Kulutusjuhla

Sesonkituote maksaa paljon ja vielä roskat päälle

Vappu oli ja meni, mutta on silti pakko palata vapun heliumpalloihin. Ostin nimittäin sellaisen kaverille lahjaksi, ja hinnan kuullessani olin äimistynyt: 17 euroa.

Olihan se isohko ja näyttävä, pallojen myyntisesonki on lyhyt ja myyntiketjun eri lenkkien pitää saada oma osuutensa. Mutta silti olin olettanut, että heliumilla täytetty foliopallo lähtisi alle 15 eurolla.

Jos palloon halusi ostaa painot (muutama muovilätyskä), ne maksoivat kolme euroa lisää.

Tinkiäkin olisin kenties voinut jo kaupantekohetkellä. Epäilemättä vappupäivän viimeisinä tunteina palloja olisi saanut halvalla. Ja paljousalennusta näytti saavan, jos osti useita palloja.

Sesonkituotteet ovat tietysti kalliita ja juhlahetkellä on soveliastakin hinnoitella tuotteita kysynnän mukaan. Mutta kyllä tuo hinta on sen verran korkea yhdestä pallosta, että se toimii yhtenä syynä lisää olla ostamatta moisia tulevina vappuina.

Vappunahan muuten valitettavasti vietettiin Helsingissä kunnon roskausmeininkiä. Aikuiset ihmiset eivät piittaa, mihin jätteensä jättävät, ja juhlinnan jälkien siivoaminen jää kaupungille (ja maksaa arviolta noin 100 000 euroa).

Heliumpallot eivät tietysti kovin suurta osaa tässä roskauksessa esitä, mutta kaikenlaista vappukrääsää varmasti keräiltiin pullojen ja piknik-roskien seasta. Tosin Paula Lehtomäki viime vuonna kommentoi, että suuret ilmapallopäästöt ovat jätelaissa tarkoitettua roskaamista, eli sikäli omissa kesäjuhlissa sitä ei kannattaisi harrastaa.

6 Comments

 1. Jos vappupallon välttämättä haluaa, niin niitä saa marketeista ennen vappua huomattavasti halvemmalla kuin vappuna kaupustelijoilta. Tänä vuonna isojen pallojen hinta näytti olevan Citymarketissa 5,50 e muovilätyskän kanssa 🙂

 2. Kiitti vaan vinkistä, pidetään mielessä 🙂 Tosin itse niin harvoin asioin noissa superjättikaupoissa, että tuskin ihan vappupallon vuoksi viitsin sinne mennä.

 3. Mun Nasu-pallo (40 cm korkea) täytti nyt kolme vuotta. Oliskohan hinta ollut 8 euroa aikanaan. Eihän se enää riehakkaimmissa bileissä oo ollu mukana ekan vuoden jälkeen, mutta ihan pinkeässä kunnossa vieläkin, riittää hyvin sesonkikoristeeksi. Kavereilla on kans vuosikertapalloja, pienet näkyy kestävän paremmin kuin isot.

  Jos ostaa semmoisen ison, laadukkaan pallon ja laskee sen sit aina tyhjäksi säilytystä varten, niin mitähän maksais uudelleentäyttö seuraavana vappuna? Tää vois olla semmonen hieman kestävämpi kulutustapa.

 4. Mistä te oikein palloa ostitte?! Mä maksoin keskikokoisesta pallosta 5e Tampereen Keskustorilla ja ihan perinteiseltä pallomyyjältä ostin. Iso tuskin oli montaa euroa kalliimpi.

 5. Sea, ostin palloni Töölöntorin myyjältä vappuaattona. Eiköhän täällä Helsingissä ole noissakin joku oma hinnankorotuksensa…

  Qimki, oon myös miettinyt tuota täyttömahdollisuutta. Kun joulukoristeetkin kiertää, niin miksei sitten myös vappupallot. Harkitaan!

 6. Myös Etolasta saa palloja ja niitä kai myös täytetään siellä.

  Kohtuukäyttäjät voivat tilata oman pullon täältä:

  http://www.ilmapallokeskus.fi/tuotteet/helium-ilmapalloille/

  Suurkuluttajat voivat sitten asioida suoraan AGAn kanssa…