Kulutusjuhla

Tulevaisuudessa syömme keinolihaa

Ruokatiedon uutisissa kirjoitetaan keinolihasta:

”Keinolihasta visioidaan maailmanlaajuista eläinperäisen lihan haastajaa ja lopulta syrjäyttäjää. Tulevaisuudentutkija Markus Vinnari Joensuun yliopistosta arvioi, että jollakin aikavälillä keinoliha vaikuttaa eläinlihan statukseen ruuan raaka-aineena.

– En todellakaan osaa sanoa, koska keinoliha on realistinen vaihtoehto. Kehitys voi olla varsin nopeata, mutta todellisuudessa markkinoille tuleminen voi kestää kauankin, useita kymmeniä vuosia, Vinnari toteaa. [- – -] Vaikka ihmiset vastustaisivatkin keinolihaa, teollisesti tuotettuna sen hinta jää luultavasti niin alhaiseksi, että valmispitsoissa ja vastaavissa tuotteissa se tulee syrjäyttämään ensin perinteisen jauhelihan, Vinnari sanoo.”

Ainakin minä odotan mielenkiinnolla keinolihan tulemista samalla, kun tietysti koetan opetella kokkaamaan jo nykyaikaisista raaka-aineista riittävän proteiinirikasta ravintoa.

”Lihaa korvaavat tuotteet jaetaan kahteen ryhmään: kasvislihat ja keinolihat. Kasvislihoihin kuuluvat esimerkiksi jo nyt käytössä ovat vehnägluteenivalmiste seitan, soijamaidosta valmistettu tofu, hapatetuista soijapavuista muotitettu tempeh tai hapatetusta sienimassasta tehty quorn.

Vielä idean tasolla oleva keinoliha puolestaan olisi laboratoriossa elatusmaljoissa kasvatettua kudosta, jollaista lääketeollisuus jo kehittää ihmisen varaosiksi, elimiksi kuten maksa ja sydän.”

Lisää keinolihasta on esimerkiksi Future Food -sivustolla.

9 Comments

 1. Hyi kauhistus ja hui olkoon! Enpä ihan oikeasti voi kuvitella itseäni natustamassa keinolihaa. Taidan siinä vaiheessa ryhtyä täyspäiväiseksi kasvissyöjäksi.

 2. Keinolihahan on ollut scifiromaanien vakiotavaraa varmaan sata vuotta. Taisin jostain tiedelehdestä lukea artikkelin 40v takaa jossa keinoliha oli ihan nurkan takana, eli enpä pidättäisi henkeäni tälläkään kertaa.

  Jos vain tehniikka antaa periksi, niin tyhmäähän sitä on kasvattaa selkärankoja, aivoja, sorkkia ja kokonaista hermostoa vuosikausia jotta saataisiin kimpale kylkeä aikaiseksi. Jos samalla keikauksella vielä saataisiin prosessi energiatehokkaammaksi niin sehän olisi myös mojova ympäristöteko. Viljelyksistä taitaa mennä aina vain kasvava viipale eläinten ruokkimiseen, huono on hyötysuhde siinä.

 3. Keino…LIHA??! KEINO…liha??!! Hyi helv yäk yäk yäk! YÄK. Jos en jo olisi kasvissyöjä, olisi aikas kiire siihen suuntaan.

 4. Eikö olekin jännä, kuinka rikkaassa maailmassa puhutaan keinoLIHASTA? Esim. Kiinassa tofua on syöty kuinkahan kauan, vuosituhansia? Eikä sitä tietääkseni kutsuta mitenkään lihan korvikkeeksi.

  Tässä koko keinoliha-jutussa on mielestäni taustalla asennevamma; länsimaalaisen kuluttajan tulee saada päivittäin vähintään 2 annosta lihaa (koska tähän on opetettu) ja tavallista rivikuluttajaa ei noin vain saada tofun/seitanin makuun puhumalla tuotteista niiden oikeilla nimillä.

 5. Stjr ja Zepa, miksiköhän keinoliha ei minussa herätä tuollaista puistatusta? Kai jotenkin ajattelen, että syömme nykyisinkin jo kaikenlaista jalostetettua tuotantoa, joten labrassa kehitelty keinoliha ei siihan nyt enää ole kuin pieni askel. Tosin kun en itse lihaa juuri syö, niin sinällään en kaipaakaan sille korviketta, mutta voisin kuvitella syöväni keinolihaa, jos se olisi ekologinen vaihtoehto. Kyllähän minua kuitenkin vaivaa selvästi enemmän tehotuotetun lihan alkupä kuin labrapaisti.

  Tino, varmasti scifissä on näitä visioita jo pidempään, saa nähdä, miten todellisuus elää, mutta aika vahva tuntuu olevan näkemys, että kyllä se lihankaltainen tuote labrassa tehdään. Ja jep, ekologiselta kannalta olisi fiksua.

  Chi, no tarkkaan ottaen tofua ja muita ei siis kutsuta tässä jaottelussa keinolihaksi, vaan kasvislihoiksi. Täällä meilläpäin tofu ja seitan mielletään lihan korvikkeiksi, koska ne ovat niitä kasvisruokavaliossa lihan tilalle proteiinilähteiksi useimmiten tuotuja (eivätkä kuulu perinteiseen ruokavalioomme). Perussekasyöjän on siis helpompi hahmottaa, mistä niiden kohdalla on kyse. Ovathan nimitykset sinällään outoja, mutta kuten kirjoitit: jos se on tapa saada lihansyöjät ottamaan lautaselleen kasvisperäisiä tuotteita, niin ongelma ei ole kovin vakava.

 6. Tofu on kasvista, -stjtr-täti syö mielellään kasviksia, mutta ei keinolihaa. Huuh. Muutenkin kyllä lihan syönti vähentynyt, kun tahdon vain luomuilla. Mie tahdon, että lihallani on ollut hyvä elämä ja sielu… ;-DDD

 7. Itsestäni tuntuu ikävämmältä ajatukselta kasvattaa ensin kokonainen nisäkäs tai lintu, ja sitten tappaa ja syödä se. Keinolihassa ei tarvitsisi aiheuttaa kärsimystä tietoiselle eläimelle.

 8. Näitä tulevaisuusvisiotahan on monia, laitetaan keinoliha joukkoon vain. Pysyvästi tulevaisuudessa, eri etäisyyksillä tuntuu olevan mm.
  – se älyttömän hyvä puhelin (6kk)
  – sähköisen paperin yleistyminen (2v)
  – Interaktiivinen televisio (5v)
  – Lentoauto (10v)
  – Keinoliha (20v)
  – fuusioenergia (50v)

 9. Ensimmäisenä Tinolle pieni muistutus videopelien olemassaolosta – interaktiivista televisiota on siis katseltu jo parikymmentä vuotta ja viimeistään viimeisen kymmenen vuoden ajan sieltä on tullut todella mukaansatempaavia tarinoita.

  Sitten itse keinolihaan – mikäli koostumus saadaan vastaamaan aitojen pihvien ja kyljysten vastaavaa, niin mikä ettei. Lihan syönnissä maku on puolet kokemuksesta, puolet tulee siitä kun se tirisevä kyljys ensin hieman painuu kasaan hampaiden välissä ja lopulta mureaksi kypsytetty liha repeää syiden suuntaisesti suuhun. Maku leviää suolaisen lihan sisältä ja lihan ainaisesta pienestä sitkeydestä johtuen yhtä makupalaa saa pureskella muutaman leuanliikkeen ja makustella rauhassa.

  Itse olen täysin valmis siirtymään arkena keinolihaan jos se vaan tuntuu aidolta. Tietysti välillä olisi mukava tulevaisuudessakin tehdä juhla-ateria ihan aidosta saparohännän kyljestä.

  Miten muuten mahtaa onnistua kalanlihan tekeminen keinotekoisesti? Lohikin kun on vielä aivan oma lukunsa pureskeltavana kokemuksena. Keinotekoinen kalantuotanto vähentäisi varmasti vesien liikakalastusta ja säästäisi monen verkkoihin vahingossa uivan valaan/delfiinin/hylkeen hengen.