Kulutusjuhla

Kiinnostaako untuvapeiton -tai takin sisällön alkuperä?

Päivi Mäki-Petäjä kirjoittaa untuvien epäeettisestä alkuperästä: ”Ruotsin TV4:n esittämä ohjelma, jossa eläviltä hanhilta kynitään untuvat, on nostanut vastalausemyrskyn Ruotsissa. Eikä ihme – sen verran järkyttävää katseltavaa kuvat ovat. Jutun mukaan samat linnut kynitään useampaan kertaan. Vaikka tällainen eläinrääkkäys on Euroopassa kielletty, se näyttää olevan Unkarissa tavallista toimintaa. Jutun mukaan eläviltä linnuilta nypityt untuvat myös kelpaavat eri puolille Eurooppaa takkien ja täkkien täytteiksi. – – –

Meillä Suomessa Joutsen Finland Oy vakuuttaa, että täällä valmistettujen untuvatäkkien ja -tyynyjen täyte on peräisin ranskalaisista ankoista. Untuvat tulevat teurastamoilta eli linnut ovat varmasti kuolleita, ennenkuin untuvat nypitään. Takeissa käytettävistä hanhenuntuvista pieni osa tulee Unkarista, mutta valmistajan mukaan ne eivät ole peräisin elävistä linnuista. – – –

Lähiajat näyttävät, kuinka eettisiä me suomalaiskuluttajat olemme. Kehtaammeko kysellä kauppiaalta, mistä untuvat ovat peräisin vai luikimmeko vähin äänin kotiin alennuspeitto tai -täkki kainalossa?” (Mari Koo)

2 Comments

  1. ”Että kuinka täällä tehdään toppatakkeja, joissa on hiuksia täytteenä! […] Jos meidänkin Minnalla on tietämättään yllä
    Murhatun ihmisen karvoja pakkassäiltä lämmittämässä!”, laulaa YUP kappaleessaan Puhuva pää.

  2. Menee todella monimutkaiseksi, kun pitää miettiä mitä kaikkea julmuutta ihminen ahneuksissaan VOIKAAN keksiä ja sitten aloittaa kysely että onko tämä tuote tehty just niin.

    Ei ollut nimittäin ennen tätä edes tullut tällainen mieleen – elävältäkyniminen.