Kulutusjuhla

Sarastusvalo herättää miellyttävämmin

Henry sai joululahjaksi saratusvalon: ”Herätysvalo toimii niin, että se alkaa 30 minuuttia ennen herätysaikaa hiljalleen lisäämään valoa, kunnes herätysaikaan valo on täysillä ja herätysääni alkaa kuulua. Ainakin minun kropallani tuo tarkoittaa, että en herää säikähtäneenä, vaan pehmeämmin. Jos herää hieman ennen aikojaan, niin näkee valon kirkkaudesta, että vielä voi huoletta nukkua tuokion – mikä on aivan mahtava fiilis. [- – – ] Kolme viikkoa laitteen kanssa on vakuuttanut meikäläisen. Avoimeksi jää kuitenkin se, auttaako tuo enää kesällä, kun valoa riittää muutenkin.” (Mari Koo, aiheesta aiemmin: Sarastusvaloon herääminen talven hittituote)

3 Comments

  1. Kokeilin tuollaista joskus muutama vuosi takaperin. Ajatus oli ihan hyvä, mutta käytännön toteutus tökki: Ensinnäkin valon voimakkuus kirkkaimmillaankin oli turhan heikko ja lisäksi vekottimen laatu oli hintaan nähden todella ala-arvoinen. Kello jäi nopeasti pois käytöstä kun kyllästyin jatkuvasti rikkoutuviin lamppuihin ja siihen, ettei laitteen toimintaan voinut muutenkaan luottaa.

    Vastaava kello/himmennin systeemi yhdistettynä makuuhuoneen normaaliin valaistukseen olisi hyvä.

  2. Tarkennuksena vielä, että minulla ollut lamppu ei ollut Philipsin, vaan joku ”halpis”. Silloin kun sen ostin, ei noita ollut Suomessa tarjolla kuin muutama malli, nykyään valikoimaa on enemmän.

  3. Minulla on ollut sarastuslamppu jo reilusti yli 5 vuoden ajan käytössä, se on aikoinaan Englannista ostettu, kun Suomessa niitä ei juuri ollut. Itselläni se kyllä toimii loistavasti; itse asiassa en juuri koskaan nuku herätysääneen asti, vaan herään yleensä aina valon kajastukseen. Valoisassa huoneessa on paljon mukavampi herätä kuin säkkipimeässä. Eikä laitteessa ole ollut mitään vikaa. Ainoa heikkous on paristovarmennuksen puuttuminen, eli pienikin sähkökatkos yön aikana nollaa kellonajan ja asetukset. Uusissa lampuissa ei ehkä enää ole sitä ongelmaa.

    Kesällä valoisat yöt haittaavat nukkumista Suomen leveysasteilla. Moni varmasti nukkuisi paremmin, jos laittaisi sellaiset pimennysverhot, joilla saisi makuuhuoneen täysin pimeäksi, ja sitten voisikin käyttää herätysapuna sarastusvaloa samaan tapaan kuin talvella.