Kulutusjuhla

Lapsille suunnatut jogurtit eivät sovi lasten ravintosuosituksiin

Olen ihmetellyt jo jonkin aikaa, miksi ihmeessä lapsille suunnatut jogurtit (esim. Gefilus Kidius ja lasten maustetut jogurtit) sisältävät niin paljon sokeria, ettei niitä saisi syöttää lapsille. En voi käsittää, miksi ihmeessä yksikään valmistaja ei tee oikeasti lapsien ravintosuositusten mukaisia jogurtteja lapsille, eli rasvaton jogurtti, vain vähän makeutta, joka sekin voisi olla peräisin hedelmistä, ehkä hitunen hedelmäsokeria jos tarpeen. Onko tämä nyt niin vaikeata?

Meillä syödään rasvatonta, maustamatonta, maitohappobakteereilla höystettyä jogurttia, johon laitetaan puolitoistavuotiaalle mauksi marjaa tai hedelmää. Ihan tarpeeksi makeaa pikkupojankin mielestä. Toimiihan se näinkin, mutta luulisi Valiolla, ArlaIngmanilla sun muilla valmistajillakin olevan tiedossa, millaiset ravintosuositukset lapsille on laadittu? Miksi ihmeessä näitä ei kukaan valmistaja halua noudattaa? Sitten vielä ihmetellään, miksi lasten ravinnon laatu romahtaa radikaalisti sen jälkeen, kun lapset siirtyvät syömään samaa ruokaa kuin aikuiset. Ja lasten ja nuorten lihavuus vain kasvaa. Ei ihme, kun jo pienestä pitäen kyllästetään lapset sokerilla jo ihan peruselintarvikkeillakin.

13 Comments

 1. Tätä samaa olen minäkin ihmetellyt. Meillä siis käytetään vain maustamatonta jugua, joka maustetaan vauvojen hedelmäsoseilla.

 2. Itseasiassahan yllättävän moni lapsille suunnattu elintarvike ei ole fiksujen ravitsemussuositusten mukainen.
  Jotkut sokerihuurrutetut murot kauheaa kuraa, kaikenlaisista juomista puhumattakaan.

 3. Arkipäivän aktivisti

  Sokerilla firmat haluavat tietysti koukuttaa lapset tuotteidensa ikuisiksi käyttäjiksi, siitä tässä lienee kysymys. Ihan toinen juttu on taas se, kuinka nämä firmat saavat ihan laillisesti tuottaa tuollaista sontaa. Itse en pysty oikeastaan syömään juuri muuta kuin maustamatonta luonnonjugurttia, muut ovat aivan liian makeita.

 4. Stazzy: Joo noi sokerihuurretut ja suklaamurot on ihan järkyttäviä myös. Että aamupalaksi sellaisia pitäisi tarjota, huh huh.

  Arkipäivän aktivisti: Totta, itsekään en juuri maustettuja jogurtteja pysty syömään, mielummin maustamatonta ja itse lisään maut. Ei niitä maustettuja jogurtteja varmaan suositella kenellekään aikuisellekaan, ainakaan päivittäin. Silti näitä, ja vain näitä sokeripommeja tuotetaan, ja kauppa käy. Aikuisille on vielä ”luksusjogurtteja”, joissa on paitsi järkyttävä määrä sokeria myös paljon rasvaa. Haloo, valmistajat!?

  Ihan turha yrittää tehdä jogurteista terveellisempiä gefiluksilla ja benecoleilla, jos itse tuote on ravintosisällöiltään hirveää kuraa.

 5. Mutta miksi jogurtin rasvapitoisuus on niin kamala peikko? Jos puhutaan niistä tavisjogurteista, joissa on vain muutama gramma sadassa grammassa. Silmämääräisten havaintojen perusteella tuntuu, että ylipainoiset vetää niitä rasvattomia jogurtteja (ja ovat lihoneet jollain ihan muulla kuin jogurtilla), ja normaalipainoiset ja hoikat syövät tavallista ruokaa, myös jogurttia (mutta kohtuudella). Sokeria niissä kyllä on liikaa…

 6. Se taitaa olla myös aika pitkälti niin että painon kerääntymisen lahja on kirjattuna itse kunkin syntymäarvonnassaan saamaan geneettiseen perimään ja yleistä totuutta kannattaa peilata enemmänkin siihen miltä itsestä tuntuu ja miten elintavat vaikuttavat elimistöön.

  Sillä jos arvon ravintotieteilijöitä pitäisi uskoa niin oman meijerivoi-kerma-sokeri-pohjaisen ravintoympyrän pitäisi olla suoraan alimmasta hornan esikartanosta mutta siltikin henkikökohtainen painoindeksi liikkuu lähinnä terveen vaihtelualueen alarajoilla ja verenkuva on ollut aina tähänmennessä suoritetuissa mittauksissa parasta A-luokkaa..

 7. Selitys on tietenkin se, että sokeri on halvempi raaka-aine kuin vaikka marjat.

 8. Mullakin pisti silmään tuo että jogurtin pitäisi olla rasvatonta. Miksi näin?

  Tosin no, mä en noin yleisesti ottaen ymmärrä muutenkaan rasvattomia tuotteita kun kyseessä on normaalisti rasvainen tuote, kun nyt vaikka jogurtti. Sitä paitsi, elimistö tarvitsee energiaa ja rasvaa(kin) rakennuspalikoikseen, erityisesti lapsena, kun kasvu on vielä käynnissä. Tämä oletus toki perustuen siihen, että kuvittelisin näiden Kidius-jogurttien käyttäjäkunnan olevan suhteellisen nuorta.

  Mut joo, tosiaan syy lienee juurikin siinä, et sokeri on turhan halpa raaka-aine, oikeiden marjojen käyttö varmaankin nostaisi tuotteen hintaa.

 9. Cele ja Anna: Minä ainakin olisin valmis maksamaan enemmän tuotteesta, jossa sokeri- ja rasva-asiat olisivat kohdallaan.

  Rasvaa toki tarvitaan, mutta nykyisten suositusten mukaan juuri kovat rasvat ovat huonoja (eli lähinnä eläinperäiset ja kovetetut) eli rasvattomat maitotuotteet, mutta riittävästi pehmeitä kasvisrasvoja, myös kasvaville lapsille.

 10. Mut eikös optimitilanne ole se, että saadaan halvoista raaka-aineista tehtyä tuotetta myytyä ylihintaan? 😉

 11. Cele: Ei toimi ainakaan meillä, vaan jäävät jogurtit ostamatta.

 12. Kannattaa opettaa lapset syömään viiliä. Jos sen happamuus ensalkuun tökkii, niin hunajaa kehiin. Viiliä voi helposti tehdä itse, ei siihen maidon ”jalostus”laitoksia tarvita!

 13. Tässä uunituore kuuden tunnetun tutkijan kirjoittama 81 lähdeviitteen kritiikki
  Yhdysvaltain maatalousministeriön uusia ravitsemussuosituksia kohtaan:

  http://www.nutritionjrnl.com/article/PIIS0899900710002893/fulltext

  Artikkeli on varsin ajankohtainen ja antaa toisenlaisen käsityksen nykyisten
  ravintosuositusten toimivuudesta – erityisesti hiilihydraattien vaikutuksesta
  liikalihavuuteen sekä diabetesin lisääntymiseen.

  Kannattaa tosissaan katsoa, mitä lapsille tarjoaa ravinnoksi!