Kulutusjuhla

Kaupan työtekijät dyykkarin elämää helpottamassa

Roskavuorella kerrotaan dyykkaamisesta: ”Roskiksilla liikkuessa nimittäin pistää merkille, miten erilaisia käytäntöjä roskisten täyttämisessä on. Joskus kassaneiti (kuvittelen heidät mielellään nuoriksi opiskelijatypsyiksi, jotka tekevät lähikaupassa osa-aikatyötä iltaisin) saattaa jättää roskapussin solmimatta ja ”unohtaa” sen roskapöntön viereen, niin että  dyykkarin on helpompi paikallistaa se. Joskus sama ihana kassaneiti (tai joku hänen kaltaisensa) pussittaa haljenneet makaroonipussit tai teippaa kiinni auenneen riisilaatikon. Joskus hedelmät ja vihannekset on pakattu eri pusseihin, jotteivat ne liiskautuessaan sotkisi muuta roskapussia ja joskus kokonainen lava jotain herkkua, kuten mehua, jugurttia tms. on jätetty esille, jotta dyykkaajat saisivat siitä osansa.” (Mari Koo)

3 Comments

  1. Tuo on ihana kuulla, sillä stressaa kaikki se hukkaan heitetty ruoka, jota ihmiset tässäkin kaupungissa oikeasti tarvitsisivat. Kaupat vastaa, että on pakko lukita roskikset, koska joku saattaa sairastua dyykkaamastaan ruuasta ja syyttää sitten firmaa. Ai että joku sanoo ”kävin pöllimässä teiltä safkaa, teidän vika että sairastuin”? Vaikka itsekin epäilen nykyihmisen järjenkäyttökykyjä aika paljon, eikö tuollaiset ”ne vetää meijjät rosiskseen”-paranoiat kuitenkin edelleen kuulu Amerikkaan? Kauppiaita vaan vtuttaa jos joku saa ilmaiseksi sen mitä he ei kyenneet myymään. Taf lak.

  2. Entinen lähikauppa teki näin eli työntekijät aamulla etsivät vanhenevat ym. tuotteet ja jättivät ne lastauslaiturille siististi, jugat jopa alustoissaan ym. Siitä sitten saattoi ottaa ja hakea, kaikki tiesivät asiasta, ilm. myös kauppias hiljaisesti. Sitten noin ruokatunnin aikoihin (jos jotakin oli jäänyt) leidit veivät tavarat oikeasti roskiin. Minusta se oli varsin hyödyllistä ja mukavaa, ei sotkenut ympäristöä eikä haitannut ketään. No, nyt kauppa on jo purettu ym. Muistelen lämmöllä, niillä ruuilla eli varmaan tosi moni kaveri!

  3. Siis pointtihan tuossa poisheitossa ja vapaan jakelun suhteen nihkeilyssä on juuri se, että jopa vanhenevan ruoan jakaminen houkuttaisi huomattavan osan ihmisistä odottelemaan kaupan taakse vain ilmaiseksi jaettavia eineksiä, vieden ihan oikeasti asiakkaita ko. liikkeeltä. Lisäksi dyykkaus ja ilmainen ruoka kerää kaupan läheisyyteen usein sen näköistä väkeä, että se saattaa säikyttää oikeasti maksavia asiakkaita pois. Kyllä tässä siis on kyse ihan bisneksestä ja välilliset vaikutukset dyykkauksella / ruoan jaolla ovat huomattavat.

    Pyytäisin myös romulavoja dyykkaavilta hieman ajatusta siihen toimintaan. Tässä viikolla seurasin toimiston ikkunasta kolmen nuoren hippineidin möngintää sisäpihan jätelavalla. Tavaraa viskottiin pitkin lavaa ja viereistä lastauslaituriakin. Lopuksi jätelavan tavaravuori oli pakkaantunut lavan peräpäähän, siis sinne jossa lavan luukku sijaitsee. Oli varmaan seuraavalle jätteenviejälle todella hauska yllätys kun luukusta romahtaa ensin sata kiloa roskaa pihaan ennen kuin pääsee omansa kantamaan lavalle. Joten ajatelkaahan lähimmäistänne tässäkin tilanteessa, kiitos.