Kulutusjuhla

Halogeenilamput ratkaisivat valaistusongelman

Benrope siirtyi halogeenilamppuihin: ”Eilen tein löydön, tavallisen hehkulampun näköisen halogeenilampun. Hintava tuote mutta päätin kuitenkin ostaa yhden kokeeksi. Kotona ruuvasin sen kattolamppuun. Kyllä, vihdoinkin sopiva lamppu! Välittömästi ilman odotteluja valaiseva lamppu hehkuu ehkä liikaakin mutta mattalasisiakin ilmeisesti on jo tarjolla. Käsittääkseni halogeenivalot sopivat myös himmennettäviin valaisimiin. Lisäksi tämä vaikuttaa ensimmäiseltä energiansäästölampulta, jossa valotehovertailu hehkulamppuun tuntuu pitävän paikkaansa. Bonuksena halogeenilamppu ei ole ongelmajätettä, joten sen hävittäminen on helpompaa.

Toivottavasti led-valot kehittyvät nopeasti. Siihen asti taidan ostaa vain halogeenilamppuja.” (Mari Koo)

6 Comments

 1. Halogeenit kuumenevat ihan järjettömästi. Vaihdoin omaan halogeenispottiin LED-valot ihan suosiolla. Valo on silti riittävää lukemiseenkin.

 2. Minkä verran nuo kuluttavat virtaa? Pari päivää sitten toveri kertoi hankkineensa tavallisella kannalla olevan LED-lampun, jossa ~ 30 lediä kuvun alla. Valotehoksi oli merkitty 1,8 W ja laite ottaa 2,2 W sähköä. Valoteho on kuulemma pienempi kun 40 W hehkulampussa, 30 W antoi arvioksi. Noita myydään kaupoissa ja maksaa vajaan kympin.

 3. Tuossa linkatussa esitteessä annetaan ymmärtää, että 60W hehkulamppua vastaisi valoteholtaan 42W halogeeni. Tuosta voi sen virrankulutuksen aika hyvin arvioida.

 4. Keskustelua samaan aiheeseen liittyen käydään nyt myös Qaikussa.

 5. Meillä ollaan pikkuhiljaa vaihdettu hehkulamppuja enerhiansäästölamppuihin. Viimeisimmät ostokset ovat olleet Airamin Megaman -lamppuja, joista löytyy jopa kynttilälampun korvaajia. Meitä joidenkin energiansäästölamppujen (esim. Ikean myymien) hidas syttyminen ei haittaa. Aamuisin herätessä on jopa mukava, kun lampun valo kirkastuu hitaasti eikä hyökkää samantien silmille täydellä teholla.

  Tuon esitteessä mainitun halogeenilampun energiansäästö taitaa olla aika pientä, jos tosiaan 60 watin lampun korvikkeeksi tarvitaan 42 watin halogeeni. Yleensähän 60-wattisen hehkulampun korvikkeeksi riittää 11-wattinen energiansäästölamppu.

  • Justiinsa vaihdoin vessaan 42W halogeenilampun joka vastaa perinteistä 60W hehkulamppua. 30% luvataan energiasäästöksi. Ikean hinta alle 1,5 euroa kipale ja kestoikä 2000h vs. hehkulampun 1000h. Laskee vielä 8,4 egeä energiakustannukseksi tuolla 2000 tunnin iällä (oletus 10c/kWh), kokonaiskustannus siis 0,5 c/h.

   Ikean 11W energialamppu maksaa 1,65 egeä ja kestää 6000h. Tosin tuurista kiinni ja himmenevät ajan myötä. 6,6 euroa menee sähkölaskuun koko lampun elinaikana, kokonaisukustannus 0,14 c/h.

   Ei niitä pallon muotoisa nergiasäästölamppuja vessaan voi laittaa, ovat ihan himmeitä ensi alkuun.

   Ledilamput ei toistaiseksi vakuuta, valokeila kapea ja ennen kaikkea värisävy outo. Hehkulankaan perustuvat lamput antavat melko tasaisen spektrin mutta ledit vain muutaman hassun aallonpituuspiikin.