Kulutusjuhla

Buranan jättipakkaus hämäsi luulemaan tablettien määrää runsaaksi

Facebookissa eräs kavereistani kirjoitti tänään, miten kokee tulleensa Buranan huijaamaksi. Hän oli ostanut särkylääkkeita ajatellen, että isokokoisessa pakkauksessa on oletettavasti myös paljon tabletteja

Mutta jättimäisen kokoisessa pakkauksesta paljastui vain viisi (5) tablettia ja muovinen kotelo, jossa ne ”on helppo ottaa mukaan”.

Eli jälleen muistutus siitä, miten pakkauskoko voi antaa väärän mielikuvan tuotteen määrästä ja kuinka kannattaa tutkailla pakkaustietoja vähän tarkemmin ennen ostamista.

Särkylääkkeiden maailmassa tietysti voi pohtia myös sitä, ostaako näitä paljon mainostettuja ja kalliimpia (sekä tietysti apteekeissa usein näkyvästi esiinlaitettuja) vai mahdollisesti halvempia rinnakkaislääkkeitä.

11 Comments

 1. Buranaa kannattaa välttää sen kalliin hinnan takia, jossa kuluttaja joutuu maksamaan Buranan huomattavat markkinointikulut (esim. näkyvä tv-mainonta ja ”tyrkyllepano” apteekeissa) eri pakkauskokojen tuomien lisäkulujen ohella.

  Vastaava rinnakkaisvalmiste ”Ibusal 400” on halvempi ja sen 20 kpl pakkauksessa on 2 10 kpl:n liuskaa, joista voi saksilla leikellä itselleen tarpeellisen kokoisen matkapakkauksen.

  Vaikuttava aine kummassakin valmisteessa on sama: ibuprofeeni. Googlen hakutermi ”ibusal 400mg” Vie Lääkelaitoksen lääketietosivustolle, jossa on
  kyseisen lääkeen valmisteyhteenveto.

 2. On lääkepaketin fyysinen koko minkä lainen tahansa, ei käsikaupasta koskaan saa kovin paljoa lääkettä mukaansa. Isoja määriä saa vain reseptillä.

  Ja jos särkylääkkeistä puhutaan, niin hyvä on myös muistaa tulehduskipulääkkeiden (mm. ibuprofeeni) suhteellinen vaarallisuus. Paracetamol on hyvä korvike, tosin kuuulemma (enkä suostu ottamaan tästä huhusta vastuusta!) sen Suomessa myytävä kerta-annos on liian pieni normaalikäyttöä ajatellen.

 3. Parasetamoli on yhtä lailla vaarallista, mutta eri elimille.

 4. Kun käy lääkärissä, niin kannattaa pyytää samalla Buranasta 100 kpl paketin resepti. Silloin hinta on paljon järkevällä tasolla, muistaakseni n. 7 – 8 euroa/100 kpl.

 5. @Kriisi: Parasetamolin yliannostus on hengenvaarallista, mutta oikein käytettynä se on käsittääkseni varsin turvallinen, tulehduskipulääkkeisiin verrattuna huomattavasti turvallisempi. Toki on tilanteita, joissa tulehduskipulääke on parempi vaihtoehto.

 6. Kyllä taisi kaveri ihan itse huijata itseään. Todellakin kannattaa lukea selosteet. Miksi muuten isossa paketissa lukee ”pocket”?

 7. Ja jos käytte Virossa, niin sieltä kannattaa perussärkylääkettä tuoda (siis jos on käyttöä). 100 kpl:een pakkaus ei montaa euroa maksa.

 8. Saako reseptilääkkeitä tuoda vapaasti ulkomailta?

  Burana 400mg 100 kpl purkki maksaa 6,54 e Suomessa, joten suurta hyötyä niiden rahtaamista ei taida olla.

 9. Mukanaan saa tuoda ulkomailta omaan käyttöön lääkkeitä, jos
  1) ostaminen oli ostomaassa laillista, sekä
  2) maahantuojalla on kyseiseen lääkkeeseen asianmukainen resepti, jos lääke ei ole Suomessa käsikauppalääke.
  EU-maasta saa tuoda enintään vuoden tarpeen verran kerralla, muualta enintään 3 kk:n tarpeen verran kerralla (lasketaan itsehoitolääkkeistä pakkauksen suositteleman annostuksen ja reseptilääkkeistä reseptin mukaisen annostuksen mukaan).
  Lääkinnällisillä huumausaineilla on vielä tiukemmat rajoitukset, luonnollissesti.

  Kuriositeettina mainittakoon, että lääkkeen maahantuonti reseptillä, joka on eri lääkkeelle, on laitonta vaikka kyseessä olisikin rinnakkaisvalmiste.

  Ks. http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2002/20021088 http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1987/19870395#P19 http://www.finlex.fi/fi/oikeus/ho/2007/helho20072115

 10. Suuresta pakkauskoosta tuli mieleeni artikkeli, jonka äskettäin luin (ehkä Apteekkari-lehdestä, en ole ihan varma). Siinä kerrottiin vanhusten ja muiden heikkosormisten ja -ranteisten ongelmista lääkepakkausten kanssa. Kuulemma monet pakkaukset ovat liian pieniä, joten niiden avaminen on hankalaa, kun niistä ei saa kunnolla otetta. Pienistä läpipainopakkauksista taas moni vanhus saa tabletit puristettua ulos vain erilaisia työkaluja käyttämällä. Liian tiukoista ja pienistä kansista ja korkeista puhumattakaan.

  En tosin tiedä onko Buranan pakkauksella mitään tekemistä tämän asian kanssa.