Kulutusjuhla

Monipakkauksen pullohinta koskee myös yksittäin ostettua juomaa

Yksittäisen olut- ja siideripullon saa vaatia samaan hintaan kuin mitä on sixpackissa ja mäyräkoirissa, muistuttaa Turun Sanomien juttu: ”Vaikka viime vuoden alussa voimaan astuneen uuden alkoholilain mukaan asiakkaille on myytävä myös yksittäinen pullo tai tölkki samaan hintaan kuin mitä se maksaa monipakkaustarjouksissa, ei mahdollisuutta juurikaan käytetä.

– Joko ihmiset eivät välitä, mitä tuote maksaa tai eivät ole tietoisia laista, arvelee sosiaali- ja terveysalan valvontaviraston, Valviran, ylitarkastaja, Toni Tuomainen .

Yksi syy tietämättömyyteen voi olla hintamerkintäasetuksessa, jonka mukaan yksittäisen pullon tai tölkin hintaa ei tarvitse pitää esillä, vaan koko tarjouksen litrahinta riittää.” (Mari Koo)

4 Comments

  1. Koskeeko tämä myös muita monipakkauksia – esim. sitä, että jotakin tiettyä säilykettä (tomaatipyree) myydään 4 kpl:n eränä tiettyyn hintaan? Tahtoisi tietää, koska tätä harrastaa esim. Liiteri!

  2. Pitää muistaa myös, että pullon hinnan pitää vastata halvimman monipakkauksen pullon hintaa. Jos mäyris on tarjouksessa, pullokin on tarjouksessa. Ja sikspäkin pahvit maksavat silloin huomattavasti enemmän kuin vaikka muovikassi, jossa saman määrä pulloja voi kuljettaa.

    Ketjuissa, joissa on yhtenäinen hinnoittelu, tästä on muuten omituisiakin seurauksia. Esimerkiksi Olvin 0,33l:n 8kpl tölkkipakkaus voi maksaa vaikka 12 euroa, mutta yksittäinen tölkki euron, vaikka kyseisessä kaupassa ei suurempia ja edullisempi pakkauksia olisikaan. Hinta tölkille on silti laskettu sen isomman ja edullisemman pakkauksen mukaan, koska jossakin kauppaketjun myymälöissä tuota isompaa pakkausta myydään.

    Mielestäni kuluttajat käyttävät kyllä oikeuttaan yksittäisten pullojen ostoon. Varsinkin ne asiakkaat, jotka ovat varsin hintatietoisia alkoholiasioissa. Mäyräkoirankuorien ja tyhjien muovipakkausten siivoamisesta on tullut kaupantädeille taas hiukan lisäduunia. Lisäduunia tulee myös siitä, että järjestelmä ei voi tietää, mistä pakkauksesta irtopullot/tölkit on otettu. Irtopulloja taas ei enää pysty tilaamaan. Siksipä juomapakkaukset täytyy säännöllisesti laskea ja saldottaa, jotta automaattisen tilauksen määrät pysyvät jotenkin hallinnassa.

  3. Annamaija, nuo tarjoukset on hyvä muistaa. Ja muutenkin tämä alkoholin hinnoittelu on melkoisen kiinnostavaa. Miten tuo irtopullojen tilausmahdollisuuskin on kaupoilta loppunut? Eivätkö panimot toimita korejakaan enää?

  4. Koreissa tulee enää ykkösolutta. Käsittääkseni koreista pyritään kokonaan eroon. Syytä tähän en tiedä. Ilmeisesti kiertävistä lasipulloista on tarkoitus pästä jossain vaiheessa eroon. Kierrätysmuovipullot ja tölkit tarjoavat toki enemmän mainostilaa, mutta kiertävät vähemmän tehokkaasti kuin lasipullot.

    Nämä alkoholiasiat ovat kyllä kiinnostavia kaikkine vero- ja pakkausmuutoksineen.