Kulutusjuhla

Miksi ahkiosta pitää maksaa ekstraa?

Tuossa taannoin kävin Lapissa hiihtovaelluksella. Matkat suoritin julkisilla. Yllätys tuli vastaan Rovaniemellä kun bussissa minulta perittiin ”Matkatavaramaksu” ahkiosta. En ihan ymmärrä miksi. Suksien lisäksi minulla ei ollut mitään muuta kuin tuo ahkio. Ne ihmiset, jotka matkustivat matkalaukkujen kanssa eivät joutuneet samaa maksua maksamaan. Ja koskaan aiemmin en ole ahkiosta euroakaan pulittanut. Kun kuskille asiasta sanoin, niin se vain tokaisi, että siitä nyt joutuu vaan maksamaan.

Matkahuollon sivuilta löytyy asiasta infoa: ”Kaukoliikenteen matkustaja voi kuljettaa mukanaan maksutta bussin tavaratiloissa kahta matkalaukkua tai kassia. Polkupyörän tai lastenvaunujen tai muiden tilaa vievien matkatavaroiden kuljettamisesta matkustajien tulisi ilmoittaa vuorokautta aikaisemmin liikennöinnistä vastaavalle bussiyritykselle. Yritys saattaa periä yrityskohtaisen maksun tilaa vievien tavaroiden kuljettamisesta.”

Mie en vaan tajua miten esim. rinkka eroaa ahkiosta. Oma rinkkani kun saattaa parhaimmillaan kasvaa ahkion kokoiseksi kun oikein pakkaa tavaraa mukaan. Ja tuolla reissulla minulla ahkio toimitti matkalaukun roolia. Muutenkin on jotenkin ihan tolkuton tuo Matkahuollon tyyli, että maksun periminen vaihtelee bussiyrityskohtaisesti. Argh, ärsyttää.

1 Comment

  1. Kesällä saatiin fillarit ilmaiseksi bussiin (oli ilmoitettu etukäteenkin), ”kun nyt kerran itse sinne ne laitoittekin”. Mikäs siinä, hyvä niin, eikä siinä bussissa kyllä kenelläkään muulla ollut yhtään mitään tavaroita. Paluumatkalla sitten pulitettiin vaadittu summa.

    Mutta joo, ei Matkahuollolla olla kovin loogisia. Mutta eivät ole myöskään lentomatkojen ylipainomaksut, kuten Arttu kirjoittaa.