Kulutusjuhla

Huuto.netin huijaukset

Lady Manhattan on kunnostautunut blogissaan kokoamalla ansiokkaasti Huuto.netin käyttämisen ongelmakohtia. Tässä esimerkkiä viimeisimmästä tekstistä:

”Suomen vanhin ja tunnetuin nettihuutokauppa, Huuto.net, muistaa ilmoille tyrkyttämissään lehdistötiedotteissa mainita vahimmuudestaan ja suosituimmuudestaan, eikä mainitsematta jää sekään, että sitä ollaan Suomen tunnetuin brändi, mutta poikkeuksetta se jää mainitsematta, että KePön rinnalla sitä ollaan myös tunnetuin ja vanhin poliisin työllistäjä nettipetosten suhteen.

Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että missään muussa nettihuutokaupassa tai -kirpputorilla ihmisten huijaaminen olisi täysin olematonta, mutta näistä kaikista nettihuutokaupoista vain huuto.net kunnostautuu sillä, että lupaa valheellisesti palvelun käytön muuttuvan turvallisemmaksi tunnistautumisella ja vieläpä tarjoavan tätä “palvelua” maksullisena.

Ja ihmiset maksavat ja luottavat. Tunnistautumismaksu ei ole suuri ja sen voi huomata siitäkin, että nettipetoksia tehtailevat maksavat sen jokaiselle avaamalleen tunnukselle ilomielin, tuottohan on moninkertainen sijoitettuun maksuun nähden. Ja matkapuhelintunnistautumisella maksun aika tulee vasta jälkikäteen, joten tuottoisia nettipetoksia ehtii tehtailla hyvät määrät ennen laskun lankeamista. Sitä paitsi puhelimen ei edes tarvitse olla oma, kun tunnistautuminen onnistuu…”

Olen käyttänyt viimeisten reilun viiden vuoden aikana Huuto.netiä sekä ostajana että myyjänä yhteensä ehkä parisenkymmentä kertaa. Omalla kohdallani kaupanteko on sujunut hyvin, mutta epäilemättä joukkoon mahtuu aina niitä, jotka eivät kovin rehdisti hommiaan hoida. Tuota Lady Manhattanin mainitsemaa tunnistautumispalvelua en ole aikonut ottaa käyttööni, sen verran vakuuttavasti Lady on blogissaan sen heikkoudet ilmaissut.

Valitettavasti Huuto.net on esimerkki nettipalvelusta, joka on saavuttanut hyvän käyttäjämassan ja sen myötä siellä tehdään runsaasti kauppaa, vaikkei palvelu ansaitse esimerkiksi yleisestä käytettävyydestä kovin korkeaa arvosanaa.

Millaisia kokemuksia Kulutusjuhlan lukijoilla on Huuto.netistä? Onko joku tullut huijatuksia tai ärsyttääkö käyttöehdoissa jokin?

7 Comments

 1. Olen ostanut huudosta vuosien ajan ja positiivisia palautteitakin on kertynyt kuutisenkymmentä. Kaikkiaan olen ostanut itselleni ja tutuilleni n.200 erilaista tuotetta ja kertaakaan ei ole mitään ongelmia ollut.

  Olen (nololla) innolla lukenut huudon keskustelujen ongelmia palstaa ja samat jutut kyllä kiertävät siellä yhä uudestaan. Jos ihmiset varmistuisivat muutamasta perusasiasta niin huijausten määrä putoaisi olemattomiin.

  1. Jos huudon kohde on lähes korkkaamaton nokian hienoin känny tai uuden sukupolven konsoli todella halvalla niin ole erityisen varovainen. Jos kyseessä on vielä pikahuuto niin huijaus on melko varma. Myös geneerinen kuva ja copy/paste kuvaus aiheuttavat epäilyksiä.

  2. Tutki myyjän palaute, jos sitä on vähän, se on lyheltä ajalta tai mitättömistä tuotteista niin ole varovainen. Tutki myös palautteen antajien historia, ovatko he vain huijarin alter egoja vai onko heillä oma, pitkä historiansa. On todella työlästä tekaista parin vuoden palautehistoria kymmeniltä tyypeiltä, huijareilla ei sellaiseen ole aikaa ja voimia.

  3. Jos tuote on ivalossa/ranualla/saksassa niin ole varovainen, syynä voi olla suoran kaupan välttely. Käteiskaupan mahdollisuus pitää olla jos ei jotain perusteltua syytä ole muuhun.

 2. Olen myynyt juttuja, jokunen on käynyt kaupaksikin. Hyväksyn vain käteiskaupan siten että näen ostajan. No problem whatsoever. Mutta ehtonikin ovat aivan yksinkertaiset ja yksiselitteiset, eipä niistä oikein ongelmaa pysty kehittämään millään lailla.

  En ole ostanut huutonetistä mitään. Eroonhan näistä kamoista pitäisi pikemminkin päästä! 😀

 3. Mä olen niin myynyt kun ostanut ja hyvin on tähän mennessä mennyt. Mitään ei ole koskaan lähettänyt ennen kun rahat on tilillä ja ostot olen melkein tehnyt käteisellä omalla paikkakunnalla nähden myyjän. Mitään kallista en tosin ole ostanut kun ei semmoisiin ole varaa. Mutta ehdottomasti aina tarkastan myyjän/huutajan tiedot ja palautteen. En huuda jos epäilen vähänkään. Kalliit tuotteet ehdottomasti käteiskauppana, tavarakin on yleensä isompi enkä tahtoisi maksaa postikuluja.

 4. Myynyt ja ostanut.

  Hyviä kokemuksia toistaiseksi.

  Samoin kuin ebaystakin (josta yksi ainut saapumaton tuote ~viidestäkymmenestä ostoksesta).

  Käteiskaupalla kerran (lippu seuraavan päivän keikalle), muuten tilisiirroilla.

 5. Ostoja ja myyntejä Huutiksessa vuosien aikana n. 700, ei yhtään välistävetoa tms. petosta, varsinaisesti. Pari-kolme harhautusta eli tuote ei nyt ihan ollut sitä, mitä luvattu oli. Muuten ok. Ostettu aika paljon ns. luottomyyjiltä, joilla on ollut usein sopivia tuotteita. Samoin tiettyjä tuotteita tietyiltä myyjiltä. Välillä ihan sokkonakin ostoksia. Eli ei oikeastaan hirveän pahaa sanottavaa, plussaa pikemminkin aikaisemmin. Nyt en enää sitä antaisi, systeemi on 1 – 1.5 vuoden aikana mennyt kehnommaksi.
  Komppaan Lady Manhattania kovasti *vilkuttaa*!!!

 6. Terveellä järjellä varustetut, normaalia kauppaa käyvät ihmiset ilmeisesti tämän kommentoinninkin perusteella pärjäävät vallan mainiosti Huuto.netissä. Ilmeisesti ne ongelmakohtia on tyyliin pornoelokuvakaupassa ja sen sellaisessa.

 7. Mielenkiintoista juttua. Ikävä kyllä tuo Lady Manhattanin blogi näyttää pahasti lipsuvan jo henkilökohtaisen herjaamisen puolelle. Ihmettelen jos ao. henkilöt eivät ole tehneet jo rikosilmoitusta verkkohäiriköinnistä. Suosittelen Lady Manhattania kohdistamaan kritiikkinsä mieluummin yritykseen, koska kokemuksesta voin sanoa, ettei yksittäisillä ihmisillä ole isossa konsernissa yhtään vaikutusvaltaa.

  Mutta asiaan: Tunnistautumista olen käyttänyt parisen vuotta ja se tekee minkä lupaa: kirjaa ylös puhelin- tai pankkitunnistetiedon. Mitään henkilötietojen vertailua en ole sinänsä kaivannut, koska tunnistautumistieto lähtee joka tapauksessa sähköpostin mukana kauppakumppanille. Eli kun tunnistautunut myyjä tekee kauppaa, saa ostaja hänen tunnistetietonsa sähköpostilla. Minä tunnistauduin itsekkäästi vain sen takia, että tunnistautuneet käyttäjät saavat tehdä ilmoitusvahteja sekä lähettää postipaketteja normaalia halvemmalla.

  Paljon tunnistautumista tärkeämpi on muutenkin tuo palautehistoria. Eli vaikka häirikkö tehtailisi kymmenen uutta tunnusta verkkopalveluun, ei niillä ole alussa lainkaan positiivista palautetta. Huuto.netissäkin sanotaan, että tunnistautuminen on pelkkä lisäpalvelu.

  Henk.koht. olen ollut tyytyväinen Huuto.netiin, vaikka palvelu näyttääkin putkahtaneen menneisyyden aikakapselista. Paljon on tullut kuitenkin uutta viimeisen vuoden aikana, joten eiköhän kaupanteko jatku entiseen malliin jatkossakin. Ja kuten Mari hyvin tiivisti, terve järki on se paras väline niin kaupankäynnissä kuin elämässä muutenkin.