Kulutusjuhla

FiveFingerseissä on kiva tassutella

FF-jalatOstin kuukausi sitten paljasjaloinkävelyä imitoiviksi tarkoitetut FiveFingersit (malli Sprint). Olin jo pidempään pohtinut hankintaa, sillä ajatus mahdollisimman luonnollisesta askelluksesta viehätti. Hinta eli n. 90 euroa oli kuitenkin hillinnyt ostohaluja (ostopaikka 4 Runners; lista jälleenmyyjistä).

Hankin varvasjalkineet erityisesti arkista kuljeskelua ajatellen. Siinä ne ovat täyttäneet toiveeni, sillä nyt voin tassutella pitkin katuja ja puistoja kepeästi. Pohjamateriaalin läpi eivät pääse lasinsirut, pienet oksat yms, eikä se kulu asfaltilta kulkemisesta. Jalat tuntuvat saavan jumppaa ja vahvistusta, eikä mitään hiertymiä tms. ole ollut lainkaan.

Kivointa kävely on tietysti pehmeillä alustoilla. Voisin kuvitella tekeväni esimerkiksi pidemmänkin kävelyn maastossa FiveFingerseissä vallan mainiosti, kun kerran arkinen kaupunkiastelu sujuu niin hyvin.

Olen pessyt FiveFingersit kerran. Ne siis voi heittää pesukoneeseen. Kuivuminen kestää kuitenkin useita tunteja.

Muita testaamiani käyttökohteita:

Kesämelonnassa toimivat

Pohja on ohut ja pitävä (eli esim. rantautuessa suojaa jalkoja ja auttaa pysymään pystyssä liukkailla kivillä), materiaali kestää kastumisen ja minun hankkimani malli pysyy hyvin jalassa uidessakin, joten kesämelonnassa nämä toimivat hyvin. Melonnassa korostui mielestäni jalkineen istuvuus: koska jalkani ovat hieman erikokoiset, niin toisen tossun kantapäähän jäi hieman tyhjää ja melkein tuntui, että sen vuoksi jalkine voisi hiertää. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut. Oikeissa melontajalkineissa käytetään vesilajeihin sopivaa neopreenia, ja FiveFingersien mallistoissa on nimenomaan sitä sisältävät, suojaavammat mallit. Eli aktiivinen kiipeilijä, meloja, surffari tai veneilijä voisi koettaa niitä.

Maastojuoksu vaatii totuttelua, mutta tuntuma on peruslenkkaria parempi

Olen ehtinyt hölkätä vasta yhden lyhyen lenkin maastossa, mutta melko mukavalta tuntui. Käytän normaalisti peruslenkkareita, enkä niistä luopuisi ainakaan toistaiseksi asfalttijuoksussa: FiveFingerseissähän ei ole yhtään esim. pehmustetta, joten jalat tuntuvat joutuvan aika rankalle kovalla alustalla. Kangasmaastossa kevyt hölkkä oli kuitenkin ilmeisesti myös jaloilleni mukavaa vaihtelua, ja jälleen ote maastoon tuntui paljon pitävämmältä ja paremmalta kuin lenkkareilla. Tietysti jalan alle osuneet isommat juuret yms. tuntuivat epämukavammin kuin lenkkareiden pohjien läpi.

Pyöräilyyn vain lyhyille matkoille

Fillaroidessa kannattaisi olla suhteellisen kovat pohjat, joten löysät varvasjalkineet eivät oikein tähän lajiin sovi. Itse en FiveFingerseissä polkisi pitkiä lenkkejä, mutta arjen muutamien kilometrien liikkumiset sujuvat. FiveFingersit eivät myöskään esim. suojaa varpaita kovinkaan hyvin, jos vauhdissa joutuisi laittamaan jalkaa maahan.

Sisäkäytössä varpaat hikoavat

Joku tuttu pohti, olisivatko FiveFingersit sopivat työjalkineet. Sisätiloissa materiaali on mielestäni turhan hiostavaa varpaille ja niiden väleille, joten en itse niitä käyttäisi. Jos työhön liittyy vaara, että varpaille voisi tipahtaa jotain, niin silloin tossut eivät juuri suojaa.
Kotimaiset Feelmaxit voisivat sisäkäytössä olla mukavammat paljasjalkailukengät, tosin niidenkin ongelma taitaa olla joidenkin mielestä hiostavuus. (Feelmaxien pohjamateriaali ei ole yhtä kestävää kuin FiveFingerseissä, joten siksi oma valintani kallistui asfalttikestävyyslupaukseen ja kalliimpaan tuotteeseen).

Kannattiko ostos?

Toistaiseksi olen ollut tyytyväinen: kävelyfiilis vaan on niin kiva. Jalkineet olivat kalliit, mutta tFF-pohjaoivottavasti voin tassutella näillä pitkään, joilloin pitkä käyttöikä tekisi hinta-laatu -suhteesta mainion: toistaiseksi tossuissa ei näy kulumisen merkkejä eli kuvassa tossujen tila tällä hetkellä.

Omissa jaloissani on vain lievää ylipronaatiota eli ei muuta ”vikaa”. Ongelmatapausten kannattaa varmaan harkita käyttöä, vaikka paljasjalkailua suositellaankin monii jalkavaivoihin. Myös tavisjaloille suositellaan asteittaista totuttelua jalkineisiin.

Aluksi jalkineiden pukeminen tuntuu vähän hankalalta, mutta ajan myötä varpaat löytävät paikalleen yhä paremmin. Hikisiin tai kosteisiin jalkoihin asettelu on vaikeampaa.En itse tykkää varvassukista, joten olen ollut vähän yllättynyt, miten hyvin viihdyin tossuissa.

Ehdottomasti tossut kannattaa sovittaa ennen ostamista, jotta saa varmasti oikean koon. Jos jalat ovat kovin eripariset, niin tilanne on tietysti hankalampi. Olen kuullut, että pottuvarpaisille kavereille nämä eivät ole mahtuneet tai muut jalan erikoisuudet ovat estäneet käytön.

Jalkineita löytyy eri väreissä, joka on tietysti plussaa.

FiveFingersien käyttö herättää kysymyksiä paitsi tutuissa, niin myös tuntemattomissa. Kommentteihin siis pitää valmistautua vastaamaan. Ja ymmärrän hyvin, että monen mielestä jalkineet ovat sen näköiset, etteivät niillä halua julkisesti kulkea tai kokevat, etteivät ne sovi omaan tyyliin. Omaan tyyliini ja Helsingissä arkiliikuskeluun jalkineet kyllä käyvät, myös hameen kanssa.

Muualla aiheesta:

Kunnon blogi: Five Fingers (testaajien mietteitä jalkineista)

Realistisen optimistin juttuja: Feelmax-kengät (heinäkuussa hankitut paljasjalkailukengät ovat täyttäneet odotukset)

Wired: To run better, start by ditching your Nikes (englanninkielellä paljasjalkailun hyödyistä)

2 Comments

  1. Nämä FiveFingerssit olivatkin päässeet jotenkin livahtamaan ohi, kiinnostavaa kuulla kokemuksia. Jonkin verran näkyy omissani reilun kuukauden jälkeen kuluman alkua päkiän keskellä ja hiukan vähemmän kantapään kohdalla; näitten piti olla se aikaisempaa mallia viisi kertaa kestävämmät pohjat, mutta katsotaan miten kauan se reikä kestää tulla, tuollainen sileä kohta ei nyt vielä välttämättä mitään merkkaa. Suuri osa kävelystä on ollut golf-kentällä, jossa sellaista pehmeää mukavaa alustaa riittää jalkojen virkistykseksi.

    Itselläni tosiaan ovat olleet hiukan hiostavat sisäkäytössä töissä, mutta näemmä sukillakin kävellessä tulee paljasjalkailufiiliksiä toimistossa. 😉

  2. Timo, ilmoittehan sinäkin sitten myös jatkossa tuntemuksistasi ja tossujen kestäyydestä. Golf-kentällä tuollaiset jalkineet ovat varmasti tosi miellyttävät!