Kulutusjuhla

Kirjanvuokrausko laitonta?

Tutustuin Bookabooka-kirjanvuokrauspalveluun joskus viime syksynä. Ajatus kuulosti mainiolta: kirjat kiertämään, jotta esimerkiksi opiskelijat saisivat tarpeelliset teokset pänttäämistä varten.

Omat ongelmansa touhussa tietysti on, mutta enpä olisi uskonut, että kirja-ala väittää toimintaa laittomaksi.

”Kopiosto sekä Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK vaativat Bookabookan on lopetettava kirjojen vuokraaminen.[- – – ] TTVK:n mukaan vuokraaminen ilman kustantajien ja tekijöiden lupaa on laitonta, koska palvelu toimii internetissä, eli kuka tahansa voi käyttää sitä.”

Kylläpä nämä ”viralliset tahot” jaksavat vouhkata! Tietysti tekijänoikeuksilla on merkitystä, mutta ei kai kirjojen vuokraaminen toisille ole tähänkään asti ollut rikollista toimintaa.

Bookabookan Jussi Riku ei lannistunut rikospykäliä latelevasta varoituksesta, vaan kirjoittaa blogissa:

”Emme poista palveluita. Emme lopeta toimintaamme. Jatkamme kirjojen omistajien ja lukijoiden saattamista yhteen. Sori.”

Aiheesta keskustelua mm. Qaikussa.

Taidanpa lopultakin lisätä ihan kannatuksen vuoksi jonkun kirjan lainattavaksi. Toivottavasti kohu kääntyy Bookabookan voitoksi ja hyvä idea saa kehittyä vielä paremmaksi ja toimivammaksi.

7 Comments

  1. ASIAA!

    Tuolla nuo kirjat ja sarjakuvat makaavat hyllyssä pölyttymässä. Kernaasti jakoon vaan – ihan fyysisinä ja virallisesti ostettuina kappaleina.

    Jussi Rikun kommentille täydet pisteet!

    Pienkustantajana ja tekijänoikeuksien omistajana haluan tässä tapauksessa haistattaa TVVK:lle pitkät ja toivottaa kauniita unia sinne Kekkoslovakiaan.

    JEE!!!

  2. Juu, tekijänoikeuksien omistajana koen usein etteivät tahot joiden tulisi valvoa etujani ole oikein ajan tasalla ja seisovat hiukan epäilyttävissä joukoissa pikkasen liian tiiviisti.

    Se ei tarkoita että pitäisin piraattipuolueporukkaa jotenkin realistisena tai järkevänä vaihtoehtona. Se jangi on loppujen lopuksi oman maailmansa PerSu. Tai ehkä Joogalentäjiä ilman huumorintajua…

    Toivottavasti tässä asiassa, edes tällä globaalisti aika merkityksettömällä alueella jossa länsimaiset tekijänoikeuksien omistajat ja kuluttajat känisevät, päästään sellaiseen pisteeseen että jonkinlainen dialogi on mahdollista. Tarvitaan tolkun porukkaa, ei maksimalisteja ja jihadisteja.

  3. Miksi kirjoja pitäisi vuokrata maksua vastaan? Minä ainakin vuokraan kirjojani ilmaiseksi luotettaville henkilöille.

    Mihin tässä maksua tarvitaan?

  4. Viimeisimpänä uutisointina: ”Lopetettavaksi vaaditun kirjanvuokrauspalvelu Bookabookan puuhamiehet lupaavat antaa palvelun tuotot jatkossa Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen TTVK:n määräämälle taholle. He eivät kuitenkaan suostu lopettamaan kirjojen vuokraamista. ”

    http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Kirjanvuokraajat+antavat+rahansa+tekij%C3%A4noikeuden+valvojille/1135245406132

    @mane: LÄhinnä itse ajattelen niin, että tuntemattomalle vuokratessa pieni maksu toimii panttina. Tutuille kirjat tietysti menee lainaan ihan ilmaiseksi. Itse pistin Bookabookaan esim. yhden tuttuni väitöskirjan ja lupasin hänelle, että jos joku maksaa siitä vuokraa, niin tarjoan kirjan tekijälle kaljat tms. 🙂

  5. Kannattaa tutustua tekijänoikeuslakiin. 19 § perusteella näyttää siltä, että kirjoja saa myydä ja lainata, mutta ei vuokrata.

  6. Bookabookan Jussi Riku on haastateltuna Digitytöissä.

    Myös tuossa haastattelussa pohdintaa, että jos toiminta olisi kerrottu jonakin muuna kuin kirjanvuokrauksena (siis tyyliin laskutetaan palveluista, ei varsinaisesta vuokraamisesta), niin tilannehan olisi erilainen. Tai jos palvelu olisi ulkomailla, niin Suomen laki ei siihen ulottuisi. Mutta Riku mainitsee sen, että he eivät halua kikkailla.

    Mikko, jep, tekijänoikeuslaki on tällainen. Katsotaan, miten tässä käy!