Uudessa asuinpaikassani lähikauppoina on Prisma ja Citymarket. Minä kaipaisin pientä markettia kotinurkille. Nuo hypermarketit on siitä äärettömän ärsyttäviä, että niissä joutuu vaeltamaan kilometrikaupalla ja lopulta päätyy ostamaan jotain mitä ei pitänyt ostaa (kuten viikko sitten Danko Jonesin CD-levyn kun piti ostaa tiskiainetta). Ja hypermarketit ei ole sunnuntaisin auki.

Mutta kivaa on, että omilta nurkilta löytyy myös leipomokahvila, josta ruisreikäleipä irtoaa hintaan 1,30 € ja tuhdin evässämpylänkin sai kohtuuhinnalla. On todella harmi, että tuollaiset paikat ovat nykyään niin harvinaisia ja leipääkin tehdään vain tehtaissa, pahimmillaan toisella puolella mannerta ja sitten jossain Citymarketissa tarjoilla näitä ranskalaisia patonkeja ”täällä paistettuina”. Pahintahan noissa on se, että paistovalmiit pakasteet kuluttavat noin kymmenen kertaa enemmän energiaa kuin paikallisesti leivotut ja paistetut leipomotuotteet. Lisäksi nuo teolliset tuotteet näivettävät suomalaista ruokakulttuuria, jota muuten arvostetaan aivan liian vähän.

Minusta on ihan mahtavaa kun menee kauppaan tai torille jossain päin maata, niin sieltä saa eri juttuja kuin on kotinurkilla tottunut näkemään. Ja mikään ei masenna leipäosastolla enempää kuin teollinen vehnämössö-karjalanpiirakka, jonka myynnin salliminen kertoo osaltaan tuosta suomalaisen ruokakulttuurin ja paikallisten perinteiden halveksunnasta. Perhana, olkaa ylpeitä paikallisista erikoisuuksista ja tukekaa niiden tuottajia ruispalojen sijaan!