Kulutusjuhla

Tujakan makuinen juusto?

Olisi haussa juusto, joka maistuisi jollekin. Aikoinaan oli Kreivi, mutta liekö valmistus lopetettu, kun en ole nähnyt missään. Mustaleima-emmental on aika hyvä yrittäjä. Mutta jos jollain olisi paiskata vinkki vielä vahvemmasta mausta, niin kuuntelen kiltisti ja kiitän. Plussaa, jos juusto olisi saatavissakin jostain päin Helsinkiä. (Zepa)

9 Comments

 1. Heippa,

  en ole erityinen juustoasiantuntija, mutta pari omakohtaisella tasolla toimivaa vinkkiä tarjoan. Mikäli näitä puolikovia leivänkin päälle sopivia kaipaat, niin äkkiseltään nousevat mieleen Alpzirler tai Dachsteiner, jos siis myös tuontivaihtoehdot sopivat. Juusto itsessäänhän ei kyllä taida muutenkaan mikään luonnonystävän ratkaisu olla hiilijalanjälkensä vuoksi – ainakaan ammuversio siis, ja tämän perustan lähinnä siihen HS:n joku aika sitten julkaisemaan vertailuun. (Tietääkö kukaan mahtaisivatko vuohen-/lampaanjuustot muuten olla ekoisampia? En hirveästi välitä chevrestä, mutta niistä löytyy myös mainioita camembertejä/muita homeversioita.)

  Mutta kuitenkin: Mainitsemani lajikkeet ovat kohtalaisen perusjuustoja, joita suosittelen koska etenkin ensiksi mainittua myös useat suurehkot marketit myyvät valmiina palatavarana. Näiden juustojen tavoittaminen ei siis vaadi välttämäti juustotiskillistä kauppaa tai juustoin erikoisliikettä. Monikäyttöisiä juustoja, joista kumpikin toimii siis myös leivällä. (Ak:n mielestä etenkin tomaatin alla, eikä leivän värillä ole juuri väliä). Kuten juustoista usein, saa näistäkin enemmän makua irti hieman lämmenneinä. Myös esimerkiksi jo paahdetun leivän päällä heruu paremmat aromit. Haju saattaa etenkin lämmetessä olla sitten muuten aika ”sukkaisa”, ainakin tottumattomalle.

  Mielestäni myös useat racletteen myytävät juustot kyllä toimivat vahvanjuustonnälkään, ja niitähän saa jo useimmista Alepaa suuremmista kaupoista. En kyllä sitten tiedä, saako niiden ostamisesta muuhun kuin sulatuskäyttöön mahdollisesti jonkin sortin queso-inkvisition peräänsä.. Parilla kotimaisella juustolalla on myös mainioita tapauksia, joissa nimikkeistökin tukee kokemusta. Kolatun juustolalta löytyy erityisesti oivallinen Waldemar-niminen kuttucheddar, joka on erinomaista napostelutavaraa. Herkkujuustolan Vilho puolestaan toimii puolikovana juustona lähes missä vain yhteydessä. Hyviä homejuustoja löytyy myös kummaltakin. Ja kuten ruoka-asioissa usein: Helsingissä Hakaniemen halli lienee taas aika ykkössana juustoasioinnin suhteen, mikäli aikaa löytyy. Lentävän lehmän juustokauppa saattaa jostakusta tuntua olevan ehkä hieman yliylistetty juuston saralla, mutta sille ei nyt vaan minkään mahda, ko se vaan on niin hyvä.

 2. Erinomaista – jo kaksi asiaa jotka olin unohtanut:
  Hakaniemen halli ja
  Viinitarhurin juusto.
  Hyväksi koettuja molemmat, mutta on päässeet haihtumaan päästä 🙂

 3. Terve Zepa, miten olisi Appenzellar? Mä olen siihen ihan koukussa. Sitä saa varmasti Hallista tai Stokkan herkusta.

 4. Viinitarhuri (vanha sellainen) ON ylitsepääsemätön vaihtoehto kotomaisista. Ulkomaisista löytyiskin jo vaikka mitä… Hakikseen ja maistelemaan sieltä tiskiltä! Kysy vaffaa, ne kyllä tietää (yleensä….)

 5. Appenzeller irtotavarana on ollut Stockalla hauskasti jopa halvempaa kuin hallissa ja marketeissa. Siellä sitä myydään kolmea laatua eli kypsytysikää, joista luonnollisesti vanhin on vahvinta.

  Meillä syödään usein myös vanhaa goudaa. Uniekaasin 43-viikkoinen gouda vetää maussaan vertoja monille vanhoille emmentaaleillekin ja sitä saa isommista marketeista (esim Vallilan S) kympin paikkeilla per kilo. Vaikka onkin monikansallis-tehotuotettua bulkkia, niin silti hyvää ja vahvaa.

 6. Juustoportin vuohenjuustogruyere on erinomaista, jos vuohenjuustoista pitää! Ja sitä saa Hakaniemen hallista ilman muovipakkausta, ja ainakin S-markeista sellaisessa muovipakkaustötsässä.

 7. Ok, hyviä huomioita, kiitos!