Kulutusjuhla

Eläke-esimerkkejä: millaiset ovat sinun eläkepäiväsi?

HS.fi -sivuilla on suunniteltu ja laskettu kolmen ihmisen eläkepäiviä:

”Kosmetologiyrittäjä Hanne Romppanen,45, kuvataiteilija Aku Korhonen, 35, ja teekkari Satu Sahlstedt, 25, kuvittelivat, millaisia eläkepäiviä aikanaan viettävät.

Eläketurvakeskuksen erityisasiantuntijat Juha Knuuti ja Marjukka Hietaniemi laskivat, vastaavatko kuvitelmat ja todellisuus toisiaan.”

Kiinnostava juttu, joka saa toki taas pohtimaan omia eläkepäiviään. Tosin olen niin pessimistinen maailman kokonaistulevaisuuden suhteen, että epäilen eläkejärjestelmien ehtivän muuttua melkoisesti tässä noin 30 vuoden aikana.

Jos esimerkiksi ympäristöön kohdistuvat pahimmat uhkakuvat toteutuvat, niin eipä ole kovin kivat ajat tulossa, vaikka eläkettä saisi kohtuullisen mukavasti. Globaali talous, mukaan lukien ns. Suomen hyvinvointiyhteiskunta, ehtii seuraavien vuosikymmenten aikana keikahdella, ja tällä pallolla on todennäköisesti isoja ongelmia ratkaistavana. Eli jos ns. hukumme p**kaan, niin eipä siinä eläkkeellä suurta merkitystä ole.

Tähänastinen oma eläkekertymäni ei tietysti niin kovin suuri ole, mutta sentään jonkinlainen, eivätkä nykyiset yrittäjätulotkaan ole niin suuret, että eläkettä valtavasti kertyisi. Mutta toisaalta en kuvittele, että jäisin kovin aikaisin eläkkeelle: jos jonkinlaisia ansioita voin mielekkäästi hankkia yli 65-vuotiaana, niin ihan mieluusti sen teen.

Sitä paitsi en tälläkään hetkellä tee täysipäiväisesti työtä, joten vapaa-aikaa riittää ennen eläkepäiviäkin.

Mutta toisaalta pitäisi varautua siihen, että oma terveys pettää ja työkyky menee. Jos niin käy, niin nykyvarallisuudessani ei kovin suurta puskuria yllätyksille ole.

1 Comment

  1. Itse päätin kerryttää vapaaehtoista eläkettä ja laitan tällä hetkellä 80 euroa kuukaudessa sivuun Alexandrian hallinnoimaan rahastosijoitukseen. Valitsin hallinnoidun rahastosijoittamisen, sillä itselläni ei riitä aika ja kärsivällisyys seurata rahastojen ja/tai osakekurssien kehittymistä. Toisaalta jos jossain vaiheessa homma alkaa kiinnostaa, Alexandriassa voi siirtää päätösvallan myös itselleen rahojen sijoituskohteista. Aluksi rahat sijoitetaan 80 prosenttisesti rahastoihin ja loput suojaan matalakorkoisemmalle tilille. Myöhemmin rahapotin kasvaessa painotus siirtyy yhä enemmän tilipitoiseksi, jolloin rahastojen mukanaan tuomaa tappioriskiä ei juurikaan ole eläkeiän lähestyessä. Aluksi siis kerrytetään riskillä pottia ja siirretään sitä pääpainoisesti korkotilille talteen.

    En oikein osaa odottaa järjestelmältä vielä mitään, mutta onpa ainakin teoriassa joku omarakenteinen turvaverkko kasvamassa. Lisäksi etuna vapaaehtoisessa säästämisessä on se, että näin kerrytettyä eläkettä voi nostaa jo 62-vuotiaana, vaikka lakisääteistä eläkeikää nostettaisiinkin tulevaisuudessa. Myös se on laskettava eduksi, että asiakas saa itse vapaasti valita varhaisessa kuolemantapauksessa rahat saavan edunsaajan ja kertynyttä pottia maksetaan mielenkiintoisesti 101% ko. edunsaajalle.