Kulutusjuhla

Pakkaus luo mielikuvaa terveellisyydestä – myös tupakalle

Sattui silmiin tieto kanadalaistutkimuksesta (via Consumerist), jonka mukaan tietynlaiset tupakkapakkaukset saavat ihmiset uskomaan, että kyseinen tupakka on vähemmän haitallista kuin joku toinen. Esimerkiksi vaaleansininen pakkaus miellettiin ”terveellisemmäksi” kuin tummansininen.

Kanadassakaan tupakkaa ei saa mm. mainostaa lehdissä, joten tutkijoiden mukaan pakkaus on tämän vuoksi erityisen tärkeä myyntikeino. Tutkijat vaativat tupakoille samanlaisia pakkauksia, jotta mielikuvat eivät johtaisi harhaan ja kuvittelemaan jotakin tupakkamerkkiä vähemmän kuolettavaksi kuin toista. Tällöin esimerkiksi tuotemerkit laitettaisiin samalla fontilla ja koolla. Suuri tavoite, eikä tarvitse olla edes ennustaja uskoakseen, että tupakkateollisuus ei helposti moiseen suostu.

Tupakkaa en polta, mutta taatusti esimerkiksi vihreä pakkaus luo mielikuvaa vähemmän haitallisesta tupakasta. Ja se oranssi on äijätupakkaa, jossa luulojeni mukaan tervaa ja nikotiinia on tuhdisti.

Pakkaussuunnittelu, värit ja mielikuvat ovat mielenkiintoista aluetta. Myönnän, että olen viinipulloja valinnut ihan vain kivan etiketin perusteella. Mistäpä sitä kaltaiseni tavis muuten viinien välille osaisi eroa tehdä? Tosin nykyisin valinnat ovat helpottuneet Alkossa, kun syynäilen reilun kaupan ja luomun vaihtoehdot.

3 Comments

  1. Meillä on kotona hyllyssä yksi pakkaus Death-tupakkaa, joita briteissä myytiin 90-luvun alussa (valmistaja The Enlightened Tobacco Company). Googlaamalla ”death cigarettes” löytää.

    Itse olen kyllä ihmetellyt, että miksei yksikään tupakkafirma ole älynnyt tuoda markkinoille reilun kaupan tupakkaa. Monelle reiluus on tärkeää, mutta jos on koukussa tupakkaan, reilua vaihtoehtoa ei ole.

  2. Kanadalaisissa askeissa on kaikissa mukana varoituskuva: siis jokin todella ällöttävä valokuva aivoveritulpasta tai mädistä ikenistä tms. Luulisi ettei siinä vaiheessa enää muulla värityksellä olisi mitään merkitystä.

  3. Tarmo, luulen, että reilun kaupan tupakka on vain ajan kysymys. Tokihan eettis-ekologisemmat sauhuttajat tiedostavat tupakan ongelmat myös siltä kannalta, joten todellakin kuvittelisi, että kysyntää omantunnon putsailuu olisi.

    Leena, viehättäää kuvitusta 😛