Kulutusjuhla

Kriittisempää pohdintaa Veripalvelusta

Jan T. kävi luovuttamassa verta ja pohtii nyt yhtiön toimintaa: ”Veripalvelu on liikeyritys, voittoon pyrkimätön sellainen. Yksi tästä syntynyt argumentti on, että Veripalvelun tulisi irrottautua SPR:stä. Toinen argumentti ihmettelee, miksi verituotteita valmistavia tai valmistuttavia tahoja on vain yksi eikä kilpailua missään. Veripalvelu valmistaa ilmaiseksi luovutetusta verestä monenlaisia tuotteita, joita se myy sairaaloille. Monille tulee aina vain yllätyksenä, että omasta käsivarresta otettu veri myydään, ei lahjoiteta, eteenpäin. Tuloilla katetaan toiminnan kulut. Mutta kuinka määritellä, milloin toiminta on voittoon pyrkimätöntä? Veripalvelun liikevaihto on noin 70 miljoonaa euroa, joten aivan nappikaupasta ei puhuta. Kyse on kaiken aikaa hyväntekeväisyyteen perustuvasta toiminnasta, mutta millä perusteilla Veripalvelu hinnoittelee tuotteensa? Voiko Veripalvelu vaikkapa laskea hintojaan voittojen kohotessa? Tässä maailmassa jokainen ylimääräinen sentti voidaan varmasti osoittaa apua tarvitsevalle. Kuvio on varsin monitahoinen eikä sitä selkiytä se, että asiasta ei puhuta laajasti ja avoimesti. Esimerkiksi tietoja verivalmisteiden hinnoista sairaaloille on harmillisen hankala saada.” (Mari Koo)

3 Comments

 1. Minusta on aina ollut itsestäänselvyys, että luovuttamani veri myydään edelleen – jollain rahallahan nimittäin veripalvelun työntekijöiden palkat pitää maksaa, kun tämä ei tosiaan ole kunnan tai valtion ylläpitämä palvelu, vaan SPR:n. En edes näe tässä ongelmaa, kun kerran kyseessä on voittoa tavoittelematon toiminta, josta kuitenkin on laissa tarkat säädökset ja jota Lääkelaitos valvoo. Toiminnan voitollisuuden määrittelee siis viranomainen. Tarkempia talouslukuja löysin ainakin itse suoraan veripalvelun sivuilta, tosin tuorein siellä näkyvä toimintakertomus lukuineen on vuodelta 2007. Näytti ainakin silloin tulos olevan miinusmerkkinen ennen satunnaisia eriä. Sivuilla kerrotaan myös, että veripalvelu on jo nyt sikäli erillään muusta SPR:n toiminnasta, ettei mahdollisia voittoja esimerkiksi voitaisi siirtää yhdistyksen muuhun toimintaan noin vain. Tutkimus- ja kehitystyötä veripalvelu sen sijaan kyllä tekee.

  En ymmärrä miksi kilpailijoiden olemassaolo tässä asiassa tekisi prosessista jotenkin inhimillisemmän. Enkä missään nimessä esimerkiksi toivoisi Suomeen mallia, jossa luovuttajille maksetaan ja veren myynti on bisnestä siinä kuin joku muukin bisnes. Luovuttajille maksaminen kun myös houkuttelee väärinkäytöksiin.

 2. Eihän tuossa myymisessä todellakaan kauheaa ongelmaa ole. Keskustelin joskus asiasta erään SPR:llä viestintäpuolella työskentelevän kanssa ja hän kertoi, että veren hinta määräytyy kansainvälisten verimarkkinoiden mukaan. Ja niillä suomalainen veri on nähtävästi hyvässä huudossa ja hinnassa laatunsa vuoksi. Eikä hän mennyt kieltämään joskus kuulemaani huhua, että suomalaista verta myydään paljon ulkomaille ja tänne ostetaan sitten halvempaa muualta. Veristä bisnestä, jossa voisi olla skuuppia jollekin toimittajalle jos näin todella toimitaan.

 3. tuota asiaa olen itsekin pohtiut,eli miksi verta pitää antaa ilmaiseksi ja varsinkin,miksi veripalvelu myy sitä voitolla sairaaloille?
  näinä hyperkapitalismin aikoina en ymmärrä miksi inun pitää antaa tuote jota liikeyritys myy kolmannelle osapuolelle ja hinnoittelee sen.
  tähän voisi ja myöskin veripalvelu ja moni muukin sanoo että ’äläs ny,se menee hyvään tarkoitukseen ja kait haluat auttaa ihmistä hädässä’

  niin,tuohon on hellpo vedota,mutta miksi asiaa ei tutkita objektiivisesti,siten että nähdään mitä tulee veripalvelun viivan alle,ja miten se käytetään kun kulut ja investoinnit on käytetty.ei ole liikaa vaadittu.
  kyse on myös veripalvelun puolelta samasta asiasta kuin luovuttajan syytöksestä,eli ’miksi sitä myydään,etkö halua auttaa ihmisiä jotka tarvitsevat verta’

  veripalvelun liikevaihto oli 2007 yli 70 miljoonaa euroa,eli yli 420 miljoonaa mummonmarkaa,se on suuri summa,tosi suuri,harva yritys,hyvin harva pystyy samaan,tottakai koska kulut raakaaineesta ovat nolla.

  jos esim. yliopistollinen sairaala sanoo että lama iski mutta verta pitää saada,sanooko veripalvelu että,’tottakai te saatte sitä alennuksella’,sehän on antajilta annettu ja emme ole oman hyvän/voiton tavoittelijoita.
  epäilen,yritys on yritys jossa TJ katsoo mikä kannattaa mikä ei.
  myöskin valtio,eli minkä moni tuntuu unohtaneen,eli veronmaksajat tukevat jo veripalvelua toisin keinoin,eli jotain ns. mätää siellä on. ehkä ei…tiedä sitä.

  ataas jos esim. menet/jousut tilaan jossa saat verta sairaalasta,se maksaa sinulle sairaalaskuna,se on varma,mikään ei ole ilmaista,laskussa ei näy kyllä mistä lasku tulee mutta tottakai sairaalat ottavat maksun palveluksistaan.

  tutkintaa.

  ikävää pohtia tälläistä mutta nyky hallitus on niin hyperkapitalisminen ja ahne että kaikki tuo juontaa sinne,muutos sinne ja arvopuolueet kunniaan,varsinkin ne joissa johtoryhmä on vaihtunut,enkä tarkoita perusoineja.

  hyvää jatkoa kaikille

  asia on laajempikin ja kaipaisi totuuden mukaista tutkimusta