Kulutusjuhla

Perinneruuista pikalähiruokaa

Kati miettii, voisiko venäläisten perinneruokien pikaruokakulttuurin kaltaista kehittää myös Suomeen: ”Olisihan meidänkin perinneruoissamme jos jotakin pikaruoaksi kehiteltävää: kuumia piirakoita eri tavoin päällystettyinä, rieskarullia savuporo- ja lohitäytteillä, vatruskoita, minikokoisia kala- ja lanttukukkoja, muikkuja, uuniperunoita, naurishaudikkaita, kuivattuja ja maustettuja ruisleipätikkuja… Kai ne nyt mennen tullen päihittäisivät vehnäpullan sisään lyödyn teollisen jauhelihapihvin? Puhumattakaan ekologisuudesta – pikalähiruokaa! – ja terveellisyydestä. Tarjoiluunhan voisi käyttää vaikka päreitä ja paperikääreitä.

Tosiasia taitaa vain olla, että Venäjällä asiakasvolyymi on hieman toista kuin Suomessa, mitä ketjujen perustamiseen tulee. Helsingin kauppatorilla kesäkuukausina menestyvä kansanruokkimo ei välttämättä löisi leiville vaikkapa marraskuisessa Joensuussa, jossa kauppahallin päätygrillin ja teiniakvaarioiden valtaa on vaikea horjuttaa.” (Mari Koo)

3 Comments

  1. Samaa olen minäkin miettinyt vuosia.
    Päivisinhän Joensuun torilla toimiikin kymmeniä tuollaisia pikaruokaloita kun teltoista ja vaunuista saa piirakoita, paistettuja muikkuja ja kukkoja.
    Terveellisyydestä en nyt menisi kauheasti noiden voi & suolapaukkojen kohdalla kauheasti puhumaan, mutta pirun hyviä ne on!

  2. …ja vaikka Hakaniemen hallista saa avokukkoja, pieniä, myös erilaisia piirakoita, frittimuikkuja ja kaikkea muuta kivaa. Olisi se kiva vaihtoehto jollekin mäkkärille (olen 2 x eläissäni vieraillut sellaisessa). Suosin siis enempi hallin ja torin tarjoamia vaihtoehtoja suoraan. Ehkä kioski- tms. versio ei tod. toimisi.

  3. Ihan mahtava idea kyllä. Kyllähän snägäreillä porukkaa riittää, miksi ei siis tällaisia mainioita perinnesnäkkejä myyvillä kioskeilla. Kuka pistäisi pystyyn?