Kulutusjuhla

Lamasta muutos talousjärjestelmään ja optioihin

Tiina toivoo laman tuovan muutosta talousjärjestelmään: ”Minä nimittäin toivon todella että tämän laman myötä tämä kapitalistinen talousjärjestelmämme, jossa rikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyy, romuttuu tai ainakin muuttuu jollain tapaa. En ole ikinä käsittänyt sitä, että yrityksen tärkein tavoite on tuottaa voittoa osakkeenomistajille. Kutsukaa vaikka vanhanaikaiseksi, mutta mielestäni yritysten pitäisi ensisijaisesti tuottaa tuotteita tai palveluita ja työllistää ihmisiä. Ei tietenkään tappiollisesti, sehän on selvää, mutta ei osaketuotot ja johtajien hirveät optiot voi olla tärkein tavoite. Työntekijän pitäisi saada vähintäänkin kohtuullinen korvaus tekemästään työstä ja olla arvostettua pääomaa yritykselle eikä niin, että työntekijä repii selkänahastaan alipalkattuna ja ylityöllistettynä mahdollisimman paljon hyötyä ja mahdollisimman vähän kuluja yritykselle, kun jotkut ihan toiset tyypit käärii rahat päältä ja juoksevat rallatellen pankkiin samalla kun yrityksen johto miettii, että mitenkähän tuota päälukua voisi pienentää jotta tulos näyttäisi paremmalta. Se Fortumista eläkkeelle jäävä hemmokin muuten saa eläkettä yli 40.000 euroa kuukaudessa. (Vrt. Fortum ”säästää” eikä palkkaa kesätyöntekijöitä ensi kesänä.)” (Mari Koo)

1 Comment

  1. Niin.. millainenkohan meteli siitäkin sitten nousisi jos ilmoitettaisiin että suomalaisten työntekijöiden maksamat eläkerahat sijoitetaan jatkossa yrityksiin jotka eivät keskity ensisijaisesi tuottamaan voittoa osakkeenomistajille ja tämän johdosta palkasta napsaistavia eläkemaksuja nostetaan 10-15 prosentilla per nuppi 😉