Kulutusjuhla

Peloton idea -kilpailu etsii helpotuksia energiaviisaaseen arkeen

Viisaaseen energiankäyttöön kannustava Peloton-hanke etsii nyt ideoita: ”Millaisen tuotteen tai palvelun avulla voisit itse viettää vähemmän kuluttavaa elämää?

Peloton idea -kilpailussa kaivetaan esiin helpotuksia energiaviisaaseen arkeen. Peloton arki on helppoa, mukavaa sekä vähän energiaa ja ympäristöä kuluttavaa. Idean ei tarvitse olla teknisesti valmis – riittää, että se on kehityskelpoinen, tyylikäs ja houkutteleva.” (Mari Koo)

1 Comment

  1. Ideahan ei ole mitenkään uusi eikä mullistava, enkä siksi ala sitä muualle kirjaamaan, mutta lyhyesti: etätyö.

    Esimerkiksi minun duunissani 90% töistä voisi hoitaa mistä tahansa, mihin on saatavilla hyvin toimiva nettiyhteys, 2-4 Mb/s riittäisi. Olisin valmis ainakin kokeilemaan työskentelyä kotoa käsin, esim. 3-4 pv viikossa, mutta työnantajan suhtautuminen on erittäin nihkeää, ts. ei käytännössä ole minulle tällä hetkellä mahdollista.

    Työnantajan näkökulmakin aiheeseen on toki ymmärrettävä, työnohjaus, henkilöstön yhteistoiminta ja valvonta ovat huomattavasti helpompia rajatussa ympäristössä. Eikä tuota etätyötä ja siitä seuraavaa sosiaalisen toiminnan kaventumista halua toki työntekijöistäkään kuin osa.

    Mutta joka tapauksessa, tietotyössä saataisiin varmasti helpoimmalla merkittävää energiansäästöä tekemällä kotoa käsin se osa töistä mikä sieltä järkevästi onnistuu. Näin säästyisi työmatkoihin ja toimistotilojen rakentamiseen ja ylläpitoon käytetty energia.

    Olisiko ajatusta tarjota julkisen vallan puolelta jonkinlaista rahallista porkkanaa työnantajille (ja miksei myös työntekijöille), jotka suostuisivat teettämään ainakin osan työpäivistä etänä?