Kulutusjuhla

Ei-toivotut puhelinluettelot haettiin pois

Kuten aiemmin kirjoitin, niin ovessani on lappu ”EI puhelinluetteloita”. Tästä huolimatta eilen Fonectan luettelot oli tungettu postiluukustani sisään.

Kaivelin netistä Fonectan viestintään sähköpostiosoitetta ja pistin palautetta, joka sisälsi mm. seuraavan kohdan

”Haluaisin siis kuulla teiltä näkemyksen siihen, miten voin palauttaa luettelot ilman vaivaa. En niitä halua ja olen tämän julkituonut myös lapulla ovessani, mutta silti ne minulle väkisin tungetaan.”

Nyt aamulla minulle soitettiin Vallilan Postista. Sieltä minulle kovasti mieshenkilö pahoitteli tapahtunutta: hän kertoi, että jakajille on yritetty korostaa sitä, ettei luetteloita jaettaisi niille, jotka ovat sen lapuilla kieltäneet. Mies kysyi, milloin olen kotona, jotta luettelot voidaan minulta hakea. Sanoin olevani täällä nyt päiväsaikaan ja mies sanoi, että selvä, luettelot tullaan hakemaan tunnin sisällä.

Ja näin kävi.

Eihän tässä hommassa ole ekologisessa mielessä mitään järkeä: joku ajaa autolla tänne noutaakseen luetteloni, ja varmaan ne vain päätyvät paperinkeräykseen, jonne olisin ne tietysti itsekin voinut tyrkätä. Kiitokset joka tapauksessa Postille tehokkaasta toiminnasta reklamointini suhteen!

Mutta ehkä tämä nyt vie tehokkaammin eteenpäin sitä viestiä, että luettelot eivät ole kovin nykyaikainen tapa ja moni ei niitä halua. Ja jos sen on vielä erikseen kieltänyt, niin asia herättää vielä enemmän närkästystä.

Itse käytän puhelinnumeroiden ja osoitteiden etsimieen Eniron palvelua. 25 sentin kertamaksulla palvelu on ollut käytettävissä jo useamman vuoden.

10 Comments

 1. mahtavaa, että reklamoit!

  meilläkin on lappu ”ei puhelinluetteloita”, koska koko systeemi on musta ollut pitkään jo kaiken järjettömyyden ja käyttökelvottomuuden huipentuma.
  musta on ihan hyvä, jos luetteloiden tarpeellisuutta aletaan yleisemminkin miettiä.

 2. Hyvä kun valitit! Yksikin valitus nimittäin voi saada järkeä isoonkin systeemiin. Mä tiedän, koska esim. me duunissa reagoidaan valituksiin jotakuinkin päivittäin. Siis REAGOIDAAN, ei lakaista maton alle 🙂

 3. Yleisesti ottaen näissä puhelinluettelon jakamisen ongelmissa kannattaa siis olla yhteydessä suoraan Itellaan, joka hoitaa jakamisen. Eli oma lähiposti tms. Minun tapauksessani viesti kulkeutui Fonectankin kautta, mutta ei välttämättä muilla toimi samaan tapaan.

  Tosin henk.koht. pidän järkevänä, että myös Fonecta on tietoinen siitä, miten heidän tuotteeseensa suhtaudutaan…

 4. Valitin juuri omista Fonectan tuliaisistani (ei vielä vastausta). Juolahti saman tien mieleen, että voisi kysäistä Eniroltakin, että miten heidän luetteloidensa toimittamisen voisi parhaiten estää, ne kun tulevat ilmeisesti iloksemme myöhemmin keväällä. Viime vuonna työnsivät luettelonsa luukusta kielloista välittämättä.

  Vastaus oli, että kieltoa ei voi tehdä etukäteen, mutta että kannattaa laittaa lappunen asiasta postilaatikkoon. Eli toimia täsmälleen samalla tavalla, joka viimeksi ei toiminut. Ärr.

 5. Ja meille ei ole luetteloa jaettu, vaikka olisin sellaisen halunnut. Minulle olisi kyllä riittänyt se kakkososa, jossa on ne kartat, mutta juuri se olisi ollut oikein kiva saada. Helsinki kuitenkin muuttuu koko ajan, joten vuosittain päivittyvä paperikartta on oikein hyvä olla olemassa.

  Emme saaneet luetteloa muistaakseni viime vuonnakaan, ja sitä edellisenäkään ei tainnut tulla kuin toiselta firmoista (mikä tietysti hyvin riittääkin). Syy tähän on todennäköisesti se, että kun meidän kämppäämme on oma ovi suoraan kadulta, niin luetteloiden jakajat eivät huomaa sitä. Jakavat vain niihin, joihin kuljetaan rapun kautta.

 6. Niko, tasan eivät käy tarpeet! Minä en ole osannut edes karttoja kaivat, tsekkailen Reittioppaasta ne tarpeelliset. Tai sitten pk-seudun ulkoilukartasta vai mikä se nyt onkaan nimeltäänn.

 7. Luettelon tuputtajat boikottiin!

  Täällä penteleen Fonecta oli jättänyt luettelot nojaamaan kaikkien ovia vasten, kun eivät vissiin mahtuneet luukuista. On se nyt kumma, ettei moisista kivikautisista pumaskoista päästä eroon. Kieltolaputkaan eivät kommenteista päätellen aina auta ja onhan se nyt ylipäänsä pöhlöä, että joka asialle pitäisi olla oma kieltolappu ovessa vuoden ympäri.

  Homman pitäisi toimia niin, että luetteloita haluavien tulisi erikseen tilata ne haluamaltaan firmalta. Jos tämä on mahdotonta, voisivat edes tuoda kaikki luettelot yhdessä laatikossa kerrostalon ala-aulaan, josta halukkaat voisivat poimia omansa ja loput haettaisiin pois.

  En periaatteesta käytä enää Fonectan nettipalveluita tai numerotiedusteluakaan, koska käyttäytyvät kelvottomasti. Pitäkööt tunkkinsa, jos sen kaikkien muinaispumaskojen lomasta vielä löytävät.

 8. Niko, jakelu on vielä kesken, siihen nimittäin menee useampi viikko, kun muutama ihminen jakaa useamman postinumeroalueen luettelot..

  Ja kieltolappu kannattaa kirjoittaa tarpeeksi isolla, ettei se äkkivilaisulla näytä mainoskiellolta!

  Kaikilla (esim. vanhemmilla tai vähävaraisilla) ihmisillä ei ole nettiä himassa, mistä katsoa vaikkapa terveyskeskuksen numeroa.. ottakaapa se huomioon. Mua on muissakin yhteyksissä ärsyttänyt tämä ”mihin paperiversiota enää tarvitaan, kun sen voi katsoa netistä” -ininä, kun EI KAIKILLA OLE NETTIÄ KOTONA ja jos onkin niin ei se aina toimi!
  Itse haluan luettelot tänä vuonna karttojen ja numeroiden takia, mulla ei ole tulostinta ja nettiyhteyden toimivuuteen ei ole luottamusta.

 9. Luettelon tuputtajat boikottiin!

  Ei tarvitse huutaa tai syytellä inisemisestä, parahin Höh. Luettelot toimittaa niitä kaipaaville järkevämminkin ilman postiluukun kautta tapahtuvaa pakkosyöttöä. Niitä voisi olla yleisesti saatavilla esimerkiksi kaupoissa, posteissa tai vaikka tilauspohjaisesti. Itselläni postiluukusta tungetut pumaskat menevät suoraan paperinkeräykseen ja pidän outona myös sitä, että mainos- ja ilmaisjakelukieltojen lisäksi ovessa pitäisi olla myös erillinen puhelinluettelokielto.

  Totuus taitaa kuitenkin olla, että paperisten luetteloiden suosio on romahtanut ja seuraamme aitiopaikalta luettelodinosaurusten vääjäämättä lähestyvää sukupuuttoa. Ainoa syy, miksi aiemmin arvokkaiksi koetut ja monilla paikkakunnilla vain puhelinyhtiön kuponkia vastaan maksutta annetut luettelot ovat nyt kotijakelussa, on luetteloyhtiöiden halu kehuskella suurilla painoksilla, kun he yrittävät myydä luetteloistaan tilaa ilmoittajille. Tämä vetoaa kuitenkin yhä harvempiin samanaikaisesti kun luetteloiden tuotanto- ja jakelukustannusten täytyy olla melkoiset.

  Kännykkäaikana numerot vaihtuvat, niitä ei ilmoiteta luetteloihin ja jo pelkkä ajatus jollakin tietyllä alueella kerran vuodessa ilmestyvästä pumaskasta on monille auttamattoman vanhanaikainen. Pienemmät yritykset taas joutuvat oikeasti empimään, mille luettelofirmalle tänä vuonna pitäisi maksaa kalliista näkyvyydestä, vai satsataanko muualle. Paperiluettelon käytettävyydestäkin voidaan olla montaa mieltä, lienee tosin hyvin pitkälti sukupolvikysymyskin.

  Hyviä paikalliskarttojakin saa sitä paitsi nykyisin varsin edullisesti, minkä lisäksi useimpien kaupunkien matkailuneuvonnoista ja muista matkailijoiden suosimista paikoista on saatavilla ainakin keskusta-alueet käsittäviä katukarttoja. Kahden puhelinluettelon nippujen jakaminen kaikille siksi, että jotkut ovat tottuneet nappaamaan niistä karttaosan talteen, ei ole parhaallakaan tahdolla kovin järjellistä puuhaa.

 10. Minulla on ovessa A5-kokoinen lappu, jossa lukee jotta: ”Ei mainoksia, ilmaisjakeluja eikä puhelinluetteloja, kiitos!”. Hyvin on pelannut tähän mennessä kaikkia muita vastaan, paitsi erään tietyn pizzerian mainoksia. Arvatkaa kahdesti mistä en ikinä käy ostamassa pizzaa? 😉