Kulutusjuhlassa juttusarjassa Kolme palvelua/tavaraani kirjoittajat kertovat kolmesta tavarasta tai palvelusta, jotka he kokevat itselleen tärkeiksi.

Kaffa Roasteryn espressokahvit

Kaffan Vantaalla paahtamat kahvit ovat piristäneet päiviäni monesti viimeisen vuoden aikana. Kotona nautin kahvini lähes pelkästään itse jauhettuna ja espressokoneella valmistettuna, ja viikko sitten paahdettu papu maistuu aivan erilaiselta kuin useamman kuukauden pussissa maannut verrokkinsa. Hankenilaisten Benjamin Andbergin och Svante Hampfin päässä syntyi ajatus paremman kahvin valmistamisesta vuonna 2003, ja nyt jälleenmyyjiä on viitisentoista ympäri maata.

Itse haen viikoittain neljänneskilon papupussini Hakaniemen hallin Parhialalta.

Digitaalinen järjestelmäkamera

Aloitin valokuvausharrastukseni kunnolla vasta vuonna 2000 ensimmäisen digitaalikamerani myötä. Kuvien valmistaminen perinteiseen tapaan käsin on kyllä sekin hauskaa puuhaa, mutta itse kuvaamisen opettelua itselläni on auttanut digitaalisen kuvaamisen suuret sarjat: yhdellä kävelylenkillä tai keikalla voi napsia kymmeniä tai jopa pari sataa otosta, joista toisinaan reilustikin alle 10% on omasta mielestäni onnistuneita. Kuvaussession jälkeen vähintään saman verran aikaa kuluu kuvien valinnassa ja ”kehittämisessä” koneella.

Internet

Olen katsellut netti-ilmiön syntyä suhteellisen läheltä: Isoveljeni avustuksella opettelin sähköpostin, uutisryhmien ja gopher-sivustojen käyttöä 90-luvun alkuvuosina, ja ensimmäiset ”kotisivut” www-palveluun tuli naputeltua yliopisto-opintojen myötä syksyllä -94. Oli se vaan ihmeellistä, että pääsi kotikoneeltaan selailemaan jotain tekstitiedostoa toisella puolen maailmaa!

Alkuaikojen päämäärätön surffailu linkistä toiseen on muuttunut hakukoneiden myötä suoraviivaisemmaksi ja jokapäiväiseksi tiedonetsinnäksi. Nykyisin netin käyttäminen ja siihen perustuvien palvelujen kehittäminen on keskeinen osa niin työ- kuin vapaa-aikaani.

– – –

Aimmin kolmikonsa ovat julkaisseet Oopa, Zepa ja Eko-Matti. Kulutusjuhlan lukijat saavat tietysti vapaasti napata idean ja kirjoittaa vaikka omaan blogiin samasta aiheesta: laitathan linkin myös vaikka tämän tekstin kommentteihin.