Kulutusjuhla

Heijastimissa ei kannata pihtailla

Stazzy kirjoitti heijastimien tärkeydestä ja haastoi mm. minut paljastamaan omat heijastinvalikoimat. Koska en jaksanut irrotella kaikkia heijastimia takeistani ja laukuista, niin keräsin otokseen vain osan varastoistani.

heijastimet2Minulla on siis joukko mainosheijastimia (tässä mukana mm. Martat), pehmoheijastimia (itse tehdyt punainen sydän ja sininen tähti sekä jostain ostettu leijona) ja led-valoin varustettu, tarrakiinnityksellä toimiva käsivarsinauha. Sitä käytän erityisesti hämärän aikaan lenkeilläni sekä fillaroidessa Reelight-valojen lisänä. Se toimii myös hoidokkikissani kaulaan kietaistuna, jolloin elukkakin näkyy muille liikkujille.

Heijastimet tuppaavat minulla tipahtamaan ja katoamaan. Näin on käynyt esimerkiksi vuosi sitten esittelemälleni Naisten päivä -heijastimelle.

Saman kohtalon on kokenut pari heijastinta, jotka olivat nelisen vuotta sitten päätyneet kuvaamikseni. Neljässä vuodessa heijastinvalikoimat ovat kehittyneet melkoisesti, ja esimerkiksi Saintexin heijastinkaupassa on kivannäköisiä tuotteita.

Olen myös itse askarrellut erilaisia heijastimia niin kavereille kuin itselle. Tyytyväisin olen ollut omppu-heijastimeen, joita olen tehnyt mustana ja valkoisena mac-tietokoneita käyttäville kavereille. Vinkkinä mainittakoon, että kangaskauppojen heijastinnauhat ovat aika hintavia, joten halvemmaksi voi tulla ostaa halpakaupasta parilla eurolla heijastinliivi, josta ratkoo heijastinnauhan irti.

Käsistään taitavammille esimerkiksi Kartanossa neuvotaan, miten voi tehdä hauskannäköisiä ruusukeheijastimia.

Heijastimissa on eronsa: itse tehty ei välttämättä kauas loista

Mutta muutama tärkeä huomio näissä heijastimissa tietysti pitää muistaa. Yksi pieni heijastin ei vielä suuresti näkyvyyttä lisää, etenkään, jos se on kiinnitetty esimerkiksi takin rintamukseen: eihän se silloin selkäpuolelle näy. Samoin esimerkiksi parilla heijastinlangalla varustettu tuote on heijastimena aika huomaamaton, vaikka on tietysti parempi sekin kuin ei mitään.

Siksi minä olen niitä heijastimia ripustellut kaikkiin aktiivikäytössä oleviin laukkuihin ja takkeihin, jotta mukana olisi aina ainakin pari heijastinta. Olen myös kiinnittänyt heijastinnauhaa sopiviin paikkoihin.

Eivätkä pehmoheijastimet etenkään pidemmän ajan jälkeen enää heijasta kovinkaan hyvin. Kankaisten heijastin ja heijastinnauhojen teho kuluu erityisesti pesujen myötä, mutta myös muussa arkisessa toiminnassa. Kovat, perinteiset heijastimet näkyvät paremmin ja säilyttävät ”tehonsa” pidempään ja paremmin.

Lisäksi muovista valmistetuilla heijastimilla on oma ympäristövaikutuksensa.

Mutta toki pieni ja tarpeellinen heijastin on myös mainio joululahja. Toisaalta toivoisin, että vaatevalmistajat käyttäisivät heijastinnauhoja aktiivisemmin ja luovemmin erilaisissa päällysvaatteissa kuin mitä nykyisin tekevät.

2 Comments

  1. Heijastimia hukkuu, mutta niitä myös löytyy: en ole tänä vuonna joutunut ostamaan yhtään heijastinta, kun eteen on osunut useampia maassa lojuvia heijastimia. On totta, että heijastimia pitäisi olla sekä etu- että takapuolella, mutta kieltämättä tulee vähän joulukuusiolo, kun ripustaa itseensä useamman kuin yhden narun päässä kiikkuvan koristeen.

  2. Exme, haa, minäkin olen löytänyt heijastimia, hyvä, että kiertävät 🙂 Ja kirpputoreiltahan noita saa.
    En osaa ajatella itseäni joulukuusena, vaikka erilaisia heijastimia on useampikin: on niistä kuitenkin niin paljon hyötyä. Yksi narunpäässä, yksi tai kaksi laukussa/repussa, sit vielä joku kiinnioleva tai heijastinnauhainen.