Kulutusjuhla

Vanhojen sohvien ylitarjontaa ja jätekierron hankaluutta autottomalla keskusta-asukkaalla

Anu osti kaverilta sohvan ja talouteen jäi vanha huonekalu, jonka poissaaminen osoittautui hankalaksi, kuten myös esimerkiksi ongelmajätteiden: ”Pelastusarmeijakaan ei sitä huolinut, koska se on käytössä kauhtunut. Juttelin noutopalvelun setien kanssa ja totesimme yhdessä, että maailma on niin täynnä hylätttyjä sohvia, että kulunut ei kelpaa kenellekään, vaikka siinä olisi kuinka hyvä runko. Uudelleen verhoilu ei kannata, koska kokonaan uuden saa paljon halvemmalla – melkeinpä puoli-ilmaiseksi.

Täytynee tilata Nouto-Sortti hakemaan sohva. Samaan hintaan saisi kyytiin kaksi muutakin isompaa esinettä, joten pitäisi varmaan tehdä inventaario vintillä… argh.

Autottomana keskustassa asuminen on muuten kätevää, mutta on kaksi asiaa, joiden kanssa täytyy nähdä erikseen vaivaa: lastentarvikkeiden ostaminen (melkein kaikki liikkeet ovat keskustan ulkopuolella) ja jätehuolto. Isoja tavaroita ja ongelmajätteitä saa raahata ties mihin (tai siis ei saa, koska ei ole, millä raahata, vaan ne kertyvät nurkkiin) eikä lähitienoilla ole ihan tavallista metallinkeräysastiaa (siksi keittiöstämme löytyykin laatikollinen vanhoja paistinpannuja ja vauvansosepurkkien kansia, jotka odottavat parempaa tulevaisuutta).” (Mari Koo)

4 Comments

 1. Elämä ei jätteiden poisviennin osalta mitenkään helpotu, vaikka asuu maaseudulla. Viemme sekajätteet kahden kilometrin päähän, metallin ja lasin 8 kilometrin päähän, isommat jätteet 20 kilometrin päähän(vain lauantaisin auki), vanhat sohvat 45 km:n päähän. Ilman omaa autoa ei onnistuisi ollenkaan. Peräkärryn tarvettakin on aina silloin tällöin, nytkin nurkalla on kasa pois kuljetettavaa.

  Olisin erotellut sekajätteestä kartongin, mutta sen keruupiste on niin kaukana ja vaikeasti tavoitettavissa, että sekajätteeseen menee. Onneksi biojätteen voi laittaa omaan kompostiin.

  Ymmärrän oikein hyvin ihmisiä, jotka eivät viitsi lajitella jätteitään. Ja niitäkin, jotka kippaavat vanhan sohvan metsään.

 2. Hei!

  Helsingin alueella ainakin Malminkartanon nuorisotalo ottaa mielellään vastaan vanhoja, kauhtuneitakin sohvia ja nojatuoleja. Uskoisin, että muuallakin nuorisotalot ottavat vanhoja huonekaluja vastaan!

  Osoitteesta nuoriso.hel.fi löytyy Helsingin nuorisotalojen yhteystiedot. Muiden kaupunkien ja kuntien nuorisotoiminen yhteystiedot löytynevät niiden omien ”pää”sivujen kautta

  Terveisin,
  Taru Wallenius // nuoriso-ohjaaja

 3. Taru, kiitos vinkistä!

  Obeesia, niin kauan kuin jäte nähdään jätteenä eikä esim. raaka-aineena, niin taidamme elää tällaisessa maailmassa, jossa homma ei toimi kunnolla. Valitettavasti.

 4. Facebookissa on ryhmä nimeltä ’annetaan-vastaanotetaan-vaihdetaan’ tms. Sieltä luulisi sohvankin löytävän uuden kodin..