoille..

 2. Ovathan nuo ehken turhia mutta jos summaa yhteen kaikki taloudelliset, eettiset sekä turvallisuuteen että terveyteen liittyvät syyseuraussuhteet niin lienee edelleen kannattavampaa polttaa rahaa taivaalle kertalaakista kerran vuodessa kuin ketjussa päivästä toiseen…

 3. Jyri ja Matti, toki voi ajatella tuotakin kautta.

  Matti, mielestäni on vain vähän hassua perustella jonkun tavaran ostamista sillä, että joku saa siitä elantonsa Suomessa: eiköhän ne ihmiset jonkun muunkin homman keksisi, samoin urheiluseurat ja muut jonkun rahantienaamiskeinon. Ja käsittääkseni esim. rakettitehtaiden valmistusolot Aasiassa ovat melkoisen ongelmallisia.

 4. Ja ylipäätään tuo turhuuden käsite on aina argumenttina vähän kaksipiippuinen juttu.

  On toki totta ettei ilotulitteille voida löytää mitää kovin pitkällejohdettua maslowilaisen tarvehierarkian mukaista funktiota ja siten kaivaa auki perustetta sille miksi juuri niitä pitäisi olla mutta jos piruuttaan tilannetta kärjistää niin näin y-komosominäkökulmasta samaan kastiin voidaan myös tipauttaa erinäiset kosmetiikan tai meikkiteollisuuden luomukset tai myöskin ihmetellä sitä kuinka turhaa jokin hiusten värjääminekin voi olla 😉

 5. Jyri kommenttiin voisi lisätä vaikka elokuvat, musiikki, kukat, teatteri, (väri)maalit, lelut, suuri osa muistakin elintarvikkeista. Ja vielä jatkaen seuraavalle loogiselle tasolle: soittimet, kamerat…

 6. no kuka laittaisi jätti tykin alas päin

  On kiva katsella isoja tähtikuviota,myös on tosi kivaa ampua raketteja jos käsittelee ne oikein
  eihän ammuta turhaan rahaa,ne on kaivanut työllä ruutia ulko maissa.