Kulutusjuhla

Nuukuusviikolla vaaditaan elektroniikan käyttöikä pidemmäksi

Nuukuusviikolla kampanjoidaan pitkäikäisemmän ja eettisemmin valmistetun elektroniikan puolesta: ”Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Kuluttajaliitto ry ja Kuluttajat-Konsumenterna ry vaativat, että kännyköiden, tietokoneiden ja muun kulutuselektroniikan käyttöikä on saatava ainakin kaksi kertaa nykyistä pidemmäksi. Teollisuusmaissa kännyköitä käytetään tavallisesti alle kaksi vuotta. Myös tietokoneiden käyttöaika on lyhentynyt. Vuonna 1997 tietokoneita käytettiin teollisuusmaissa noin kuusi vuotta, nyt käyttöikä on pudonnut kahteen vuoteen. Suomalaiset puhuvat keskimäärin kolme vuotta vanhalla kännykällä. Käyttöiän kaksinkertaistaminen puolittaisi laitteen valmistuksen aiheuttamat ympäristöhaitat käyttövuotta kohden, ja uusia laitteita tarvitsisi tuottaa nykyistä vähemmän.” (Mari Koo)

4 Comments

 1. Ajatus on toki hyvä mutta..

  ”Ennakkotietojen mukaan esimerkiksi kulutustavaroiden osalta myyjän virhevastuu loppuisi kahden vuoden kuluttua tuotteen ostopäivästä. Tämän jälkeen myyjä ei olisi vastuussa tuotteen kestävyydestä. Muutos nykyiseen olisi merkittävä. Käytännössä muutos merkitsisi sitä, että esimerkiksi tietokoneet, televisiot ja pakastimet kestäisivät tulevaisuudessa vain kaksi vuotta.”

  Tälläiset ”käytännössä merkitsisi” lausunnot paljastavat ainakin sen ettei kuluttajanoikeuksista huolehtivilla ole paljoakaan hajua siitä mistä tuotteen kestävyys ja toimivuus saa alkunsa ja että on aika pirun hankaaa edes ajatella sitä miten tuotteesta saisi valmistettua sellaisen että se kestää luotettavasti ensimmäiset kaksi vuotta ja sitten äkisti ”kuluu loppuun”.

  Etenkin jos puhutaan tietokoneiden ja televisioiden kaltaisista laitteista joissa ei ole edes merkittäviä liikkuvia osia vaan pääasiassa elektroniikkaa joka tyypillisesti hajoaa joko ensikättelyssä tai sitten vuosien kuluttua..

 2. Ööh.. ei tässä nyt oikein ole järkeä. Eihän kyse tietokoneen, puhelimen, television tai muunkaan kulutuselektroniikan kohdalla ole suinkaan siitä, etteivätkö laitteet kestäisi käytössä vaan siitä, että ne käyvät teknisesti vanhoiksi parin vuoden kuluttua hankinnasta. Televisiotekniikka elää murrosta kun tulee teräväpiirtoa ja Full HD:ta ja jatkuvasti parempilaatuisia televisioita. Tietokoneissa tekninen laitekehitys ei ehkä ole niin näkyvää, mutta läppäreissä ominaisuudet ja trendit vaihtuvat tiuhaan. Nyt moni on hylännyt parin vuoden takaiset isommat kannettavansa esimerkiksi suosittujen miniläppäreiden vuoksi. Kännyköissä kehitys vasta vauhdilla eteneekin kiitos monipuolistuneiden ominaisuuksien, jatkuvasti paranevan web-selaintuen, mediatoisto-ominaisuuksien ja pian yleistyvän mobiili-Skypen.

  Tässä on nyt siis menty hieman takapuoli edellä puuhun. Syy käyttöiän lyhyyteen ei ole juurikaan valmistajissa vaan meissä kuluttajissa. Mutta hei – kuka tahtoo ensimmäisenä alkaa retroilemaan ja soittelemaan äänimodeemilla internetiin luonnonsuojelun nimissä? Niinpä.

 3. No jaa. Minun työkäytössäni kannettava tietokone ei kyllä kestä kahta vuottakaan. Kännykästä irtosi nappuloita ja osa jäljellejääneistä ei toiminut vuoden jälkeen.

  Aika romuja nämä uusimmat vehkeet ovat jos näitä käyttää ahkerasti ja ronttaa paikasta toiseen koko ajan.

  Toinen juttu on sitten se, että ainakin MS tuppaa kasvattamaan ohjelmiensa vaatimuksia koko ajan ja koneet siksi vanhenevat.

 4. Manelle suosittelen läpimästi Applea työkoneeksi ja jotain muuta kuin Nokiaa kännykäksi 😉