Kulutusjuhla

Elintarvikeyhtiöiden into ydinvoimaan herättää ihmettelyä

Vaiheinen kirjoittaa ydinvoiman ja elintarvikeyhtiöiden yhteyksistä: ”Viikonlopun HS kertoo, että ruokabusines haluaa mukaan ydinvoimabusinekseen.

Ydinvoimaa maahamme ajavan Fennovoiman omistajista löytyvät mm. elintarvikealan yritykset Valio, Atria ja Myllyn Paras sekä kauppaketjuja pyörittävät Kesko ja SOK.

Asiasta ei ole paljoa huudeltu, mikä sinänsä ei ole yllätys. Viime aikoina elintarvikebusines on pysyttäytynyt poliittisia intohimoja sisältäneiden hankkeiden ulkopuolella. [- – -] SOK:n osallistuminen ydinvoimahankkeeseen on sekin omituista, sillä SOK:n takaa löytyy 22 itsenäistä osuuskauppaa, jotka ovat asiakasomistajiensa – eli käytännössä kuluttajien – omistuksessa. Se avaa ydinvoima-aktivisteille selvän ja näkyvän keskustelukanavan liiketoiminnan moraalista ja sen suhteesta ydinvoimaan.

Asiakasomistajilta ei tietenkään ole kysytty asiasta ennalta mitään. Se ei tietenkään operatiivisessa toiminnassa ole tarpeen, mutta SOK:n johdon olisi voinut olettaa ottavan huomioon potentiaaliset imagoriskit. Nyt osalle kuluttajista jää käteen se, ettei SOK oikeasti välitä taustoistaan ja siitä, mitä siellä ajatellaan asiasta.” (Mari Koo)

1 Comment

 1. Tämä selittääkin, miksi kaupan ja elintarviketeollisuuden etujärjestöt lobbaavat ydinvoiman lisärakentamisen puolesta. Kaipa siitä sen omistajille ainakin jotain hyötyä onkin, jos nyt ei erityisesti muille. (Merkillepantavaa on, että tässäkin hankkeessa mukana ovat tasapuolisesti ja perinteisen konsensushenkisesti sekä S- että K-ryhmä, jotta saavutettu suomalaisen ruokakaupan markkinayhteisymmärrys ei häiriinny.)

  Eivätpä ole ainoita, joiden into ydinvoimaan on viime aikoina herättänyt ihmetystä. Alla olevista jutuista vähän lisätaustaa:
  http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2009/12/jarjestopomoilta_vetoomus_vanhaselle_ydinvoiman_puolesta_1249912.html
  ja
  http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Laaja+järjestörintama+vaatii+halvempaa+sähköä/1135251322862

  (YLEn Aapo Parviaisen juttu on näistä ammattitaitoisemmin toimitettu. Tai ehkä pitäisi sanoa, että se ylipäätään on toimitettu, Hesari on tuolla kertaa tyytynyt lähinnä referoimaan.)